İLKE HAKKINDA
İLKE olarak Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda bilgi, politika ve strateji üretmekte, karar alıcılara yol gösterecek araştırmalar yapmakta ve gelecek için gerekli birikimin oluşmasına katkı sağlamaktayız.
1980’li yıllarda başlayan yolculuğumuz çeşitli duraklardan sonra İLKE Vakfının kuruluşuyla yeni bir veçheye büründü. Bugüne kadar çok sayıda faydalı organizasyonun kuruluşuna destek verdik. Şimdi de çatımız altında yer alan kuruluşlar ve merkezler ile topluma katkı yapmak üzere faaliyetlerimizi derinleştirmek için çalışıyoruz.
İLKE olarak Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda bilgi, politika ve strateji üretmekte, karar alıcılara yol gösterecek araştırmalar yapmakta ve gelecek için gerekli birikimin oluşmasına katkı sağlamaktayız. Eğitim, iş ahlakı, sivil toplum, hukuk ve yönetim alanlarında şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla hem kamuda hem de sivil alanda katkılar sağladık.
Her biri alanlarında öncü ve önemli faaliyetler yapan İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği (YEKDER), Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İLKE çatısı altında yer almaktadır. Ayrıca vakıf bünyesindeki İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) , Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi (EPAM), Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) ve Sivil Toplum Akademisi (STA) ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Tüm çalışmalarımızda toplumu tanıma ve anlamayı; sosyal ihtiyaçlardan haberdar olarak iş üretmeyi; çözüm odaklı faaliyetler yapmayı kendimize şiar edindik. Bu bağlamda sadece belli bir topluluğun sorunlarıyla değil tüm insanlığın meseleleriyle ilgileniyoruz.
İLKE'li Duruşla Güçlü Yarınlara…
Değerlerimiz İslami ve insani değerler çerçevesinde yaşama, yaşanmasına vesile olma, toplumda bu yönde bir dönüşümün gerçekleşmesine ön ayak olma amacına yönelik olarak hayır odaklı iş üretmektir. Bunu yaparken zamanın ruhunu ve gününü ihtiyaçlarını dikkate almayı, benzer çalışmalar yapan kurumlarla istişare ve işbirliğini önemsemekteyiz. |
| > Görevlendirmede liyakati esas alma |
Yönetim Kurulu
İlke Vakfı'nın geleceğini şekillendiren Yönetim Kurulu, stratejik vizyonuyla vakfımızın toplumsal etkisini genişletir. Alanında uzman üyeler, sürdürülebilir projelerle İlke Vakfı'nın misyonunu hayata geçirir.
Mütevelli Heyeti
İlke Vakfı, kurulduğu günden beri Mütevelli Heyet'in stratejik kararlarıyla yol alıyor; geleceğe dönük adımlarını bu heyetle atıyor. Mütevelli Heyet, İlke Vakfı'nın toplumsal faydalarını artırırken, yeni projelerin yönlendirici gücü olarak öne çıkıyor.
Üye Kuruluşlarımız

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği
2003 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), girişimcilik ve iş ahlakı alanlarında faaliyet gösteren bir STK’dır. İGİAD, girişimciliği teşvik etmek ve iş ahlakını yaygınlaştırmak amacıyla bilgilendirme, eğitim ve yayın faaliyetleri yürütmektedir.
.png)
Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği
Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği (YEKDER), “İslami ve insani değerleri yaşatmak ve yaşanmasına vesile olmak” gayesiyle, yaklaşık yarım asırdır kesintisiz süren bir yolculuğun adımlarından biri olarak, 2003 yılında İstanbul’da kuruldu. Bugün bu yolculuk, İLKE Vakfı çatısı altında, çok daha güçlü bir şekilde devam ediyor.

Nokta Yayın Grubu
Nokta Yayın Grubu, İLKE Vakfı çatısı altında oluşturulmuş bir grup olup bünyesinde Nokta Kitap, Fikir Kitap, Mesken Kitap ve İktisat Yayınları'nı bulundurmaktadır. Ayrıca, İnsan&Toplum, Tujise ve İş Ahlakı dergileri ve Stüdyo da yayın grubu bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Araştırma Merkezlerimiz
.png)
İslam İktisadi Araştırma Merkaezi (İKAM)
İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, kurumlarıyla birlikte iş ahlakı ve girişimcilik, akademik çalışmalar ve yaygın din eğitimi alanında faaliyet göstermek ve bu konularda stratejik bakışı geliştiren öncü çalışmalar yapmak amacıyla 2010 yılında kurulan çatı bir kuruluştur. Bu çerçevede İLKE Vakfı çatısı altında yer alan kurumların çalışma alanlarında bilgi, politika ve strateji üreten, kamuoyunda kurumlarımızın temsilini sağlayan ve kurumsal ilişkileri geliştiren bir merkez işlevi üstlenmektedir.
.png)
Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi (EPAM)
Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi (EPAM) toplumsal sorumluluk bilinciyle Türkiye’de yaşanan dönüşüm serüvenini eğitim alanında izlemek, anlamak, yorumlamak, açıklamak ve “Geleceğin Türkiyesi” için politikalar geliştirmek temel misyonunu üstlenmiştir. EPAM, Türkiye’nin eğitim alanındaki tecrübe, birikim ve imkanlarını, yapay tartışma ve gündemlere feda etmeden, bugünün ve geleceğin sorunlarına çözümler üretebilmek için bir araya getirmeye, yorumlamaya ve bir enerji oluşturmaya odaklanır.
.png)
Toplumsal Düşünce Ve Araştırmalar Merkezi (TODAM)
TODAM, adil ve müreffeh bir toplum hedefiyle sahih düşünce geliştirip somut çözümler üreten bir kuruluştur. Kurumsal Yönetim Akademisi’nde başlatılan sivil toplum geliştirme çalışmalarını burada sürdürüyor, nitelikli bir sivil toplum için düşünce ve modeller üretiyoruz. Günümüz sorunlarına çözüm ve toplumsal değişim için İLKE değerleri doğrultusunda strateji ve bilgi üretiyoruz.

Sivil Toplum Akademisi (STA)
Sivil Toplum Akademisi (STA); sivil toplumun konuları, sorunları ve ihtiyaçlarına yönelik bilgi üretmek ve ürettiği bilgiyi tüm paydaşlarına sunmak amacıyla kurulmuştur. Çalışma sahası, eğitim, araştırma ve raporlama olmakla birlikte STA, sivil toplumun dikkat noktalarına yönelik çalışmalarını hem ulusal hem de uluslararası sahada sürdürme hedefindedir. STA, geliştirdiği projeler ve araştırmalar ile STK’ların kapasite, üretim ve iletişim kabiliyetlerine yönelik odak çalışmalar yapmaktadır.