Logo

Yayınlar

Türkiye’de Vatandaşların ve Sivil Toplum Örgütlerinin Kamusal Kararlara Katılımı


Modern demokrasinin iki yüz yılı aşan deneyimi güçlü bir demokratik sistemin ancak güçlü ve siyasi karar alma mekanizmalarıyla diyalog içinde olan bir sivil toplum örgütlenmesi ile mümkün olduğuna işaret ediyor. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de önemli sivil toplum aktörleri arasında yer alan sivil toplum örgütlerinin (STÖ) karar alma süreçlerinde oynadıkları rolü mevzuat ve uygulamalar çerçevesinde ele alarak bir durum tespiti yapmak ve bu tespitten hareketle geleceğe yönelik sivil toplum katılımını güçlendirecek önerilerde bulunmaktır. Rapor, STÖ’lerin karar alma süreçlerine katılımı konusunda uluslararası ve ulusal düzenlemeler temelinde geliştirilen bir metodolojik yaklaşım temelinde yasama organı, merkezi idare ile yerel yönetimler düzeylerinde katılımla ilgili mevcut durum ve sorunları ele almaktadır. Modern demokrasinin iki yüz yılı aşan deneyimi güçlü bir demokratik sistemin ancak güçlü ve siyasi karar alma mekanizmalarıyla diyalog içinde olan bir sivil toplum örgütlenmesi ile mümkün olduğuna işaret ediyor. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de önemli sivil toplum aktörleri arasında yer alan sivil toplum örgütlerinin (STÖ) karar alma süreçlerinde oynadıkları rolü mevzuat ve uygulamalar çerçevesinde ele alarak bir durum tespiti yapmak ve bu tespitten hareketle geleceğe yönelik sivil toplum katılımını güçlendirecek önerilerde bulunmaktır. Modern demokrasinin iki yüz yılı aşan deneyimi güçlü bir demokratik sistemin ancak güçlü ve siyasi karar alma mekanizmalarıyla diyalog içinde olan bir sivil toplum örgütlenmesi ile mümkün olduğuna işaret ediyor. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de önemli sivil toplum aktörleri arasında yer alan sivil toplum örgütlerinin (STÖ) karar alma süreçlerinde oynadıkları rolü mevzuat ve uygulamalar çerçevesinde ele alarak bir durum tespiti yapmak ve bu tespitten hareketle geleceğe yönelik sivil toplum katılımını güçlendirecek önerilerde bulunmaktır. Rapor, STÖ’lerin karar alma süreçlerine katılımı konusunda uluslararası ve ulusal düzenlemeler temelinde geliştirilen bir metodolojik yaklaşım temelinde yasama organı, merkezi idare ile yerel yönetimler düzeylerinde katılımla ilgili mevcut durum ve sorunları ele almaktadır. Rapor, STÖ’lerin karar alma süreçlerine katılımı konusunda uluslararası ve ulusal düzenlemeler temelinde geliştirilen bir metodolojik yaklaşım temelinde yasama organı, merkezi idare ile yerel yönetimler düzeylerinde katılımla ilgili mevcut durum ve sorunları ele almaktadır.

İLKE Politika Önerileri 12 | Sivil Toplum ve Devlet İlişkileri


İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, bir sivil toplum kuruluşu olarak 40 yılı aşkın bir süredir bilgi, politika ve strateji üretiyor. İLKE olarak yaptığımız çalışmalarla bir taraftan sivil alanın nabzını tutuyor; bir taraftan da ülke meselelerinin daha derinlikli ve nitelikli kavranmasını sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim, toplum, ekonomi ve sivil toplum alanlarını merkeze aldığımız çalışmalarla toplumun dönüşümüne ışık tutuyoruz. İLKE Vakfı olarak, şimdiye dek gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerimizi karar alıcılar, politika yapıcılar ve uygulayıcılara sunarak hizmet odaklı kimliğimizin gereğini yerine getirmeye çalıştık. Bu kapsamda hazırladığımız "Politika Önerileri" dosyası, 2023 Türkiye genel seçimleri sonrası toplumsal alanda hayata geçirilecek politikaların niteliğini artırmaya yönelik teklifler içeriyor. İLKE'nin bugüne dek ürettiği çalışmaların yanı sıra her biri alanında uzman isimlerin katkılarıyla hazırlanan bu dosyalarla geleceğin Türkiye'si için geliştirilecek politikalara katkı sunmayı gaye ediniyoruz.  İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, bir sivil toplum kuruluşu olarak 40 yılı aşkın bir süredir bilgi, politika ve strateji üretiyor. İLKE olarak yaptığımız çalışmalarla bir taraftan sivil alanın nabzını tutuyor; bir taraftan da ülke meselelerinin daha derinlikli ve nitelikli kavranmasını sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim, toplum, ekonomi ve sivil toplum alanlarını merkeze aldığımız çalışmalarla toplumun dönüşümüne ışık tutuyoruz. İLKE Vakfı olarak, şimdiye dek gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerimizi karar alıcılar, politika yapıcılar ve uygulayıcılara sunarak hizmet odaklı kimliğimizin gereğini yerine getirmeye çalıştık. Bu kapsamda hazırladığımız "Politika Önerileri" dosyası, 2023 Türkiye genel seçimleri sonrası toplumsal alanda hayata geçirilecek politikaların niteliğini artırmaya yönelik teklifler içeriyor. İLKE'nin bugüne dek ürettiği çalışmaların yanı sıra her biri alanında uzman isimlerin katkılarıyla hazırlanan bu dosyalarla geleceğin Türkiye'si için geliştirilecek politikalara katkı sunmayı gaye ediniyoruz.

