Basının Eğitim Gündemi
Eğitim öğretim hizmetlerinin planlanmasına ve yönetilmesine yönelik kararlar ve düzenlemeler konusunda Türk eğitim sisteminin tutucu bir yaklaşımı olduğu söylenebilir. Bu tutucu yaklaşım, büyük ölçüde bölgeler arası farklar dolayısıyla ortak bir uygulamanın geliştirilmesindeki zorluklardan kaynaklanmaktadır. 2023 Eğitim Vizyonu’nun öne çıkan vurgularından biri de eğitim sisteminin yönetim ve organizasyonuna ilişkin yaklaşım ve hedefleriydi. Türkiye’de eğitim sisteminin aşırı merkeziyetçi yapısına ilişkin tartışmalar ve çözüm arayışlarının AK Parti hükûmetlerinin de sürekli gündeminde olan bir konu olduğu bilinmektedir. 2019 yılı, eğitim sisteminin veriye dayalı yönetim anlayışına geçmesi, öğrenme süreçlerinin kanıt temelli planlanması ve okul geliştirme çalışmaları ile okul bazlı bütçelemenin gerçekleştirilmesi için altyapı çalışmalarının yılı oldu. Eğitimin organizasyonuna yönelik olarak yapılan çalışmalar da gündeme geldi. 2019 yılında yıllık eğitim takviminde yapılan düzenlemeler, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu düzenleme kadar etkili olmasa da okula başlama yaşının ve teneffüs sürelerinin yeniden düzenlenmesine yönelik kararlar dikkat çekti. Bu başlık altında yapılan çalışmaların kapsamları aşağıda açıklandı.
Eğitim İzleme Raporu 2019'u incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Otizmli Çocuklar Vakası
2019 yılında eğitimi bütün kamuoyunun gündemine taşıyan diğer bir konu da Aksaray’daki bir devlet okulunda, velilerin, otizmli çocukları ve velileri okullarında istemedikleri için yuhalamaları olayı oldu. Aksaray’daki 334 öğrencili bir ilkokulda, 42 özel eğitim öğrencisinin, diğer öğrenci velileri tarafından, başka okula gönderilmesinin istenmesi üzerine çıkan bir çatışmanın görüntülerinin sosyal medyada yayınlanması üzerine ortaya çıktı. Olayın basına yansımasının ardından Anadolu Otizm Federasyonu Türkiye Otizm Meclisi’nin kamuoyu açıklaması ve olayı yaşayan velilerin basına açıklama yapmalarının ardından Bakanlık konunun incelenmesi amacıyla müfettiş görevlendirdi ve okul müdürünü ve müdür yardımcısını açığa aldı. TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarının Yaygınlığının Tespiti Araştırma Komisyonu da olayın ardından okulda bir inceleme yaptı.
Olayın ardından her ne kadar MEB tarafından otizmli öğrencilerin eğitimi ile ilgili bir el kitabı yayınlanmış ve özel gereksinimli öğrencilerin haklarına ve eğitimlerine ilişkin birçok açıklama, toplantı ve yayın yapılmasına rağmen Aksaray’da yaşanan hadisenin tam olarak nasıl gerçekleştiği ve nasıl sonuçlandırıldığına ilişkin detaylı bir açıklama henüz yapılmadı.
2019 Yılı MEB Basın Açıklamaları | |
OCAK | |
1 Ocak | Cahit Zarifoğlu tartışması basın açıklaması |
6 Ocak | “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi” tartışması basın açıklaması |
9 Ocak | Şiddete uğrayan özel eğitim öğrencisine ilişkin basın açıklaması |
22 Ocak | Serviste unutulan okul öncesi öğrencisine ilişkin basın açıklaması |
MAYIS | |
25 Mayıs | Veli tarafından sosyal medyada yayınlanan görüntülere ilişkin basın açıklaması |
AĞUSTOS | |
15 Ağustos | Devlet okulunda özel sınıf ayrımcılığı konulu basın açıklaması |
EKİM | |
5 Ekim | Suriyeli olduğu için azarlandığı söylenen öğrenci olayına ilişkin basın açıklaması |
KASIM | |
13 Kasım | 10 Kasım törenlerindeki etkinliklere ilişkin basın açıklaması |
23 Kasım | Millî eğitimde silahlı eğitim başlıklı habere ilişkin basın açıklaması |
ARALIK | |
3 Aralık | Arçelik ile yapılan protokole ilişkin basın açıklaması |
6 Aralık | Okul müdürü tarafından bir öğrenciye “psikolojik şiddet uygulandığı ve hakaret edildiği” iddiasına ilişkin basın açıklaması |
7 Aralık | Özel Doğa Koleji’nin durumuna ilişkin basın açıklaması |
11 Aralık | Mert Yağız Köksal’ın ölümüne ilişkin basın açıklaması |
19 Aralık | 830 Suriyeli öğretmen atandı iddiasına ilişkin basın açıklaması |