Logo

Etkinlikler

29 Mayıs 2025

Eğitimde Mekanın Ruhu: Kimlik, Şahsiyet ve Aidiyet

Mekan, insanın varoluşunu ve kimliğini şekillendiren en temel unsurlardan biridir. Bu bağlamda, eğitim mekanları yalnızca öğrenme alanları olmakla kalmaz; aynı zamanda şahsiyet inşasında rol oynar, aidiyet duygusunu besler ve fert ile toplumun gelişimini şekillendirir. Bu seminerde, mekanı ve insanın şahsiyet gelişimine etkisini ayrıntılı bir şekilde ele alıyoruz. Mekanın tasarımı ve inşası; şehir planlamasından mimari tercihlere, imar süreçlerinden estetik yaklaşımlara kadar uzanan çok katmanlı bir sürecin ürünüdür. Peki, mimaride insani ölçek ne anlama gelir? Mimari üslup, kimliği nasıl yansıtır? Eğitim ortamlarında aidiyet duygusu nasıl güçlendirilir? Bu sorular çerçevesinde, mekanın fert ve toplum üzerindeki dönüştürücü etkilerini birlikte tartışmayı hedefliyoruz. Programımız, mekanın sadece fiziki bir zemin olmadığını; aynı zamanda değerlerin, toplumsal hafızanın ve kültürel sürekliliğin taşıyıcısı olduğunu birlikte düşünmeye davet ediyor. Kayıt olmak için: Mekan, insanın varoluşunu ve kimliğini şekillendiren en temel unsurlardan biridir. Bu bağlamda, eğitim mekanları yalnızca öğrenme alanları olmakla kalmaz; aynı zamanda şahsiyet inşasında rol oynar, aidiyet duygusunu besler ve fert ile toplumun gelişimini şekillendirir. Bu seminerde, mekanı ve insanın şahsiyet gelişimine etkisini ayrıntılı bir şekilde ele alıyoruz. Mekanın tasarımı ve inşası; şehir planlamasından mimari tercihlere, imar süreçlerinden estetik yaklaşımlara kadar uzanan çok katmanlı bir sürecin ürünüdür. Peki, mimaride insani ölçek ne anlama gelir? Mimari üslup, kimliği nasıl yansıtır? Eğitim ortamlarında aidiyet duygusu nasıl güçlendirilir? Bu sorular çerçevesinde, mekanın fert ve toplum üzerindeki dönüştürücü etkilerini birlikte tartışmayı hedefliyoruz. Programımız, mekanın sadece fiziki bir zemin olmadığını; aynı zamanda değerlerin, toplumsal hafızanın ve kültürel sürekliliğin taşıyıcısı olduğunu birlikte düşünmeye davet ediyor. Kayıt olmak için:

