Logo

Yayınlar

Türkiye’de İslam İktisadı ve Finansı Alanında Üniversite-Sektör İş Birliği: Tespitler, Sorunlar ve Öneriler


İslam iktisadı ve finansı alanında eğitim veren akademik alan ile bu alanın çalışma sahası olarak kabul edilen katılım bankacılığı ve katılım sigorta şirketlerinin yer aldığı sektör arasında karşılıklı beklentiler ve sorunlar bulunmaktadır. Hem akademik hem de sektörel anlamda ilerleme kaydedilebilmesi için bu sorunların giderilmesi ve beklentilerin çözüme kavuşturulması önemlidir. Bu bağlamda mevcut çalışma, üniversitelerin sektörden beklentileri ile sektörün üniversitelerden beklentilerini ortaya koymakta ve bu hususta çözüm önerileri sunmaktadır. Üniversite ve sektör arasında karşılıklı faydaya dayalı ilişkinin kurulabilmesi için yakın iş birliği gerekmektedir.  İslam iktisadı ve finansı alanında eğitim veren akademik alan ile bu alanın çalışma sahası olarak kabul edilen katılım bankacılığı ve katılım sigorta şirketlerinin yer aldığı sektör arasında karşılıklı beklentiler ve sorunlar bulunmaktadır. Hem akademik hem de sektörel anlamda ilerleme kaydedilebilmesi için bu sorunların giderilmesi ve beklentilerin çözüme kavuşturulması önemlidir. Bu bağlamda mevcut çalışma, üniversitelerin sektörden beklentileri ile sektörün üniversitelerden beklentilerini ortaya koymakta ve bu hususta çözüm önerileri sunmaktadır. Üniversite ve sektör arasında karşılıklı faydaya dayalı ilişkinin kurulabilmesi için yakın iş birliği gerekmektedir.

Türkiye'de Sivil Toplumun Gündemi Ocak Şubat 2022 Sayısı Yayımlandı


  Sivil Toplum Akademisi’nin(STA) sivil toplum araştırmaları çerçevesinde yayımladığı “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteni, Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yayınlarının ve organizasyonlarının incelendiği, özetlendiği bir bülten olarak yayımlanmaktadır. Aylık olarak çıkartılan bülten, Türkiye’deki sivil toplum bilincini ve STK’lar arasındaki işbirliğini arttırmayı hedeflemektedir. 2022’nin ilk bültenini hazırlanırken Ocak ve Şubat ayı faaliyetleri kapsamında Türkiye’deki birçok STK incelendi. Bültende, faaliyetlere gündem, rapor, yayın, duyuru gibi başlıklar altında kronolojik olarak yer verildi. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkler yerleştirildi. Toplamda 19 faaliyetin yer aldığı bu sayıda, ayın faaliyetinde Yeşilay’ın tütün bağımlılığı ile mücadele kapsamında kamuoyuna tanıttığı “Bırakabilirsin” mobil uygulamasına yer verildi.Ayın kurumu ise Afrika kültürünün tanınması ve kalkınması amacıyla faaliyetlerini sürdüren ve yeni nesil sosyal girişim örneği olan Assalam Derneği oldu. Ayın röportajı “Suriyeli Mültecilerin Entegrasyonunda Sivil Toplum Kuruluşların Rolü”  kitabı üzerine Dr. Öğr. Üyesi Hilal Barın ile yapıldı. ​ Sivil Toplum Akademisi’nin(STA) sivil toplum araştırmaları çerçevesinde yayımladığı “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteni, Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yayınlarının ve organizasyonlarının incelendiği, özetlendiği bir bülten olarak yayımlanmaktadır. Aylık olarak çıkartılan bülten, Türkiye’deki sivil toplum bilincini ve STK’lar arasındaki işbirliğini arttırmayı hedeflemektedir.   2022’nin ilk bültenini hazırlanırken Ocak ve Şubat ayı faaliyetleri kapsamında Türkiye’deki birçok STK incelendi. Bültende, faaliyetlere gündem, rapor, yayın, duyuru gibi başlıklar altında kronolojik olarak yer verildi. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkler yerleştirildi.   Toplamda 19 faaliyetin yer aldığı bu sayıda, ayın faaliyetinde Yeşilay’ın tütün bağımlılığı ile mücadele kapsamında kamuoyuna tanıttığı “Bırakabilirsin” mobil uygulamasına yer verildi.Ayın kurumu ise Afrika kültürünün tanınması ve kalkınması amacıyla faaliyetlerini sürdüren ve yeni nesil sosyal girişim örneği olan Assalam Derneği oldu. Ayın röportajı “Suriyeli Mültecilerin Entegrasyonunda Sivil Toplum Kuruluşların Rolü”  kitabı üzerine Dr. Öğr. Üyesi Hilal Barın ile yapıldı. ​  

