Logo

Yayınlar

Türkiye’de Arabuluculuk, Uzaklaştırma ve Tahkim’in Güncel Durumu


Av. Esma Küçükbay, “Türkiye’de Arabuluculuk, Uzlaştırma ve Tahkimin Güncel Durumu” başlıklı politika notunu, İLKE Vakfı için kaleme aldı. Hazırlanan politika notunda önce hukukta arabuluculuk yönteminin ne olduğu açıklandı. Daha sonra uzlaşma barosuna gönderilen dosyalar ve sonuçlarına dair veriler paylaşılarak mevcut durum değerlendirildi. Türk hukuk sisteminin işleyişindeki en büyük problemlerden biri olan uzun ve pahalı yargı süreci, bunun neden olduğu adalete geç ulaşma problemlerine çözüm olarak sunulan alternatif uyuşmazlık yöntemleri, arabuluculuk ve tahkim ele alındı. Bu yöntemlerin, bir uyuşmazlık yaşanması halinde hakem sözleşmesinde olduğu gibi önceden; arabuluculuk veya uzlaştırma sistemlerinde olduğu gibi sonradan tarafların bir araya getirilerek konuşmalarını ve müzakere ortamı oluşturmayı amaçladığı belirtildi. Adalet bakanlığınca paylaşılan veriler ışığında işleyişi daha etkili kılmak için gereken hususların tespiti yapıldı ve iyileştirme önerilerinde bulunuldu. Av. Esma Küçükbay, “Türkiye’de Arabuluculuk, Uzlaştırma ve Tahkimin Güncel Durumu” başlıklı politika notunu, İLKE Vakfı için kaleme aldı. Hazırlanan politika notunda önce hukukta arabuluculuk yönteminin ne olduğu açıklandı. Daha sonra uzlaşma barosuna gönderilen dosyalar ve sonuçlarına dair veriler paylaşılarak mevcut durum değerlendirildi. Av. Esma Küçükbay, “Türkiye’de Arabuluculuk, Uzlaştırma ve Tahkimin Güncel Durumu” başlıklı politika notunu, İLKE Vakfı için kaleme aldı. Hazırlanan politika notunda önce hukukta arabuluculuk yönteminin ne olduğu açıklandı. Daha sonra uzlaşma barosuna gönderilen dosyalar ve sonuçlarına dair veriler paylaşılarak mevcut durum değerlendirildi. Türk hukuk sisteminin işleyişindeki en büyük problemlerden biri olan uzun ve pahalı yargı süreci, bunun neden olduğu adalete geç ulaşma problemlerine çözüm olarak sunulan alternatif uyuşmazlık yöntemleri, arabuluculuk ve tahkim ele alındı. Bu yöntemlerin, bir uyuşmazlık yaşanması halinde hakem sözleşmesinde olduğu gibi önceden; arabuluculuk veya uzlaştırma sistemlerinde olduğu gibi sonradan tarafların bir araya getirilerek konuşmalarını ve müzakere ortamı oluşturmayı amaçladığı belirtildi. Adalet bakanlığınca paylaşılan veriler ışığında işleyişi daha etkili kılmak için gereken hususların tespiti yapıldı ve iyileştirme önerilerinde bulunuldu. Türk hukuk sisteminin işleyişindeki en büyük problemlerden biri olan uzun ve pahalı yargı süreci, bunun neden olduğu adalete geç ulaşma problemlerine çözüm olarak sunulan alternatif uyuşmazlık yöntemleri, arabuluculuk ve tahkim ele alındı. Bu yöntemlerin, bir uyuşmazlık yaşanması halinde hakem sözleşmesinde olduğu gibi önceden; arabuluculuk veya uzlaştırma sistemlerinde olduğu gibi sonradan tarafların bir araya getirilerek konuşmalarını ve müzakere ortamı oluşturmayı amaçladığı belirtildi. Adalet bakanlığınca paylaşılan veriler ışığında işleyişi daha etkili kılmak için gereken hususların tespiti yapıldı ve iyileştirme önerilerinde bulunuldu.

Hukuk İzleme Raporu 2020

Hukuk, ülkenin gündeminde her zaman kendine yer bulan, toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren ve yaşamın her alanında yansımaları bulunan bir alandır. Bu sebeple, hukukun bütüncül bir perspektifle ele alınması gerekir. Elinizdeki raporda son yıllar ile birlikte özelde 2020 yılı içinde yaşanan hukuki gelişmelere ve 2020 yılı adli istatistiklerine yer verilmiştir.
Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsünün hukuka etkisi idare hukuku, anayasa hukuku ve insan hakları bağlamında ele alınmıştır. Kamuoyu gündeminde çokça tartışılan kanuni düzenlemeler, yargıda dijitalleşme yolunda atılan adımlar ve bunların hukuka etkisi değerlendirilmiştir. Bütüncül-sistemsel meselelere işaret edilmeye çalışılan raporda, uzman görüşleri ve alandan paydaşların yazılarına yer verilmiştir. Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsünün hukuka etkisi idare hukuku, anayasa hukuku ve insan hakları bağlamında ele alınmıştır. Kamuoyu gündeminde çokça tartışılan kanuni düzenlemeler, yargıda dijitalleşme yolunda atılan adımlar ve bunların hukuka etkisi değerlendirilmiştir. Bütüncül-sistemsel meselelere işaret edilmeye çalışılan raporda, uzman görüşleri ve alandan paydaşların yazılarına yer verilmiştir. Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsünün hukuka etkisi idare hukuku, anayasa hukuku ve insan hakları bağlamında ele alınmıştır. Kamuoyu gündeminde çokça tartışılan kanuni düzenlemeler, yargıda dijitalleşme yolunda atılan adımlar ve bunların hukuka etkisi değerlendirilmiştir. Bütüncül-sistemsel meselelere işaret edilmeye çalışılan raporda, uzman görüşleri ve alandan paydaşların yazılarına yer verilmiştir.