20 Şubat 2025

Öğretmenlikte Kurumsal Dönüşüm: Millî Eğitim Akademisi

Türkiye’de öğretmen yetiştirme süreçlerinde köklü bir dönüşüm başlatan Millî Eğitim Akademisi (MEA), öğretmen eğitiminin geleceğini şekillendiren yeni bir model olarak öne çıkıyor. Bu seminerde, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmen yetiştirme süreçlerine etkileri, MEA’nın kuruluş amacı ve temel misyonu, eğitim fakülteleriyle ilişkisi ve uluslararası benzer modellerle karşılaştırılması ele alınacak. Türkiye’de öğretmen yetiştirme süreçlerinde köklü bir dönüşüm başlatan Millî Eğitim Akademisi (MEA), öğretmen eğitiminin geleceğini şekillendiren yeni bir model olarak öne çıkıyor. Bu seminerde, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmen yetiştirme süreçlerine etkileri, MEA’nın kuruluş amacı ve temel misyonu, eğitim fakülteleriyle ilişkisi ve uluslararası benzer modellerle karşılaştırılması ele alınacak. Ayrıca, Öğretmen Akademileri ile MEA’nın kavramsal ayrımı, MEA’nın eğitim fakülteleri ve Millî Eğitim Bakanlığı ile nasıl bir koordinasyon içinde çalışacağı ve öğretmenlerin kariyer gelişimine yönelik sunduğu fırsatlar ve sınırlılıklar değerlendirilecek. Ayrıca, Öğretmen Akademileri ile MEA’nın kavramsal ayrımı, MEA’nın eğitim fakülteleri ve Millî Eğitim Bakanlığı ile nasıl bir koordinasyon içinde çalışacağı ve öğretmenlerin kariyer gelişimine yönelik sunduğu fırsatlar ve sınırlılıklar değerlendirilecek. Çevrimiçi düzenlenecek seminerde, "Millî Eğitim Akademisi ve Öğretmen Yetiştirme Sürecinin Dönüşümü" başlıklı politika notunun yazarı Doç. Dr. Murat Polat, konuyla ilgili görüşlerini paylaşacak. Çevrimiçi düzenlenecek seminerde, "Millî Eğitim Akademisi ve Öğretmen Yetiştirme Sürecinin Dönüşümü" başlıklı politika notunun yazarı Doç. Dr. Murat Polat, konuyla ilgili görüşlerini paylaşacak. Türkiye’de öğretmen yetiştirme süreçlerinde köklü bir dönüşüm başlatan Millî Eğitim Akademisi (MEA), öğretmen eğitiminin geleceğini şekillendiren yeni bir model olarak öne çıkıyor. Bu seminerde, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmen yetiştirme süreçlerine etkileri, MEA’nın kuruluş amacı ve temel misyonu, eğitim fakülteleriyle ilişkisi ve uluslararası benzer modellerle karşılaştırılması ele alınacak.   Ayrıca, Öğretmen Akademileri ile MEA’nın kavramsal ayrımı, MEA’nın eğitim fakülteleri ve Millî Eğitim Bakanlığı ile nasıl bir koordinasyon içinde çalışacağı ve öğretmenlerin kariyer gelişimine yönelik sunduğu fırsatlar ve sınırlılıklar değerlendirilecek.   Çevrimiçi düzenlenecek seminerde, "Millî Eğitim Akademisi ve Öğretmen Yetiştirme Sürecinin Dönüşümü" başlıklı politika notunun yazarı Doç. Dr. Murat Polat, konuyla ilgili görüşlerini paylaşacak.

23 Ocak 2025

Sivil Toplum ve Politika Yapımı: Ortak Akıl Arayışı

Sivil toplumun kamusal karar alma süreçlerine katılımını tartışabilmek amacıyla düzenlediğimiz "Sivil Toplum ve Politika Yapımı: Ortak Akıl Arayışı" başlıklı seminere davetlisiniz.    "Türkiye’de Vatandaşların ve Sivil Toplum Örgütlerinin Kamusal Kararlara Katılımı" başlıklı Politika Notumuzun bulguları ve önerileri ışığında, katılımcı demokrasiye yönelik stratejik yaklaşımlar ele alınacaktır. Türkiye'nin önde gelen sivil toplum ve kamu aktörlerini bir araya getirecek bu etkinlik, ortak akıl oluşturularak daha güçlü bir diyalog ortamı yaratmayı hedeflemektedir. Sivil toplumun kamusal karar alma süreçlerine katılımını tartışabilmek amacıyla düzenlediğimiz "Sivil Toplum ve Politika Yapımı: Ortak Akıl Arayışı" başlıklı seminere davetlisiniz.  Sivil toplumun kamusal karar alma süreçlerine katılımını tartışabilmek amacıyla düzenlediğimiz "Sivil Toplum ve Politika Yapımı: Ortak Akıl Arayışı" başlıklı seminere davetlisiniz.  "Türkiye’de Vatandaşların ve Sivil Toplum Örgütlerinin Kamusal Kararlara Katılımı" başlıklı Politika Notumuzun bulguları ve önerileri ışığında, katılımcı demokrasiye yönelik stratejik yaklaşımlar ele alınacaktır. Türkiye'nin önde gelen sivil toplum ve kamu aktörlerini bir araya getirecek bu etkinlik, ortak akıl oluşturularak daha güçlü bir diyalog ortamı yaratmayı hedeflemektedir. "Türkiye’de Vatandaşların ve Sivil Toplum Örgütlerinin Kamusal Kararlara Katılımı" başlıklı Politika Notumuzun bulguları ve önerileri ışığında, katılımcı demokrasiye yönelik stratejik yaklaşımlar ele alınacaktır. Türkiye'nin önde gelen sivil toplum ve kamu aktörlerini bir araya getirecek bu etkinlik, ortak akıl oluşturularak daha güçlü bir diyalog ortamı yaratmayı hedeflemektedir.

