Logo

EPAM Çalıştayları 7 - Eğitim Üzerine

Kategori: Çalıştay Tarih: 14 Mayıs 2022

Etkinlik Detayları

Özet

Nokta Kitap için Eğitim Üzerine kitabını kaleme alan Prof. Dr. Mustafa Gündüz, bu çalışmada modern eğitimin tarihi, felsefi, sosyolojik, ideolojik ve kültürel temellerine yönelik teorik bir değerlendirmede bulundu.


“Türkiye’de eğitim ne kadar düşünülüyor, tartışılıyor, tanımlanıyor, kim eğitimden ne bekliyor?” gibi soruların yanıtını arayan Gündüz, eğitim hakkında yayımlanan çalışmaların kuramsal ve felsefi yönlerine bakıldığında bu sorulara müspet cevaplar vermenin mümkün olmadığını söylemektedir. Hemen herkesin yakından ilgilendirmesine karşın eğitime dair ciddi düşünce üretiminin ve entelektüel boyutta çalışmaların kısıtlı olmasının sebebi eğitim üzerine düşünmenin bazı tabii sorunlarından kaynaklanmaktadır. Her şeyden önce eğitim bir şemsiye kavramdır ve kavram tarihçilerinin de belirttiği üzere şemsiye kavramların temel vasfı muğlak ve sürekli değişken olmasıdır. Bugün eğitim üzerinde bütünsel düşünmek eğitim akademisyenleri, teknisyenleri ve politika yapıcıları tarafından neredeyse imkânsız hâle gelmiştir. 


Nokta Kitap olarak yayına hazırladığımız bu çalışmada, modern eğitimin akıbetinden ziyade mevcut durumunu tasvir etmek amaçlanmaktadır. Eğitimin geçmiş ve mevcut halini özetleyen çalışma, nihayetinde eğitimin geleceğini hedeflemektedir. Eğitimin geleceğine yönelik rasyonel tasarım, bugüne kadarki birikimin dikkate alınması ve anlaşılmasıyla mümkün olacaktır.


Eğitimle ilgilenen her düzeyden okuyucuya hitap eden Eğitim Üzerine kitabı, 14 Mayıs 2022 tarihinde saat 19:00’da İLKE Vakfında konuşulacak.


KATILIM FORMU İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili İçerikler

28 Aralık 2022

EPAM Çalıştayları 8 | Açık Öğretim Lisesi’ne Göç ve Okul Terki

İLKE Vakfı Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi (EPAM), Uğur Özalp ve Gürkan Ünver ile ülkemizin eğitim gündemindeki en güncel meselelerden "Açık Öğretim Lisesi’ne Göç ve Okul Terki" konusunu ele alacak Salgın sonrası dönemde ülkemizde ve dünyada öğrencilerin okullardan koptuğu, örgün eğitime devamda isteksizlik gösterdikleri ve okula devam etmedeki motivasyonlarını kaybettikleri görülüyor. Zayıf akademik çıktının verdiği özgüvensizlik, aşırı ders yükü, öğrenme güçlü iletişim problemleri gibi çeşitli nedenler öğrencileri okullardan uzaklaştırıyor. Açık Öğretim Lisesi’ne Göç ve Okul Terki sorunlarına etkili çözüm önerileri getirebilmek için Uğur Özalp ve Gürkan Ünver’in bir araya geldiği, Selim Tiryakiol moderatörlüğünde gerçekleşecek olan çalıştaya davetlisiniz.  Konuşmacılar: Uğur Özalp & Gürkan ÜnverModeratör: Selim TiryakiolTarih: 28 Aralık Çarşamba | 18:00 Yer: İLKE VakfıAdres: Aziz Mahmut Hüdayi Mah. Türbekapı Sk. No:13, Üsküdar/İstanbul Programa Kayıt içinTıklayınız.

EPAM Çalıştayları’nın Dokuzuncusunda Deprem Sonrası Eğitimin Yönetimi Konuşuldu

İLKE Vakfı Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi’nin (EPAM) düzenlediği “Deprem Sonrası Eğitimin Yönetimi” konulu çalıştay, EPAM direktörü Selim Tiryakiol moderatörlüğünde gerçekleşti. Çalıştayda Dr. Gültekin Göçmen, deprem gibi afetler sonrasında eğitimin yönetiminde dikkat edilmesi gerekenlerin üzerinde durdu.Doktora eğitimini Marmara Üniversitesi Eğitim Yönetimi alanında “Acil Durumlarda Eğitim Yönetimi” başlıklı teziyle tamamlayan Gültekin Göçmen, çalıştayda ülkemizin on ilini etkisi altına alan depremin ardından eğitim yönetiminde ön plana çıkan hususlara dikkat çekti.Çalıştayda, deprem gibi afetlerde proaktif davranılması gerektiğini ifade eden Göçmen:“İnsanların depreme gerçekten inanması ve hazırlıklı olması gerekiyordu, maalesef öyle olmadı. Öğretmenler ve eğitim içinde hizmet veren kişiler öğrencilerin bulunduğu yerlere gitmeleri gerekirdi. Ancak reaktif davranılıyor, proaktif olunması gerekirdi. Öncesinde planların yapılıp buna göre hareket edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.Eğitimde acil müdahale adımlarının birçoğunun ilk müdahale sonrasında var olan eğitim sistemiyle etkileşime geçemediği ve bu sebeple devamlılık sağlanamadığını söyleyen Göçmen, acil durumlarda eğitim yönetiminin süreklilik arz edecek şekilde planlanması gerektiğini vurguladı: “Eğitimde acil müdahale adımlarından bazıları var olan eğitim sistemiyle etkileşime geçmede geç kalıyor. Bu gruplar sahadan çekildikten sonra sistemin nasıl devam ettirileceğine dair bir belirsizlik var”.Kriz durumlarında en zorlayıcı faktörün belirsizlik olduğunu ifade eden Göçmen, "Afet ve kriz durumlarında eğitim süreçlerini zorlayan en önemli faktörler belirsizlik ve karar alma süreçleridir. Acil durum eğitim hizmetleri nerede yapılacak, nasıl ve ne kadar süre devam ettirilecek gibi sorular bu zorluğun temelini oluşturuyor" dedi.Akademisyenlerden öğretmenlere geniş bir katılımın olduğu çalıştay, katılımcıların soru, katkı ve değerlendirmeleri ile sona erdi.