Logo

Hukuk İzleme Raporu 2019 Sunumu

Kategori: Rapor Sunumu Tarih: 06 Ekim 2020

Etkinlik Detayları

Özet

İLKE Vakfı Hukuk Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Hukuk İzleme Raporu 2019 yayımlanıyor.

Yıllık yayımlanan Alan İzleme Raporları kapsamında olan rapor hukuk resmini uzaktan ve yakından görebilmek adına 2019 yılını yargısal makamlara, yasama ve yürütmeye, hukuk mesleklerine ait temel istatistiki veriler üzerinden inceliyor. 

Raporun başlangıcında 2019 yılı içerisinde gerçekleşen hukuki olaylara kronolojik olarak bakmanın yanı sıra tematik hukuk gündemine de yer verildi. Raporda hukukun yargı ayağı 2010’lu yılların ve özelde 2019’un sayısal verileri ışığında ele alınıyor. 

Raporda Anayasa mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Cumhuriyet Başsavcılıkları, Hukuk Mahkemeleri, Arabulucuk, İdari Mahkemeler, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası hukuk, yasama ve yürütme ve hukuk mesleği ve eğitimine dair sayısal verilere yer verilmiş ve  analizler bu verileri anlaşılır hale getirmek amacıyla yapılmıştır. 


Etkinlik Videosu

İlgili İçerikler

Hukuk İzleme Raporu 2023

Hukuk, ülkenin gündeminde her zaman kendine yer bulan, toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren ve yaşamın her boyutunda etkisi hissedilen bir alandır. Hukuk alanında yaşanan gelişmeler, yenilikler, tartışmalar, kurumsal düzenlemeler ve sair hususlar toplumsal, iktisadi, siyasi ve kültürel birçok temel meseleyi yansıtmaktadır. Aynı zamanda hukuk hiçbir zaman sadece teknik, formel veya teorik bir konu olarak görülmemeli ve yargısal sürece indirgenerek tanımlanmamalıdır. Bu nedenlerle bu rapor hukuk alanını bütüncül bir perspektifle ele alarak disiplinlerarası bir yaklaşımla hazırlandı.Hukuk İzleme Raporu 2023, hukuk alanının seyrini ulusal ve uluslararası veriler ışığında izlemeyi ve Türkiye’de hukuk gündemine dair hafızanın oluşumuna önemli bir katkı sunmayı amaçlıyor. Rapor, geçtiğimiz yılda hukuk alanında öne çıkan meselelere dair Türkiye’nin saygın hukukçuları tarafından kaleme alınan tespit ve önerilerle karşınızda bulunuyor. Yüksek yargı, insan hakları, hukuk yargısı, ceza yargısı, idari yargı, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, alternatif çözüm yöntemleri ve hukuk eğitimi bölümleri ile hukuk sisteminin genel görünümünü ortaya koyuyor ve mevcut tartışmalara yapıcı öneriler sunmayı amaçlıyor.   

19 Eylül 2024

Hukuk İzleme Raporu 2023 & Hukuk Eğitimi Raporu

Hukuk İzleme Raporu, Türkiye’de 2023 yılı boyunca ön plana çıkan hukuki gelişmeleri, yargı sistemini ve kurumların işleyişini adli istatistiklerle analiz ederek Türkiye’de hukuk alanını geniş ve bütüncül bir perspektif ile kamuoyuna sunmayı amaçlıyor. İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Sait Öner ve Talha Erdoğmuş’un editörlüğünde hazırlanan rapor, hukuk alanını sosyoloji, siyaset ve iktisat başta olmak üzere disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alarak 2023 yılı görünümünü gözler önüne seriyor.Hukuk Eğitimi: Öğrencilerin Görüş ve Deneyimleri araştırma raporu, Dr. Öğr. Üyesi Elyesa Koytak tarafından yürütülmüş bir araştırmanın bulguları üzerinden hukuk eğitimini inceliyor. Rapor en öz tabirle, Türkiye’de hukuk eğitiminin mevcut durumunu öğrencilerin görüş ve deneyimleri ışığında çeşitli parametreler üzerinden tespit ediyor.19 Eylül 2024 tarihinde The Ankara Hotel’de gerçekleşecek programda her iki raporun bulguları kamuoyuyla paylaşılacak.Program Akışı 18:00-18:30  İkram18:30-20:00  Rapor Sunumu

Hukuk İzleme 2023 & Hukuk Eğitimi Analiz Raporu Ankara'da Gerçekleştirildi

Panelin editörlerinden Av. Ahmet Sait Öner, avukat sayısındaki hızlı artışa dikkat çekerek, “Mevcut avukatların önemli bir kısmı 0-5 yıllık kıdeme sahip ve bu durum nitelik sorununu gündeme getiriyor” dedi.Panelde, rapor yazarlarından Prof. Dr. Mahmut Koca, ülkemizde ilk derece mahkemelerinde yargı kalitesi sorununa dikkat çekti. Koca, “İlk derece mahkemelerinin yargı kalitesini arttırmadıkça, dosyaların sürekli olarak ikinci derece mahkemeye aktarılacağını görüyoruz” dedi.Bir diğer rapor yazarı Prof. Dr. Nihat Bulut ise, adil yargılanma hakkının, 2023 yılında da en çok ihlal edilen hak olmaya devam ettiğini belirtti. Bulut, “Makul sürede yargılanma hakkı kapsamındaki ihlaller, önlem alınmadığı takdirde artarak sürecektir” ifadelerini kullandı.Hukuk Eğitimi: Öğrencilerin Görüş ve Deneyimleri RaporuHukuk Eğitimi: Öğrencilerin Görüş ve Deneyimleri araştırma raporu, hukuk fakülteleriyle ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Son yirmi yılda yeni açılan fakülteler ve artan kontenjanlar sayesinde hukuk eğitimi hızla genişledi ve her toplumsal tabakadan öğrencilere kapılarını açtı. Ancak, yıllık yaklaşık 16 bin mezun veren hukuk fakülteleri ile hukuk meslekleri piyasası arasındaki geleneksel köprülerin işlevi kayboldu. Genç avukatların mesleğe tutunma zorlukları, bu durumun bir göstergesi.Panel, hukuk alanındaki güncel sorunları tartışmak ve çözüm önerilerini sunmak amacıyla gerçekleştirildi.