Türkiye'de Sivil Toplumun Gündemi Aralık 2021 Sayısı Yayımlandı


Aylık olarak yayınlamaya devam ettiğimiz “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteninin Aralık sayısıyla karşınızdayız.  Aylık olarak çıkartılan bülten, Türkiye’deki sivil toplum bilincini ve STK’lar arasındaki işbirliğini arttırmayı hedeflemektedir. Aralık bülteni hazırlanırken Türkiye’deki birçok STK’nın faaliyetleri incelendi. Bültende, faaliyetlere kuruluş, eğitim, etkinlik ve rapor başlıkları altında kronolojik olarak yer verildi. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkler yerleştirildi. Toplamda 19 faaliyetin yer aldığı bu sayıda ayın faaliyeti olarak İlim Yayma Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti’nin organizasyonuyla gerçekleşen İlim Yayma Ödülleri’ne yer verildi. Ayın kurumu ise insan kaynakları mücadelesinde 30 yıldır çalışmalarına devam eden MAZLUMDER oldu. Ayın röportajı olarak da Aralık ayının önemli faaliyetlerinden biri olan ve 7 yıl sonra yedinci kez gerçekleştirilen 20. Millî Eğitim Şûrası gündeme alındı. “STK’ların Millî Eğitim Şûrası’na Katkısı” üzerine ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Hami Koç’un görüşleri alındı. Aylık olarak yayınlamaya devam ettiğimiz “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteninin Aralık sayısıyla karşınızdayız.  Aylık olarak çıkartılan bülten, Türkiye’deki sivil toplum bilincini ve STK’lar arasındaki işbirliğini arttırmayı hedeflemektedir. Aralık bülteni hazırlanırken Türkiye’deki birçok STK’nın faaliyetleri incelendi. Bültende, faaliyetlere kuruluş, eğitim, etkinlik ve rapor başlıkları altında kronolojik olarak yer verildi. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkler yerleştirildi. Toplamda 19 faaliyetin yer aldığı bu sayıda ayın faaliyeti olarak İlim Yayma Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti’nin organizasyonuyla gerçekleşen İlim Yayma Ödülleri’ne yer verildi. Ayın kurumu ise insan kaynakları mücadelesinde 30 yıldır çalışmalarına devam eden MAZLUMDER oldu. Ayın röportajı olarak da Aralık ayının önemli faaliyetlerinden biri olan ve 7 yıl sonra yedinci kez gerçekleştirilen 20. Millî Eğitim Şûrası gündeme alındı. “STK’ların Millî Eğitim Şûrası’na Katkısı” üzerine ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Hami Koç’un görüşleri alındı.        