Sivil Toplum Zirvesi Raporu


Ödül töreni, rapor sunumu ve panellerle “Geleceğin Sivil Toplumu” gündemiyle ilk kez gerçekleştirilen Sivil Toplum Zirvesi’nin çıktılarına bu rapordan ulaşabilirsiniz. Sivil Toplum Zirvesi’nin, sivil toplum alanında çalışma yapan kişi ve kurumlara yapacakları çalışmalarda yön vermesini umut ediyoruz.  Ödül töreni, rapor sunumu ve panellerle “Geleceğin Sivil Toplumu” gündemiyle ilk kez gerçekleştirilen Sivil Toplum Zirvesi’nin çıktılarına bu rapordan ulaşabilirsiniz. Sivil Toplum Zirvesi’nin, sivil toplum alanında çalışma yapan kişi ve kurumlara yapacakları çalışmalarda yön vermesini umut ediyoruz.

STA 2021 Faaliyet Raporu

2021 Aralık ayı itibariyle ise Kurumsal Yönetim Akademisi yeni dönemde yenilenerek alana daha güçlü katkılar yapmak üzere Sivil Toplum Akademisi (STA) ismi...

Türkiye'de Sivil Toplumun Gündemi Ocak Şubat 2022 Sayısı Yayımlandı


  Sivil Toplum Akademisi’nin(STA) sivil toplum araştırmaları çerçevesinde yayımladığı “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteni, Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yayınlarının ve organizasyonlarının incelendiği, özetlendiği bir bülten olarak yayımlanmaktadır. Aylık olarak çıkartılan bülten, Türkiye’deki sivil toplum bilincini ve STK’lar arasındaki işbirliğini arttırmayı hedeflemektedir. 2022’nin ilk bültenini hazırlanırken Ocak ve Şubat ayı faaliyetleri kapsamında Türkiye’deki birçok STK incelendi. Bültende, faaliyetlere gündem, rapor, yayın, duyuru gibi başlıklar altında kronolojik olarak yer verildi. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkler yerleştirildi. Toplamda 19 faaliyetin yer aldığı bu sayıda, ayın faaliyetinde Yeşilay’ın tütün bağımlılığı ile mücadele kapsamında kamuoyuna tanıttığı “Bırakabilirsin” mobil uygulamasına yer verildi.Ayın kurumu ise Afrika kültürünün tanınması ve kalkınması amacıyla faaliyetlerini sürdüren ve yeni nesil sosyal girişim örneği olan Assalam Derneği oldu. Ayın röportajı “Suriyeli Mültecilerin Entegrasyonunda Sivil Toplum Kuruluşların Rolü”  kitabı üzerine Dr. Öğr. Üyesi Hilal Barın ile yapıldı. ​ Sivil Toplum Akademisi’nin(STA) sivil toplum araştırmaları çerçevesinde yayımladığı “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteni, Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yayınlarının ve organizasyonlarının incelendiği, özetlendiği bir bülten olarak yayımlanmaktadır. Aylık olarak çıkartılan bülten, Türkiye’deki sivil toplum bilincini ve STK’lar arasındaki işbirliğini arttırmayı hedeflemektedir.   2022’nin ilk bültenini hazırlanırken Ocak ve Şubat ayı faaliyetleri kapsamında Türkiye’deki birçok STK incelendi. Bültende, faaliyetlere gündem, rapor, yayın, duyuru gibi başlıklar altında kronolojik olarak yer verildi. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkler yerleştirildi.   Toplamda 19 faaliyetin yer aldığı bu sayıda, ayın faaliyetinde Yeşilay’ın tütün bağımlılığı ile mücadele kapsamında kamuoyuna tanıttığı “Bırakabilirsin” mobil uygulamasına yer verildi.Ayın kurumu ise Afrika kültürünün tanınması ve kalkınması amacıyla faaliyetlerini sürdüren ve yeni nesil sosyal girişim örneği olan Assalam Derneği oldu. Ayın röportajı “Suriyeli Mültecilerin Entegrasyonunda Sivil Toplum Kuruluşların Rolü”  kitabı üzerine Dr. Öğr. Üyesi Hilal Barın ile yapıldı. ​