Logo

Sivil Toplum ve Politika Yapımı: Ortak Akıl Arayışı

Kategori: Seminer Tarih: 23 Ocak 2025

Etkinlik Detayları

Özet

Sivil toplumun kamusal karar alma süreçlerine katılımını tartışabilmek amacıyla düzenlediğimiz "Sivil Toplum ve Politika Yapımı: Ortak Akıl Arayışı" başlıklı seminere davetlisiniz. 

 

"Türkiye’de Vatandaşların ve Sivil Toplum Örgütlerinin Kamusal Kararlara Katılımı" başlıklı Politika Notumuzun bulguları ve önerileri ışığında, katılımcı demokrasiye yönelik stratejik yaklaşımlar ele alınacaktır. Türkiye'nin önde gelen sivil toplum ve kamu aktörlerini bir araya getirecek bu etkinlik, ortak akıl oluşturularak daha güçlü bir diyalog ortamı yaratmayı hedeflemektedir.

İlgili İçerikler

Türkiye’de Vatandaşların ve Sivil Toplum Örgütlerinin Kamusal Kararlara Katılımı

Modern demokrasinin iki yüz yılı aşan deneyimi güçlü bir demokratik sistemin ancak güçlü ve siyasi karar alma mekanizmalarıyla diyalog içinde olan bir sivil toplum örgütlenmesi ile mümkün olduğuna işaret ediyor. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de önemli sivil toplum aktörleri arasında yer alan sivil toplum örgütlerinin (STÖ) karar alma süreçlerinde oynadıkları rolü mevzuat ve uygulamalar çerçevesinde ele alarak bir durum tespiti yapmak ve bu tespitten hareketle geleceğe yönelik sivil toplum katılımını güçlendirecek önerilerde bulunmaktır.Rapor, STÖ’lerin karar alma süreçlerine katılımı konusunda uluslararası ve ulusal düzenlemeler temelinde geliştirilen bir metodolojik yaklaşım temelinde yasama organı, merkezi idare ile yerel yönetimler düzeylerinde katılımla ilgili mevcut durum ve sorunları ele almaktadır.

24 Nisan 2021

STK Konuşmaları 15 | Ömer Çaha

Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) çatısı altında faaliyetlerine devam eden Kurumsal Yönetim Akademisi (KYA), STK Konuşmaları’nın 15.sini Prof. Dr. Ömer Çaha ile birlikte gerçekleştiriyor. Program 24 Nisan Cumartesi günü, saat 13.00'da düzenlenecek. “Türkiye’de Sivil Toplum Geleneği” başlıklı programda sivil toplum kavramının anlamı ve Türkiye’deki karşılığı; sivil toplum olgusunun tarihsel kökeni ve bu mirasın günümüzdeki durumu konuşulacak.  Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü mezunu olan Ömer Çaha Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı ve aynı üniversitede doktoraya başladı. Halihazırda İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünde öğretim üyesidir. Sivil toplumla alakalı mühim çalışmalara imza atan Çaha’nın kaleme aldığı eserlerden bazıları şunlardır: Sivil Toplum, Aydınlar ve DemokrasiSivil Kadın: Türkiye'de Kadın ve Sivil ToplumAşkın Devletten Sivil ToplumaAçık Toplum YazılarıFransa'da İslam Karşıtlığı ve Laisizm

Sivil Toplum ve Politika Yapımı: Ortak Akıl Arayışı Semineri Gerçekleşti!

Sivil Toplum Akademisi (STA) tarafından düzenlenen ve Sivil toplumun kamusal karar alma süreçlerine katılımını tartışmak amacıyla düzenlenen Türkiye’nin önde gelen sivil toplum temsilcileri, politikacılar, öğrenciler ve kamu aktörlerini bir araya getirerek geniş bir katılımla Sivil Toplum ve Politika Yapımı: Ortak Akıl Arayışı Semineri, 23 Ocak 2025 tarihlerinde başarıyla gerçekleştirildi. Seminerde, "Türkiye’de Vatandaşların ve Sivil Toplum Örgütlerinin Kamusal Kararlara Katılımı" başlıklı Politika Notu'nun bulguları ve önerileri detaylı bir şekilde ele alındı. Politika notu çerçevesinde, katılımcı demokrasinin güçlendirilmesine yönelik önemli başlıklar tartışıldı. Ele alınan konular arasında; sivil toplum örgütlenmesinin tarihsel gelişim seyri, temsili demokrasi anlayışındaki çıkmazlar, sivil toplum ve devlet diyaloğundaki sınırlılıklar, komisyon çalışmalarına sivil toplum örgütlerinin (STÖ) davet edilme durumları, torba kanun süreçleri ve katılım için dijital araçların kullanımı yer aldı. Seminerde, etkili bir izleme mekanizmasının eksik olduğu ve Türkiye’deki karar alma süreçlerinde aksayan noktaların giderilmesinin kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Bu kapsamda, Dr. Yakup Levent Korkut’un şu sözleri dikkat çekti: “Türkiye katılımcılığı sandık kadar içine sindirmiş değil. Bu nedenle hâlâ ciddi sorunlar yaşıyoruz.” Ayrıca, Bahadır Yeşilırmak’ın şu tespiti, yasama sürecindeki hızlanmayla ilgili önemli bir veri sundu: “2002’de bir kanun teklifinin yasalaşma süresi 121 günken, 2022’de bu süre 22 güne düşmüş durumda. Yasalaşmada yaklaşık 6 kat hızlanma var. Ancak bürokrasi bu hıza yetişmekte zorlanıyor.” Etkinlik boyunca, sivil toplum ve kamu kurumları arasındaki iş birliğini artırmanın ve ortak akıl oluşturarak daha güçlü bir diyalog ortamı yaratmanın önemi vurgulandı. Soru-cevap bölümünde katılımcılardan gelen sorular yanıtlanarak fikir alışverişi gerçekleştirildi. Seminer, katılımcılardan büyük ilgi görerek Türkiye’de sivil toplumun politika yapım süreçlerindeki etkisini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi. Etkinlik sonunda yapılan değerlendirmede şu ortak mesaj öne çıktı. “Halkı temsil eden karar alıcılar var, fakat bir katılımcı demokrasi henüz yok. Bunun inşasını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yasama yapımından yönetmelik oluşturmaya, bütçe yapmaya ve yolsuzlukları önlemeye kadar her alanda güçlü bir demokrasi, güçlü bir sivil toplumun eseridir.”