Türkiye'de Sivil Toplumun Gündemi Ekim Kasım 2021 Sayısı Yayımlandı


Aylık olarak yayınlamaya devam ettiğimiz “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteninin Ekim-Kasım sayısıyla karşınızdayız. Bülteni hazırlanırken Türkiye’deki pek çok STK’nın faaliyetleri inceledik. Covid-19 salgını sonrası Zoom ve türevi programların da sağladığı kolaylıkla birçok seminer, konferans gibi organizasyonlar kolay bir biçimde düzenlenebilir hale gelmesinden ötürü bu faaliyetlerin birçoğuna bültenimizde yer veremedik. Rapor, kitap, bilgi notu gibi yarı akademik çalışmaların yanı sıra çalıştay, sempozyum, eğitim atölyeleri gibi geniş ölçekli organizasyonları dikkate aldık ve bunlara bültenimizde kronolojik olarak sıraladık. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkleri yerleştirdik. Toplamda 15 faaliyetin yer aldığı bu sayıda ayın faaliyeti olarak Sivil Sayfalar’ın Etkiniz AB işbirliğinde STK’ların dilekçe hakkına ilişkin hazırladığı rapor kendine yer buldu. Diğer yandan ayın kurumu 6’ncısını düzenledikleri Türkiye İş Ahlakı Zirvesi ile İGİAD oldu. Ayın röportajı olarak ise uzun yıllardır sivil toplumun içinde olan Halit Bekiroğlu’yla Türkiye sivil toplumunun dijitalleşme performansını ve İLKE Vakfı Youtube kanalında başladığı video serisi ile alakalı konuştuk. Aylık olarak yayınlamaya devam ettiğimiz “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteninin Ekim-Kasım sayısıyla karşınızdayız. Bülteni hazırlanırken Türkiye’deki pek çok STK’nın faaliyetleri inceledik. Covid-19 salgını sonrası Zoom ve türevi programların da sağladığı kolaylıkla birçok seminer, konferans gibi organizasyonlar kolay bir biçimde düzenlenebilir hale gelmesinden ötürü bu faaliyetlerin birçoğuna bültenimizde yer veremedik. Rapor, kitap, bilgi notu gibi yarı akademik çalışmaların yanı sıra çalıştay, sempozyum, eğitim atölyeleri gibi geniş ölçekli organizasyonları dikkate aldık ve bunlara bültenimizde kronolojik olarak sıraladık. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkleri yerleştirdik. Toplamda 15 faaliyetin yer aldığı bu sayıda ayın faaliyeti olarak Sivil Sayfalar’ın Etkiniz AB işbirliğinde STK’ların dilekçe hakkına ilişkin hazırladığı rapor kendine yer buldu. Diğer yandan ayın kurumu 6’ncısını düzenledikleri Türkiye İş Ahlakı Zirvesi ile İGİAD oldu. Ayın röportajı olarak ise uzun yıllardır sivil toplumun içinde olan Halit Bekiroğlu’yla Türkiye sivil toplumunun dijitalleşme performansını ve İLKE Vakfı Youtube kanalında başladığı video serisi ile alakalı konuştuk.

