Haber
Sivil Toplum Akademisi (STA) tarafından düzenlenen Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP), 9-11 Temmuz 2025 tarihleri arasında İstanbul’da başarıyla tamamlandı. Üç gün süren yoğun programa, Türkiye’de faaliyet gösteren 30 farklı sivil toplum kuruluşundan temsilciler katıldı. Program, katılımcılara yalnızca bilgi aktarmakla kalmayıp, aynı zamanda karşılıklı deneyim paylaşımını ve etkileşimi teşvik eden zengin bir öğrenme ortamı sundu.Eğitim programının temel amacı, STK’ların kurumsal kapasitelerini geliştirmek, yönetim süreçlerini daha verimli hale getirmek ve mevcut toplumsal etkiyi daha sürdürülebilir kılmak olarak belirlendi. Bu doğrultuda, katılımcılar teori ile pratiği buluşturan kapsamlı içeriklerle desteklendi.Program, İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Sait Öner’in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, İLKE araştırmacılarının katılımıyla Sivil Toplum Akademisi tanıtıldı ve tanışma oturumu gerçekleştirildi. Katılımcılar, eğitim boyunca altı ana başlık altında şekillenen çeşitli konularla bilgi ve tecrübe kazanma imkânı buldu.İlk gün, Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un sunduğu “Kurumsal Yönetim ve Organizasyon” dersiyle açıldı. Bu derste, sivil toplum kuruluşlarının amaçları, yapıları ve stratejik yönetim süreçleri detaylı biçimde ele alındı. Günün ikinci yarısında ise Prof. Dr. Mehmet Lütfi Arslan, “İnsan Yönetimi ve Gönüllülük” başlığı altında; gönüllü ve profesyonel çalışanlar arasında denge kurmanın önemi, gönüllülüğün sürdürülebilirliği ve kurumsal gönüllülük politikaları üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.İkinci gün, Kenan Dursun’un yürüttüğü “Dijital İletişim” oturumuyla başladı. Bu eğitimde, dijital iletişimin sadece içerik paylaşımıyla sınırlı kalmayıp, planlı, stratejik ve ölçülebilir bir kurumsal faaliyet olarak ele alınması gerektiği vurgulandı. Ardından Mesut Şen’in verdiği “Kaynak Geliştirme” dersinde; kaynak yaratma yöntemleri, bağışçı ilişkileri, gelir çeşitliliği ve vergi avantajları gibi STK’lar için hayati öneme sahip konular ele alındı.Üçüncü gün, Dilşah Nur Kanmaz’ın gerçekleştirdiği “Savunuculuk” oturumuyla devam etti. Bu oturumda katılımcılar, savunuculuk kavramını benzer faaliyetlerden ayırmayı, farklı bağlamlarda uygun stratejiler geliştirmeyi ve iyi örnekler üzerinden değerlendirme yapmayı öğrendi. Programın kapanış oturumunda ise Vildan Akdoğan Çetinkaya tarafından verilen “Proje Döngüsü Yönetimi” dersiyle, proje kavramının tanımı, kapsam ve operasyon ayrımı, proje başlatma belgeleri ve proje yöneticisinin sorumlulukları gibi konular detaylandırıldı.Programın sonunda, tecrübe paylaşımı bölümünde İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Davut Şanver moderatörlüğünde Dr. Erhan Erken konuk edildi. KGEP’in sadece bilgi aktarımını amaçlayan bir eğitim süreci değil; aynı zamanda STK’lar arasında iş birliğini güçlendiren, bağ kurma imkânı sunan bir buluşma ortamı yarattığı vurgulandı. Eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara belgeleri takdim edildi ve program, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.
2009 yılında Acil Durum Yönetimi Başkanlığının kurulmasıyla birlikte; ülkemizde yeni bir afet yönetim modeli uygulamaya konulmuş olup getirilen bu model ile çalışmalar, kriz yönetiminden risk yönetimine evrilmiştir. Ancak afet yönetiminde STK’ların hizmetleri genel olarak afet sırasında ve sonrasında müdahale faaliyetleri çerçevesinde ele alınmıştır. STK’ların afet tecrübesi ile hem AFAD’ın hem de ana çözüm ortakları kurumlarının koordinasyon faaliyetlerine bakıldığında, son yıllarda her ne kadar ciddi çalışmalar yapılmış olsa da en son yaşanan Kahramanmaraş depremi, afet yönetiminde yeni adımların atılması gerektiğini göstermiştir.
Türkiye’de afet yönetiminin ve STK‘ların mevcut durumunun ele alındığı bu analiz raporunda Türkiye’de afet yönetimi ve STK’ların yeri incelenmiştir. Sivil toplumun afet tecrübesi ele alındıktan sonra afetlerde koordinasyon ve STK iş birliğinin afete hazırlık aşamasından, afet yönetim sürecine, oradan afet sonrasında iyileştirme ve yeniden inşa aşamasına kadar niçin önemsenmesi gerektiği izah edilmiştir. Afetlerde kurumsal yapı ve koordinasyon, raporlama ve değerlendirme, arama kurtarma kapasitesi, sahaya intikal ve sahada çalışabilme, iletişim ve haberleşme, bağışların toplanması ve dağıtımı, CBS gibi araçların kullanımı gibi konulardaki zorluklar incelenmiştir. Analiz Raporu bu doğrultuda afet yönetimi ve STK’ların adaptasyonunda karşılaşılan yetersizlik alanlarını ve yol açtığı olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik öneriler sunmaktadır.