26 Aralık 2024

TIMSS Sonuçları Ne Söylüyor?

Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS), 4. ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik ve fen bilimleri alanındaki bilgi ve becerilerini değerlendiren kapsamlı bir çalışmadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu araştırmayı esas alarak yeni yayımladığı “TIMSS 2023 Türkiye Raporu”, Türkiye’nin uluslararası eğitimdeki konumunu değerlendirmek için önemli bir veri kaynağıdır. Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS), 4. ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik ve fen bilimleri alanındaki bilgi ve becerilerini değerlendiren kapsamlı bir çalışmadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu araştırmayı esas alarak yeni yayımladığı “TIMSS 2023 Türkiye Raporu”, Türkiye’nin uluslararası eğitimdeki konumunu değerlendirmek için önemli bir veri kaynağıdır. TIMSS sonuçlarına dair verilerin kapsamlı bir şekilde değerlendirileceği bu programda, Türkiye'nin matematik ve fen alanlarındaki performansı, eğitim programlarımızdaki değişikliklerle bu sonuçlar arasındaki ilişki ve bu bulguların gelecekteki eğitim politikalarımıza etkisi gibi önemli konular ele alınacaktır. TIMSS sonuçlarına dair verilerin kapsamlı bir şekilde değerlendirileceği bu programda, Türkiye'nin matematik ve fen alanlarındaki performansı, eğitim programlarımızdaki değişikliklerle bu sonuçlar arasındaki ilişki ve bu bulguların gelecekteki eğitim politikalarımıza etkisi gibi önemli konular ele alınacaktır. Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS), 4. ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik ve fen bilimleri alanındaki bilgi ve becerilerini değerlendiren kapsamlı bir çalışmadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu araştırmayı esas alarak yeni yayımladığı “TIMSS 2023 Türkiye Raporu”, Türkiye’nin uluslararası eğitimdeki konumunu değerlendirmek için önemli bir veri kaynağıdır.   TIMSS sonuçlarına dair verilerin kapsamlı bir şekilde değerlendirileceği bu programda, Türkiye'nin matematik ve fen alanlarındaki performansı, eğitim programlarımızdaki değişikliklerle bu sonuçlar arasındaki ilişki ve bu bulguların gelecekteki eğitim politikalarımıza etkisi gibi önemli konular ele alınacaktır.  