Türkiye'de Sivil Toplumun Gündemi Yaz 2021 Sayısı Yayımlandı


TODAM’ın sivil toplum araştırmaları çerçevesinde çıkartmaya başladığı “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteni Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yayınlarının ve organizasyonlarının incelendiği, özetlendiği bir bülten olarak yayımlanmaya devam ediyor. Aylık olarak çıkartılan ve Türkiye’deki sivil toplum faaliyetlerini bütüncül bir perspektifle gözler önüne koymayı amaçlayan bültenin, ayrıca STK’ların görünürlüğünü, Türkiye’deki sivil toplum bilincini ve STK’lar arasındaki iş birliğini arttırmak da hedefler arasında yer alıyor.  Bu bültenimizi yaz dönemini kapsayacak şekilde üç aylık olarak sizlere sunuyoruz Bülten hazırlanırken Türkiye’deki pek çok STK’nın faaliyetleri incelendi. Covid-19 salgını sonrası Zoom ve türevi programların da sağladığı kolaylıkla birçok seminer, konferans gibi organizasyonlar kolay bir biçimde düzenlenebilir hale geldi. Dolayısıyla bu faaliyetlere bültenimizde yer veremedik. Rapor, kitap, bilgi notu gibi yarı akademik çalışmaların yanı sıra çalıştay, sempozyum, eğitim atölyeleri gibi geniş ölçekli organizasyonları dikkate aldık ve bunlara bültenimizde kronolojik olarak yer verdik. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkleri yerleştirdik. Toplamda 17 faaliyetin yer aldığı bu sayıda ayın faaliyeti olarak TODAM tarafından tasarlanan “STK’larda Kurumsal Öz Değerlendirme Modeli”nin lansman toplantısını seçtik. Söz konusu model, STK’ların kendi kendilerini denetleyebilmeleri ve eksik taraflarını giderebilmeleri açısından önem arz ediyor. Diğer yandan Göç Araştırmaları Vakfı ayın kurumu olarak kendine yer buldu. Gerek mülteci meselesi ile ilgili gerçekleştirdiği müstakil faaliyetler gerekse de katılımcısı olduğu “Kamuoyuna Çağrımızdır!” bildirisi ile bu ayın en dikkat çeken kurumlarından birisi oldu. Son olarak sayımızda son günlerde artan mülteci karşıtlığından hareketle Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Abdullah Resul Demir, Akademisyen Ferhat Kentel, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır ve Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği Başkanı Rıdvan Kaya ile mülakat gerçekleştirdik. TODAM’ın sivil toplum araştırmaları çerçevesinde çıkartmaya başladığı “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteni Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yayınlarının ve organizasyonlarının incelendiği, özetlendiği bir bülten olarak yayımlanmaya devam ediyor. Aylık olarak çıkartılan ve Türkiye’deki sivil toplum faaliyetlerini bütüncül bir perspektifle gözler önüne koymayı amaçlayan bültenin, ayrıca STK’ların görünürlüğünü, Türkiye’deki sivil toplum bilincini ve STK’lar arasındaki iş birliğini arttırmak da hedefler arasında yer alıyor. Bu bültenimizi yaz dönemini kapsayacak şekilde üç aylık olarak sizlere sunuyoruz Bülten hazırlanırken Türkiye’deki pek çok STK’nın faaliyetleri incelendi. Covid-19 salgını sonrası Zoom ve türevi programların da sağladığı kolaylıkla birçok seminer, konferans gibi organizasyonlar kolay bir biçimde düzenlenebilir hale geldi. Dolayısıyla bu faaliyetlere bültenimizde yer veremedik. Rapor, kitap, bilgi notu gibi yarı akademik çalışmaların yanı sıra çalıştay, sempozyum, eğitim atölyeleri gibi geniş ölçekli organizasyonları dikkate aldık ve bunlara bültenimizde kronolojik olarak yer verdik. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkleri yerleştirdik. Toplamda 17 faaliyetin yer aldığı bu sayıda ayın faaliyeti olarak TODAM tarafından tasarlanan “STK’larda Kurumsal Öz Değerlendirme Modeli”nin lansman toplantısını seçtik. Söz konusu model, STK’ların kendi kendilerini denetleyebilmeleri ve eksik taraflarını giderebilmeleri açısından önem arz ediyor. Diğer yandan Göç Araştırmaları Vakfı ayın kurumu olarak kendine yer buldu. Gerek mülteci meselesi ile ilgili gerçekleştirdiği müstakil faaliyetler gerekse de katılımcısı olduğu “Kamuoyuna Çağrımızdır!” bildirisi ile bu ayın en dikkat çeken kurumlarından birisi oldu. Son olarak sayımızda son günlerde artan mülteci karşıtlığından hareketle Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Abdullah Resul Demir, Akademisyen Ferhat Kentel, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır ve Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği Başkanı Rıdvan Kaya ile mülakat gerçekleştirdik.