2019 yılı İslam iktisadı ve finansı alanında çok sayıda yeni gelişmenin yaşandığı bir yıl oldu. İslam iktisadı ve finansı alanında üniversitelere bağlı merkez, enstitü ve programlar kapsamında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Çok sayıda eğitim programı hayata geçmiş ve aynı zamanda yayın ve araştırma faaliyetleri bakımından da 2019 verimli bir yıl olmuştur.
2019 tasarrufa dayalı faizsiz finans şirketlerinin sayısında bir patlama oldu. Temelde el birliği sistemi ile faiz ödemeden ev sahibi olmayı vaat eden bu kurumların sıkı bir şekilde denetlenmemesi endişe doğuruyor.
2019’da ciro artışı: %114
2019 yılında yeni müşteriler sayısı : 100 binin üzerinde
Sektörün 2019’daki cirosu : 15 Milyar TL
Sektörde faaliyet gösteren firma sayısı:13
Kredi Türlerine Göre Sektör İşlem Oranları :
Araba Kredisi : % 70 % 30
AAOIFI tarafından yayımlanan Faizsiz Finans Denetim Standartlarının (FFDS) uyarlanıp yayımlandı. 14 Aralık'ta Resmî Gazete’de yayımlanan standartlar ile bankacılık ve denetim işlemlerinde bir gelişme gerçekleşti.
2019 yılı içerisinde İslam İktisadı alanında uygulamaya dönük adımlar atıldı. Yıl boyunca özellikle Karz-ı Hasen alanındaki çalışmalar genişledi. Bunlardan MÜSİAD’ın ve İKSAR’ın çalışmaları dikkat çekiyor.
İslam iktisadı ve finansı alanında gerçekleştirilen yayıncılık faaliyetleri de 2019’da hız kesmeden devam etmiştir. Bu alanda ilgili literatüre ciddi boyutta katkıları olan İktisat Yayınları bu katkıyı arttırmaya devam etmektedir. Bu bağlamda yayınevi 2019 yılında toplam 20 kitapla alanı beslemeye devam etti.
2019 yılında İslam finansı alanında yaşanan önemli bir gelişme katılım bankacılığı alanında yaşanmıştır. 25 Şubat itibariyle Türkiye Emlak Katılım Bankası, sektöre yeni bir kamu katılım bankası olarak girmiştir. Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren kamu katılım bankası 3’e yükselirken toplamda sayı 6’ya ulaşmıştır.
3 Katılım Bankası 3 Kamu Katılım Bankası Toplamda 6 Katılım Bankası
İslam 2019 yılında katılım bankacılığı alanında önemli gelişmeler oldu.
Şube sayısı: 1122 H 1.179 ATM sayısı : 1.922 H 2.166
Aktif büyüklük: 284 milyar TL
Toplanan Fon büyüklüğü: 215 milyar TL
Bankacılık Sektöründeki Aktif Büyüklük Payı: %6,3
Kredi Büyüklüğü:136 milyar TL
Krediler İçindeki Payı: %8,4
Dünyada İslam iktisadı açısından en önemli organizasyonlardan birisi olan İKAM’ın her sene yapmış olduğu “İslam İktisadı Atölyesi” serisinin yedincisi 5-7 Nisan Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde, “İslam İktisadında Para” temasıyla gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü Türkiye’de bu alanda lisansüstü eğitim verecek ilk enstitü oldu.
İKAM Temel Eğitim Programları yıl boyunca İstanbul, Adana ve Ankara’da toplum üç kez gerçekleştirildi. BURA Derneği, Sakarya’da İslam Politik Ekonomisi Bahar Okulu’nu düzenledi.
İKAM tarafından 2019’da 4 yeni rapor yayımlandı. Hem Türkçe hem de İngilizce yayımlanan bu raporlardan özellikle ülke raporları ve araştırma raporları çok ilgi çekti. Alanda farklı kurumlar tarafından yıl boyunca ondan fazla çalıştay ve sempozyum ve yine çok sayıda seminer ve konferans gerçekleştirildi.
Güneş Sigorta, 1 Ağustos itibariyle hayat dışı sigorta ürünleri kap- samında katılım sigortacılığı faaliyetine başladı. Sigortacılık sektörü 2019’a genişleme eğilimini devam ettirdi.
4tam 8 pencere usulü çalışan şirket var.
İslami sigortacılık yapan şirket sayısı: 12
Sigortacılık Sektöründeki Payı : % 4.7
Aktif Sermaye büyüklüğü : 3 milyar 436,8 milyon TL
2018 göre Artış
2018 göre Reel Büyüme : % 37,7
Sigorta Türlerine Göre Sektör : Hayat Dışı Tekafül %94 | Hayat Tekafül %6