23 Kasım 2024

Anayasa Mahkemesi’nin Temel Haklar ve Özgürlükler Yorumu

TODAM Hukuk Seminerleri dizisinin ilk programında, Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ve Yargıtay üyesi Dr. Hamit Yelken’i konuk ederek Anayasa Mahkemesi’nin temel haklar ve özgürlükler perspektifini tartışmaya açıyor. Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve temel hakların korunması konularında son yıllarda yaşanan gelişmeler, bu etkinlikte ele alınacak ana başlıklar arasındadır. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular yoluyla hak ihlallerini giderme sürecindeki rolü, yargı kararlarının özgürlükler üzerindeki etkisi ve toplumsal haklar alanında gelişen yeni yaklaşımlar bu tartışmanın odak noktalarını oluşturacaktır. Etkinlikte, Anayasa Mahkemesi’nin insan hakları ve temel özgürlükler alanında oluşturduğu içtihatların, Türkiye’nin hukuki çerçevesine ve bireylerin adalet arayışına etkileri detaylandırılacaktır. Konuşmacılar, mahkemenin hak ve özgürlükler konusunda geliştirdiği yorumların, toplumsal yapıya ve bireysel hakların korunmasına nasıl katkı sunduğunu ele alacaklardır. TODAM Hukuk Seminerleri dizisinin ilk programında, Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ve Yargıtay üyesi Dr. Hamit Yelken’i konuk ederek Anayasa Mahkemesi’nin temel haklar ve özgürlükler perspektifini tartışmaya açıyor. Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve temel hakların korunması konularında son yıllarda yaşanan gelişmeler, bu etkinlikte ele alınacak ana başlıklar arasındadır. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular yoluyla hak ihlallerini giderme sürecindeki rolü, yargı kararlarının özgürlükler üzerindeki etkisi ve toplumsal haklar alanında gelişen yeni yaklaşımlar bu tartışmanın odak noktalarını oluşturacaktır. Etkinlikte, Anayasa Mahkemesi’nin insan hakları ve temel özgürlükler alanında oluşturduğu içtihatların, Türkiye’nin hukuki çerçevesine ve bireylerin adalet arayışına etkileri detaylandırılacaktır. Konuşmacılar, mahkemenin hak ve özgürlükler konusunda geliştirdiği yorumların, toplumsal yapıya ve bireysel hakların korunmasına nasıl katkı sunduğunu ele alacaklardır.

07 Kasım 2024

The Outlook of Palestine: The Social and Legal Dimensions of the Occupation

The ILKE Foundation's Research Center for Thought and Policy is pleased to present the recently published Outlook of Palestine report. This will be followed by a discussion of the various dimensions of the occupation in Palestine with experts in the field. The Palestinian society has been striving to continue its existence under decades-long Israeli occupation. Socio-economic indicators related to Palestine reveal that Israeli occupation has permeated all aspects of Palestinian society. Understanding Palestine's socio-economic indicators is essential for grasping both the condition of Palestinian society and the scope of the occupation. In addition to the socio-economic indicators, the political and legal aspects of the Israeli occupation will form the basis of this discussion. Dr Kamalain Shaath, former Rector of Gaza Islamic University, will assess the educational infrastructure in Palestine, while Assoc. Prof. Dr. Taha Eğri will provide an overview of the Palestinian economy. Assist. Prof. Hasan Basri Bülbül will continue the discussion on the legal dimensions of the occupation. This program will create a framework to expand knowledge on Palestine. The ILKE Foundation's Research Center for Thought and Policy is pleased to present the recently published Outlook of Palestine report. This will be followed by a discussion of the various dimensions of the occupation in Palestine with experts in the field.   The Palestinian society has been striving to continue its existence under decades-long Israeli occupation. Socio-economic indicators related to Palestine reveal that Israeli occupation has permeated all aspects of Palestinian society. Understanding Palestine's socio-economic indicators is essential for grasping both the condition of Palestinian society and the scope of the occupation. In addition to the socio-economic indicators, the political and legal aspects of the Israeli occupation will form the basis of this discussion. Dr Kamalain Shaath, former Rector of Gaza Islamic University, will assess the educational infrastructure in Palestine, while Assoc. Prof. Dr. Taha Eğri will provide an overview of the Palestinian economy. Assist. Prof. Hasan Basri Bülbül will continue the discussion on the legal dimensions of the occupation. This program will create a framework to expand knowledge on Palestine.

