Logo

Alan İzleme Raporları Canlı Yayında Tanıtıldı

Kategori: Rapor Sunumu Tarih: 29 Temmuz 2020

Etkinlik Detayları

Özet

İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı  ve Alan İzleme Raporları (AIR) Proje Koordinatörü Lütfi Sunar, İKAM Direktörü  Taha Eğri ve İLKE Vakfı Kıdemli Araştırmacısı İbrahim Hakan Karataş Tvnet ekranlarında Gündem Özel Canlı yayın programında Alan İzleme Raporları Projesi'nin lansmanını gerçekleştirdi.


Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda bilgi, politika ve strateji üretmek, karar alıcılara yol gösterecek araştırmalar yapmak ve gelecek için gerekli birikimin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla yola çıkan İLKE Vakfı uzun süredir üzerinde çalışılan Alan İzleme Raporları’nın tanıtımını gerçekleştirdi. Alan İzleme Raporları İslam İktisadı, Eğitim, Hukuk ve Sivil Toplum alanlarında güncel verileri ve çalışmaları analiz edip derleyerek kullanılabilir hale getirmenin amaçlandığı bir çalışmanın ürünüdür. Bu gayretle çıkılan yolda AIR serisinin ilk iki raporu olanTürkiye'de İslam İktisadı 2019  ve Eğitim İzleme Raporu 2019'un tanıtımı gerçekleştirildi.


Proje Koordinatörü Lütfi Sunar bu proje ile İslam İktisadı, Eğitim, Hukuk ve Sivil Toplum alanlarında güncel verileri kullanılabilir hale getirmenin amaçlandığını dile getirdi. Türkiye’de İslam İktisadı raporunun 2019 yılında alanda yaşanan gelişmelere ışık tuttuğunu belirten Sunar, İslam iktisadı alanında Türkiye’de 2019 yılı itibariyle bir dönüşüm yaşandığını ve bu dönüşüm ile alanının önündeki engellerin aşıldığını dile getirdi. Yapılan kanuni düzenlemeyle katılım bankalarının fon kullanımı alanında mevzuattan kaynaklı önemli sorunların giderildiğini, katılım bankalarına altıncı olarak Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın da eklenmesiyle Türkiye'de İslam iktisadı açısından önemli bir gelişmenin olduğunun söyledi.

Sonrasında Türkiye'de İslam İktisadı 2019 raporu hakkında detaylı bilgi veren Taha Eğri, alanda son yıllarda yaşanan gelişmeler ile Türkiye’de İslam iktisadı çalışmaların giderek olgunlaştığını belirtti. Özellikle geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanı’nın “Krizden çıkışın anahtarı İslam iktisadıdır” ifadesinin bu alana duyulan ihtiyacın somut bir örneği olduğunu belirten Eğri, İKAM’ın geçtiğimiz haftalarda yayımladığı İslam İktisadı Manifestosu ile de bu ihtiyaca dikkat çekmeyi amaçladığını söyledi.

İbrahim Hakan Karataş da 2019’un Türk eğitim sistemi için topyekûn bir revizyon ve yenilenme sürecinin tartışmaya açıldığı bir yıl olduğunu söyledi. Yıl boyunca hayata geçirilen uygulamalar, düzenlemeler, pilot uygulama­lar ve tartışmalar, 21. yüzyıl beklentileri ile uyumlu bir eğitim düzeninin olduğunu belirten Karataş,  2019 eğitim sisteminin iyileşmesinde hazırlık, planlama ve tasarım açısından verimli bir senenin geçtiğini söyledi. Eğitim İzleme Raporu 2019 2019 yılında eğitim alanında yaşanan gelişmeleri ve gündeme gelmeyen özel alanları da derinlemesine inceliyor.

İlgili İçerikler

İLKE Faaliyet Raporu 2023

2023 yılı derinleşerek yol aldığımız bir yıl oldu. EPAM, III. İstanbul Eğitim Konferansı ve Eğitim Teknolojileri Araştırma Projesi’ni gerçekleştirerek hem alanın paydaşlarını buluşturdu hem de alana önemli katkılar sundu. TODAM, Sosyal Veri’yi yeni kategoriler ve dijital içeriklerle zenginleştirdi. Müslüman Dünyada Fikri Birikimler Bülteni, yeni yüzüyle Platform Dergisi olarak yayın hayatını sürdürürken Platform web sitesi Müslüman dünyanın gündemini mercek altına almaya devam etti. STA’da sivil toplumun nabzını tutmayı bu yıl da sürdürdük. Alana Sivil Toplum Bibliyografyası ile katkı sağlarken Sivil Toplum Zirvesi 2023 ile hem sivil toplumun meselelerini gündeme getirdik hem de Sivil Toplum Ödülleri’nin ikincisini sahipleriyle buluşturduk. 2023 yılında önemli bir girişimimiz de İLKE çatısı altındaki bütün yayın evlerini ve süreli yayınları bir araya getiren Nokta Yayın Grubu’nu kurmak oldu. Nokta Yayın Grubu altında yayımlanacak kitap ve dergilerle güncel meselelere ve bu meselelerin toplumsal etkileri üzerine eğilmek; hem alanında uzmanlar hem de genel okuyucu kitlesi için uzun vadede akla gelen ilk mecralardan biri olmak amacını taşıyoruz. 2023 yılında toplam 21 eseri ve 8 süreli yayını okuyucuyla buluşturduk. Üye kuruluşlarımız olan İGİAD, İLEM ve YEKDER de kendi alanlarında öncü faaliyetler yapmaya devam etti. İş ahlakı, girişimcilik, din eğitimi ve akademik etkinliklerle her yıl olduğu gibi bu yılda önemli katkılarda bulundular. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılı da faaliyetlerimizi bir adım öteye taşıyarak tamamladık. Odak alanlarımız olan toplum, hukuk, ekonomi, eğitim ve sivil toplum alanlarında sorunların çözümüne yönelik faaliyetler üretmeye devam ettik. 

11 Temmuz 2022

İLKE Kurban Bayramı Bayramlaşması 2022

Kurban yakınlaşmak, kardeşlik demektir.Sevdiklerinizin hep yanınızda olduğu nice mutlu bayramlara…İLKE Vakfı Bayramlaşması, 11 Temmuz 2022 Pazartesi (Bayramın 3. günü) saat 11:00’de YEKDER’de gerçekleştirilecektir.Teşriflerinizi bekleriz.

İLKE Vakfı’ndan İstanbul Valisi Davut Gül’e Ziyaret

İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sait Öner ve beraberindeki heyet, İstanbul Valisi Sayın Davut Gül’ü makamında ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarette, İLKE Vakfı’nın düşünce üretimi, araştırma çalışmaları ve politika önerileri alanındaki faaliyetleri hakkında bilgi sunuldu. Özellikle İstanbul’un sosyoekonomik yapısını ele alan ve yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılan “İstanbul 39: İlçelerin Sosyoekonomik Görünümü” başlıklı rapor Valimize takdim edilerek, içerdiği temel bulgular ve öneriler paylaşıldı. Ziyarette ayrıca, İLKE Vakfı’nın eğitim politikaları, toplumsal düşünce, İslam iktisadı ve sivil toplum alanlarında yürüttüğü araştırma, yayın ve politika geliştirme çalışmaları hakkında da kapsamlı bilgi paylaşıldı. Sayın Valimize nazik kabulleri ve misafirperverliği için teşekkür ederiz.