Logo

Hukuk İzleme Raporu 2023 & Hukuk Eğitimi Raporu

Kategori: Rapor Sunumu Tarih: 19 Eylül 2024

Etkinlik Detayları

Özet

Hukuk İzleme Raporu, Türkiye’de 2023 yılı boyunca ön plana çıkan hukuki gelişmeleri, yargı sistemini ve kurumların işleyişini adli istatistiklerle analiz ederek Türkiye’de hukuk alanını geniş ve bütüncül bir perspektif ile kamuoyuna sunmayı amaçlıyor. İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Sait Öner ve Talha Erdoğmuş’un editörlüğünde hazırlanan rapor, hukuk alanını sosyoloji, siyaset ve iktisat başta olmak üzere disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alarak 2023 yılı görünümünü gözler önüne seriyor.

Hukuk Eğitimi: Öğrencilerin Görüş ve Deneyimleri araştırma raporu, Dr. Öğr. Üyesi Elyesa Koytak tarafından yürütülmüş bir araştırmanın bulguları üzerinden hukuk eğitimini inceliyor. Rapor en öz tabirle, Türkiye’de hukuk eğitiminin mevcut durumunu öğrencilerin görüş ve deneyimleri ışığında çeşitli parametreler üzerinden tespit ediyor.

19 Eylül 2024 tarihinde The Ankara Hotel’de gerçekleşecek programda her iki raporun bulguları kamuoyuyla paylaşılacak.

Program Akışı 

18:00-18:30  İkram

18:30-20:00  Rapor Sunumu

İlgili İçerikler

Filistin'in Görünümü: Verilerle Filistin Toplumu

Filistin, on yıllardır süren İsrail işgalinin altında yaşamaya çalışmaktadır. İşgal yönetiminin yıllardır sürdürdüğü şiddet, 7 Ekim 2023’ten bu yana soykırım boyutuna ulaşmıştır. Bu durum, Filistin sorununun dünya kamuoyunda ses bulmasına neden olmuştur. Filistin’e ve işgal yönetiminin Filistin’deki eylemlerine yönelik sorular artmaya başlamıştır.Yönetimsel, toplumsal ve ekonomikekonomik alanda Filistinlilerin yıllardır karşı karşıya sorunlar neler? İşgal yönetimi Filistin toplumunu nasıl etkilemekte? Filistin toplumu içinde bulunduğu işgal yönetimine hangi yöntemlerle direnmekte? Filistin’in Görünümü adlı bu rapor, Filistin toplumuna yönelik sorulara cevap sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Rapor, 7 Ekim öncesinde Filistin’in sosyo-ekonomik durumunu ve İsrail’in işgal politikalarının Filistin toplumu üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Demografi, ekonomi, eğitim, sağlık, çalışma hayatı gibi temel alanlardaki göstergeler, Filistin toplumunun karşılaştığı yapısal zorlukları ve direncini somut verilerle gözler önüne sermektedir. Raporda ayrıca, İsrail’in abluka ve yerleşim politikalarının Filistinlilerin günlük yaşamına olan etkisi, diasporadaki Filistinlilerin durumu ve işgalin sosyal yapıya etkileri incelenmektedir. Filistin Toplumunun Görünümü raporu Türkiye’de Filistin üzerine yapılan çalışmalarda bir kaynak olmayı hedeflemektedir. Filistin’in özgürleşmesinin güç, irade ve bilginin ortaklığına ihtiyaç duyduğu günümüzde bilgi alanındaki en temel ihtiyacı gidermek bu raporun başlıca amacıdır. Click here to access the English report Click here to access the Arabic report

23 Kasım 2024

Anayasa Mahkemesi’nin Temel Haklar ve Özgürlükler Yorumu

TODAM Hukuk Seminerleri dizisinin ilk programında, Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ve Yargıtay üyesi Dr. Hamit Yelken’i konuk ederek Anayasa Mahkemesi’nin temel haklar ve özgürlükler perspektifini tartışmaya açıyor.Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve temel hakların korunması konularında son yıllarda yaşanan gelişmeler, bu etkinlikte ele alınacak ana başlıklar arasındadır. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular yoluyla hak ihlallerini giderme sürecindeki rolü, yargı kararlarının özgürlükler üzerindeki etkisi ve toplumsal haklar alanında gelişen yeni yaklaşımlar bu tartışmanın odak noktalarını oluşturacaktır. Etkinlikte, Anayasa Mahkemesi’nin insan hakları ve temel özgürlükler alanında oluşturduğu içtihatların, Türkiye’nin hukuki çerçevesine ve bireylerin adalet arayışına etkileri detaylandırılacaktır. Konuşmacılar, mahkemenin hak ve özgürlükler konusunda geliştirdiği yorumların, toplumsal yapıya ve bireysel hakların korunmasına nasıl katkı sunduğunu ele alacaklardır.

Hukuk Seminerlerinin İlk Programı Gerçekleştirildi!

 TODAM Hukuk alanında gerçekleştirmiş olduğu faaliyetleri genişletiyor. Hukuk İzleme Raporu ve Hukuk Eğitimi araştırma raporundan sonra Hukuk Seminerleri seminer dizisi başlatıldı. Bu programlar belirli aralıklarla toplumu ilgilendiren hukuki meseleleri gündeme getirecek.Hukuk Seminerleri dizisinin ilk programında ise Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ve Yargıtay üyesi Dr. Hamit Yelken konuk edildi. Seminerde iki yüksek yargı mensubu hukukçu, Anayasa Mahkemesi’nin insan hakları ve temel özgürlükler alanında oluşturduğu içtihatların, Türkiye’nin hukuki çerçevesine ve bireylerin adalet arayışına etkilerini değerlendirdi. Sunumlar sonrasında katılımcılarla birlikte Anayasa Mahkemesi kararlarının Türkiye’deki hukuk sistemine ve siyasi iklime etkisi tartışıldı.