14 Ağustos 2024

Bangladeş’te Gençlik Devrimi ve Yeni Dönem

TODAM’ın düzenlediği seminerde, son günlerde Bangladeş’te yaşanan protesto gösterilerinin bugünü, geleceği ve siyasi yansımaları ele alınıyor. Bangladeş’te son günlerde “Gençlik Hareketi” olarak isimlendirilen ve 1971 yılından sonraki süreçte “İkinci Devrim” olarak değerlendirilen geniş kapsamlı gösteriler gerçekleşiyor. Bu bağlamda seminerde, eylemlerin ortaya çıkışı ve ülkedeki gelişim seyri ana hatlarıyla analiz edilecek. Ayrıca Güney Asya’da Müslüman bir ülke olan Bangladeş’te meydana gelen eylemlerin gelecekteki toplumsal yapıya ve siyasi sisteme muhtemel yansımaları değerlendirilecek. Dr. Abdullah Mamun Bangladeş’teki protesto eylemlerinin mevcut durumunu ve geleceğini analiz edeceği bu program, ülkedeki siyasi yapıyı ve toplumsal gösterileri doğru bir şekilde anlamak için önemli bir çerçeve sunacak. TODAM’ın düzenlediği seminerde, son günlerde Bangladeş’te yaşanan protesto gösterilerinin bugünü, geleceği ve siyasi yansımaları ele alınıyor. Bangladeş’te son günlerde “Gençlik Hareketi” olarak isimlendirilen ve 1971 yılından sonraki süreçte “İkinci Devrim” olarak değerlendirilen geniş kapsamlı gösteriler gerçekleşiyor. Bu bağlamda seminerde, eylemlerin ortaya çıkışı ve ülkedeki gelişim seyri ana hatlarıyla analiz edilecek. Ayrıca Güney Asya’da Müslüman bir ülke olan Bangladeş’te meydana gelen eylemlerin gelecekteki toplumsal yapıya ve siyasi sisteme muhtemel yansımaları değerlendirilecek. Dr. Abdullah Mamun Bangladeş’teki protesto eylemlerinin mevcut durumunu ve geleceğini analiz edeceği bu program, ülkedeki siyasi yapıyı ve toplumsal gösterileri doğru bir şekilde anlamak için önemli bir çerçeve sunacak.

08 Ağustos 2024

Türkiye’nin Göç Politikası: Mevcut Durum ve Gelecek Senaryolar

TODAM’ın düzenlediği seminerde, Türkiye'nin göç politikası ve geçici koruma statüsünde bulunan Suriyeli mültecilerin durumu tartışmaya açılıyor. Türkiye, son yıllarda önemli bir göç akını ile karşı karşıya kaldı ve bu durum çeşitli sosyal, ekonomik ve politik sorunları beraberinde getirdi. Göçmenlerin entegrasyonu, sosyal uyum, yasal ve idari çerçeve, sürdürülebilir göç politikası ve mevcut politikanın toplum üzerindeki etkileri gibi konular bu tartışmanın ana hatlarını oluşturacak. Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ve Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, göç politikasının mevcut durumunu ve gelecekteki senaryoları ele alarak, Türkiye'deki göçmen krizine yapısal bir bakış açısı sunacak ve çözüm önerileri geliştirecek.   TODAM’ın düzenlediği seminerde, Türkiye'nin göç politikası ve geçici koruma statüsünde bulunan Suriyeli mültecilerin durumu tartışmaya açılıyor. Türkiye, son yıllarda önemli bir göç akını ile karşı karşıya kaldı ve bu durum çeşitli sosyal, ekonomik ve politik sorunları beraberinde getirdi. Göçmenlerin entegrasyonu, sosyal uyum, yasal ve idari çerçeve, sürdürülebilir göç politikası ve mevcut politikanın toplum üzerindeki etkileri gibi konular bu tartışmanın ana hatlarını oluşturacak. Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ve Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, göç politikasının mevcut durumunu ve gelecekteki senaryoları ele alarak, Türkiye'deki göçmen krizine yapısal bir bakış açısı sunacak ve çözüm önerileri geliştirecek.