Logo

Yayınlar

İslam İktisadı ve Finansı Bilim Alanı ve Doçentlik Sistemi

Türkiye’nin 2023 vizyonunda İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması hedefi bulunmaktadır. İstanbul Finans Merkezi vizyonunun önemli bir bileşeni İslami Finanstır. Türkiye’nin bulunduğu bölgede...

Türkiye ve Yeşil Ekonomi


Kırklareli Üniversitesinden Furkan Yıldız’ın kaleme aldığı “Türkiye ve Yeşil Ekonomi: Mevcut Durum ve Öneriler” başlıklı bu politika notunda, küresel ölçekte yeşil ekonomiye vurgunun başlangıcı ve Türkiye’de bu konuda yürütülen çalışmaların süreci ele alınıyor.  Tarihsel süreç içerisinde küresel ölçekte yeşil ekonomiye yapılan vurgu, 1970’lerde yaşanan petrol krizlerine dayanıyorken Türkiye’de bu sürecin uluslararası anlaşmalar ve Avrupa Birliği Müktesebatına uyum sağlama çabaları çerçevesinde geliştiği gözlemlendi. Bu bağlamda özellikle 2004 yılı ve sonrasında hız kazanan Avrupa Birliği ile uyum sürecinde; birliğin enerji politikasını oluşturan arz güvenliği, enerji piyasalarının serbestleştirilmesi ve çevrenin korunması gibi uyum çerçevesinde bazı adımlar atıldı. Bu adımlardan en belirgin olanı ise yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirilen yasal düzenlemeler ve yatırımlar olarak karşımıza çıkmaktadır.  TODAM olarak yayınladığımız bu politika notunda; ülkemizin yeşil ekonomi gelişimindeki mevcut durumunu inceliyor, uygulanan politikaların güçlü ve zayıf yanlarını ele alarak geliştirmek üzere somut çözüm önerilerinde bulunuyoruz. Kırklareli Üniversitesinden Furkan Yıldız’ın kaleme aldığı “Türkiye ve Yeşil Ekonomi: Mevcut Durum ve Öneriler” başlıklı bu politika notunda, küresel ölçekte yeşil ekonomiye vurgunun başlangıcı ve Türkiye’de bu konuda yürütülen çalışmaların süreci ele alınıyor.  Tarihsel süreç içerisinde küresel ölçekte yeşil ekonomiye yapılan vurgu, 1970’lerde yaşanan petrol krizlerine dayanıyorken Türkiye’de bu sürecin uluslararası anlaşmalar ve Avrupa Birliği Müktesebatına uyum sağlama çabaları çerçevesinde geliştiği gözlemlendi. Bu bağlamda özellikle 2004 yılı ve sonrasında hız kazanan Avrupa Birliği ile uyum sürecinde; birliğin enerji politikasını oluşturan arz güvenliği, enerji piyasalarının serbestleştirilmesi ve çevrenin korunması gibi uyum çerçevesinde bazı adımlar atıldı. Bu adımlardan en belirgin olanı ise yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirilen yasal düzenlemeler ve yatırımlar olarak karşımıza çıkmaktadır.  TODAM olarak yayınladığımız bu politika notunda; ülkemizin yeşil ekonomi gelişimindeki mevcut durumunu inceliyor, uygulanan politikaların güçlü ve zayıf yanlarını ele alarak geliştirmek üzere somut çözüm önerilerinde bulunuyoruz.

