FARKLI BAKIŞTAN

Sivil Toplum Kuruluşlarında Teknoloji Kullanımı

Davut Pehlivanlı

İstanbul Üniversitesi

Hemen hemen her türde kuruluş için yazılım desteği çok önemlidir. Yazılımlar sayesinde kuruluşların hesap verilebilirlikleri mümkün hâle gelmektedir. STK’lar için geliştirilmiş özel yazılımlar sınırlı sayıda ve ölçektedir. Özellikle STK’ların günlük faaliyetlerinin organizasyonu ve faaliyetlerin takibinin yapılabileceği iş akışına dayalı yazılımlar sınırlıdır. Bu tür yazılımlar sayesinde üst yönetiminin aldığı politikalara ve kurallara dayalı faaliyetlerin icra edilmesi mümkün olmaktadır.

STK’lar tarafından kullanılacak yazılımları iki başlıkta sınıflandırabiliriz. İlk grupta kurumsal kaynak planlaması (ERP) yazılımları, ikinci grupta ise mobil platformlar üzerinde proje bazlı geliştirilen uygulamalardır.

Kurumsal kaynak planlaması yazılımları uzun yıllardır kullanılmakta ve belirli bir olgunluğa ulaşmış yazılımlardır. Kurumsal kaynak planlaması yazılımları sayesinde kuruluşlar bütün departmanlarının faaliyetlerini tek bir noktadan yazılım desteğiyle yönetme şansına sahip olurlar diğer yandan da işletmelerin verileri veri tabanına kaydedilir.


İkinci grupta ise mobil platformlar üzerinde proje bazlı geliştirilen uygulamalar yer alır. Uygulamalar, sivil toplum kuruluşlarının daha geniş kitlelere ulaşabilmeleri, yüksek sayıda katılımcı desteği ile faaliyetlerini yürütebilmeleri ve ilgili faaliyetler için harcadıkları bütçenin çok çok ötesinde geniş kitlelere ulaşabilmeleri açısından önemlidir.


Günümüzde STK’ların gönüllü, bağışçı ve üye adaylarına ulaşabilmeleri temel bir problem alanıdır. Özellikle 15 Temmuz, bu anlamda bir milattır ve artık hiçbir STK eskiye nazaran toplum nezdinde sınırsız krediye sahip değildir ve ciddi anlamda sorgulanmaktadır. Diğer problem ise bireylerin sivil toplum kuruluşu faaliyetlerine zaman ve bütçe ayırma noktasında isteksiz olmalarıdır. Ayrıca STK’ların bireylere ulaşamadıkları diğer bir ifadeyle yeni neslin dikkatlerini çekememektedirler.


Yeni neslin neredeyse her an online mobil hayatı benimsedikleri gerçeği dikkate alındığında sivil toplum kuruluşlarının temel hedeflerine ulaşmaları açısından önceliği proje tabanlı geliştirilen faaliyetler eksenli uygulamalara vermeleri beklenmektedir ve bu tercih nihai olarak da STK’ların hedeflerine ulaşmaları açısından önemlidir. Diğer yandan kurumsal kaynak planlaması yazılımları da hesap verilebilirlik noktasında önemlidir.


STK’larda öncelikle ihtiyaç analizi yapılmalı, ihtiyaç analizine paralel öncelikler değerlendirilmeli, bu önceliklere paralel yazı¬lımlar ve uygulamalar geliştirilmelidir. Bu konu, teknik bir tercihten ziyade stratejik bir tercihtir. Sınırlı kaynakların kurumsal kaynak planlaması türü yazılımlara mı yoksa faaliyet eksenli uygulamalara mı ayrılacağı, STK’ların stratejilerinin sonucudur. 


Son 10 yıllık periyotta iş analitikleri kapsamındaki yazılımlarda hızlı gelişmelerin yaşandığına ve verinin etkin kullanımına yö¬nelik algoritmalar, senaryolar ve yapay zekâ destekli uygulamalardaki artışa şahit oluyoruz. Bu anlamda yazılımlara yatırım, geleceğe ulaşmak ve gelecekte de faal olmak isteyen STK’lar için ihtiyaç noktasından zorunluluk noktasına evrilmiştir.