
Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi

Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi
TODAM Türkiye’nin geçirmekte olduğu çok katmanlı ve hızlı sosyo-ekonomik dönüşüm güvenilir, kapsayıcı ve faydalı bilgiyi üretme ve paylaşma vazifesini beraberinde getiriyor. Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) adil, hakkaniyetli ve müreffeh bir toplum hedefini hayata geçirmek üzere kuruldu. Gayemiz bu hedefle Türkiye için merkezî önemi haiz toplumsal konularda bilgi ve düşünce üretmek.
TODAM sivil toplumun özerk ve dinamik enerjisiyle üniversitelerin yetkin ve muteber beşeri sermayesini bir araya getiriyor. Göç, çalışma hayatı ve istihdam, refah ve kalkınma, toplumsal eşitsizlikler, sağlık, hukuk, kentleşme, çevre, sosyal politikalar ve İslam dünyası TODAM’ın başlıca araştırma alanlarıdır.
Toplumsal konu, olay, olgu, süreç ve meselelere dair doğru bilgi üretmek, doğru bilgi üretilmesini hazırlamak ve kolaylaştırmak, bilginin doğru olduğu kadar faydalı ve etkili olmasını sağlamak, üretilen bilginin çözüme dönüşebilecek nitelik ve işlerlikte olması TODAM’ın faaliyetlerinin ortak özellikleridir.
Toplumsal konuları sosyal bilimlerin farklı perspektiflerinden istifade ederek inceliyoruz. TODAM’ın toplumsal meselelere yaklaşım tarzı analitik olduğu kadar yapıcı teklif boyutunu da içeriyor. Dünya ile entelektüel etkileşim ve işbirliği kurmayı önemsiyoruz.
Bilgi ve düşünce temelli faaliyetlerimizle araştırmacılar, sivil toplum, politika yapıcılar ve sektörler nezdinde müşterek bir kamusal faydanın inşasını hedefliyoruz.
Adil, Hakkaniyetli ve Müreffeh Bir Toplum
İlgili İçerikler
Toplumun Görünümü 2024
Toplumun Görünümü raporlarının dördüncüsü olan bu çalışma, Türkiye toplumunun güncel yapısını ve dönüşümünü eğitim, sağlık, demografi, ekonomi, göç, hanehalkı, hukuk ve çalışma hayatı gibi başlıklar altında kapsamlı biçimde analiz ediyor. Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından hazırlanan rapor, temel sosyoekonomik göstergeleri disiplinlerarası bir yaklaşımla bir araya getirerek Türkiye'nin toplumsal dinamiklerine ilişkin bütüncül bir değerlendirme sunuyor.Önceki yılların raporlarında olduğu gibi, bu çalışmada da Türkiye’nin son on yıldaki toplumsal dönüşümü 12 farklı alanda temel göstergeler üzerinden ele alınıyor; yıllar içindeki değişimlerin yanı sıra Türkiye’nin uluslararası konumu ve 81 il arasındaki bölgesel farklar detaylı karşılaştırmalarla ortaya konuyor. Raporda, nüfusun yaşlanması, eğitimdeki yapısal eşitsizlikler, ekonomik kırılganlıklar ve göç olgusu gibi makro eğilimlerin yanı sıra, hanelerin dönüşen yapısı ve gündelik yaşam pratikleri veri temelli analizlerle inceleniyor.Toplumun Görünümü 2024, daha adil ve müreffeh bir toplumun inşasında temel alınması gereken noktalara ışık tutuyor. Böylece, yalnızca akademik araştırmalara ve kamusal tartışmalara sağlam bir zemin sunmakla kalmıyor; aynı zamanda karar alıcılar, politikacılar ve uygulama makamındaki yetkililer için de yol gösterici bir kaynak olmayı amaçlıyor.
- Alan İzleme Raporları
- 15-05-2025
Toplumun Görünümü 2024 & Dezavantajlı Çalışanlar Rapor Sunumu
Toplumun Görünümü 2024 ve Dezavantajlı Çalışanlar raporları kamuoyuna sunuluyor! Türkiye’nin toplumsal yapısına dair merak edilen her şey, Toplumun Görünümü 2024 ile sizlerle buluşuyor! İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından her yıl hazırlanan bu kapsamlı çalışma; nüfus, aile yapısı, hanehalkı, sosyal gruplar, eğitim, ekonomi, işgücü ve istihdam, çalışma hayatı, refah ve eşitsizlik, sağlık, hukuk ve göç gibi toplumun temel alanlarını istatistiksel veriler ışığında analiz ediyor. Bununla birlikte, TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek'in editörlüğünde Dezavantajlı Çalışanlar temasıyla hazırlanan araştırma raporu ise; engelliler, kadınlar, gençler, çocuklar, yaşlılar, eski hükümlüler ve göçmenler gibi dezavantajlı grupların istihdama katılımı ve çalışma hayatında karşılaştıkları problemleri, çözüm önerileriyle birlikte alanında uzman akademisyen ve araştırmacılar tarafından değerlendiriyor. Toplumun güncel sorunlarını veriye dayalı analizlerle ele alan bu iki kapsamlı rapor hem politika yapıcılar hem de akademik ve sivil paydaşlar için önemli bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor. Program, İLKE Vakfı TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek ve TODAM Araştırmacısı Enes Koru’nun sunumuyla gerçekleştirilecektir. Kayıt için: window.jotformEmbedHandler("iframe[id='JotFormIFrame-251212566475962']", "https://form.jotform.com/")
- Rapor Sunumu
- 18:00 - 20:00
Toplumun Görünümü 2024 ve Dezavantajlı Çalışanlar Raporları Kamuoyuna Tanıtıldı
İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından hazırlanan Toplumun Görünümü 2024 Raporu ve Dezavantajlı Çalışanlar Araştırma Raporu, 15 Mayıs 2025 tarihinde İLKE Vakfı’nda düzenlenen programla kamuoyuna tanıtıldı.İLKE Vakfı’nda gerçekleştirilen sunum, Dr. Öğr. Üyesi Elyesa Koytak’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, İLKE Araştırmacısı Enes Koru, yazarlarından biri olduğu Toplumun Görünümü 2024 raporunun hazırlık süreci, metodolojisi, amacı ve elde edilen temel bulgular doğrultusunda Türkiye’deki toplumsal yapının en önemli sorunlarını ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Akabinde, TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek, editörlüğünü üstlendiği Dezavantajlı Çalışanlar araştırma raporunun temel bulgularını paylaşarak, ilgili sorunlara yönelik muhtemel çözüm önerilerini içeren bir sunum yaptı. Programa, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri, gazeteciler ve kamu kurumu yetkilileri yoğun ilgi gösterdi. Rapor sunumlarının ardından katılımcılar, raporlarla ilgili görüş, öneri ve sorularını paylaşarak çeşitli değerlendirmelerde bulunduHer iki rapora da aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:Toplumun Görünümü 2024Dezavantajlı Çalışanlar
- TODAM
- 15-05-2025