İktisat İzleme Raporu 2020


2020 yılı, tarih sayfalarında insanlığın tamamını etkileyen ve son yüzyılın en büyük salgını olan COVID-19 salgınıyla anılacak. Ekonomik faaliyetleri durdurması veya kısıtlamasıyla salgının en çok etkilediği alanlardan biri de iktisat alanı oldu. Elinizdeki rapor da tabii olarak COVID-19 salgınının etkilerini merkeze aldı. Alan İzleme Raporlarının bir özelliği olarak bu rapor da ilk olarak 2020 yılında ekonomik gelişmeler, sektörel gelişmeler, İslami finans gibi alanlara kronolojik bir bakış ortaya koyuyor. İlk bölümde 2020’nin makroekonomik görünümü, ikinci bölümde stratejik sektörlerin değerlendirmesi yer alıyor. Üçüncü bölümde ise 2020 yılında küresel hareketliliğin durmasıyla en negatif etkilenen sektörlerden biri olan turizm alanı özel olarak ele alınıyor. Dördüncü bölümde Türkiye’de son yıllarda gelişen İslam iktisadının 2020’deki durumu, beşinci bölümde gelir dağılımı ve sosyal adalet, altıncı bölümde çalışma hayatı inceleniyor. Son bölümde ise COVID-19 salgınının Türkiye ekonomisine etkisi etraflıca analiz ediliyor. Raporun perspektifi, uzman görüşleri ve farklı bakıştan yazılarıyla da genişliyor. 2020 yılı, tarih sayfalarında insanlığın tamamını etkileyen ve son yüzyılın en büyük salgını olan COVID-19 salgınıyla anılacak. Ekonomik faaliyetleri durdurması veya kısıtlamasıyla salgının en çok etkilediği alanlardan biri de iktisat alanı oldu. Elinizdeki rapor da tabii olarak COVID-19 salgınının etkilerini merkeze aldı. Alan İzleme Raporlarının bir özelliği olarak bu rapor da ilk olarak 2020 yılında ekonomik gelişmeler, sektörel gelişmeler, İslami finans gibi alanlara kronolojik bir bakış ortaya koyuyor. İlk bölümde 2020’nin makroekonomik görünümü, ikinci bölümde stratejik sektörlerin değerlendirmesi yer alıyor. Üçüncü bölümde ise 2020 yılında küresel hareketliliğin durmasıyla en negatif etkilenen sektörlerden biri olan turizm alanı özel olarak ele alınıyor. Dördüncü bölümde Türkiye’de son yıllarda gelişen İslam iktisadının 2020’deki durumu, beşinci bölümde gelir dağılımı ve sosyal adalet, altıncı bölümde çalışma hayatı inceleniyor. Son bölümde ise COVID-19 salgınının Türkiye ekonomisine etkisi etraflıca analiz ediliyor. Raporun perspektifi, uzman görüşleri ve farklı bakıştan yazılarıyla da genişliyor. İlk bölümde 2020’nin makroekonomik görünümü, ikinci bölümde stratejik sektörlerin değerlendirmesi yer alıyor. Üçüncü bölümde ise 2020 yılında küresel hareketliliğin durmasıyla en negatif etkilenen sektörlerden biri olan turizm alanı özel olarak ele alınıyor. Dördüncü bölümde Türkiye’de son yıllarda gelişen İslam iktisadının 2020’deki durumu, beşinci bölümde gelir dağılımı ve sosyal adalet, altıncı bölümde çalışma hayatı inceleniyor. Son bölümde ise COVID-19 salgınının Türkiye ekonomisine etkisi etraflıca analiz ediliyor. Raporun perspektifi, uzman görüşleri ve farklı bakıştan yazılarıyla da genişliyor.

Pandemi Döneminde Kısa Çalışma ve Sonuçları


Sosyo-ekonomik, teknolojik, politik, hukuki ve kültürel birçok etmen çalışma koşullarının biçimlenmesinde rol oynamaktadır. Bu etmenlerin arasında ekonomik kriz, çalışma koşulları üzerinde en kritik etkiye sahip olandır. Çalışma koşullarında meydana gelen değişiklikler karşısında oluşan aksaklıkların giderilmesi, kriz dönemlerinde çalışma hayatındaki dinamik yapıyı korumak ve yeni koşullara paralel iş ilişkileri düzenlemek amacıyla çoğu zaman yasal düzenleme ihtiyaçlarını ortaya çıkarmıştır. Bu ihtiyaç doğrultusunda ilk kez 2003 yılında Türk hukukunda yer edinen kısa çalışma, kriz dönemlerinde ekonomik krizin etkilerini hafifletme yollarından biri olarak Pandemi döneminde de yoğun olarak kullanılmıştır. Kısa çalışma, özellikle ekonomik kriz dönemlerinde istihdamın korunması ve yeni şartlara uyum sağlayarak ekonomik faaliyetleri devam ettirmesi açısından önemli olsa da hem kısa çalışmaya hem de kısa çalışma ödeneğine dair bazı kısa ve uzun vadeli sorunlarıda ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneğinin hukuki boyutuna ve koşullarına dair ayrıntılara yer verildikten sonra kısa çalışmaya dair sorunlar tespit edilmiş ve bir politika önerileri sunulmuştur. Sosyo-ekonomik, teknolojik, politik, hukuki ve kültürel birçok etmen çalışma koşullarının biçimlenmesinde rol oynamaktadır. Bu etmenlerin arasında ekonomik kriz, çalışma koşulları üzerinde en kritik etkiye sahip olandır. Çalışma koşullarında meydana gelen değişiklikler karşısında oluşan aksaklıkların giderilmesi, kriz dönemlerinde çalışma hayatındaki dinamik yapıyı korumak ve yeni koşullara paralel iş ilişkileri düzenlemek amacıyla çoğu zaman yasal düzenleme ihtiyaçlarını ortaya çıkarmıştır. Bu ihtiyaç doğrultusunda ilk kez 2003 yılında Türk hukukunda yer edinen kısa çalışma, kriz dönemlerinde ekonomik krizin etkilerini hafifletme yollarından biri olarak Pandemi döneminde de yoğun olarak kullanılmıştır. Kısa çalışma, özellikle ekonomik kriz dönemlerinde istihdamın korunması ve yeni şartlara uyum sağlayarak ekonomik faaliyetleri devam ettirmesi açısından önemli olsa da hem kısa çalışmaya hem de kısa çalışma ödeneğine dair bazı kısa ve uzun vadeli sorunlarıda ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneğinin hukuki boyutuna ve koşullarına dair ayrıntılara yer verildikten sonra kısa çalışmaya dair sorunlar tespit edilmiş ve bir politika önerileri sunulmuştur.

Economy in the Turkey of the Future

Fundamental transformations await the world’s economies in the upcoming 20 years. For Turkey to be able to achieve its desired...