Logo
İslami STK’lardaki Değişim Raporu Kamuoyuna Açıklandı

İslami STK’lardaki Değişim Raporu Kamuoyuna Açıklandı

Kategori: Kurumsal Tarih: 05 Mart 2018

İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE Derneği) bünyesinde kurulan Kurumsal Yönetim Akademisi (KYA) için hazırlanan ve İslami STK’ların son 20 yılında yaşadığı değişimleri inceleyen rapor, kamuoyuna sunuldu.

İLKE Derneği Yürütme Kurulu Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Lütfi Sunar’ın hazırladığı “Türkiye’de İslami STK’ların Kurumsal Yapı ve Faaliyetlerinin Değişimi” başlıklı rapor, dernek merkezinde düzenlenen etkinlikle kamuoyuna açıklandı ve müzakere edildi. Programa raporu hazırlayan Lütfi Sunar, Gazeteci Ahmet Taşgetiren, Sosyolog Yazar Erol Erdoğan, Kemal Öztürk, Asım Gültekin, akademisyenler Mehmet Lütfi Arslan, Mehmet Emin Okur, Adem Seleş ve çok sayıda STK temsilcisinin yanında geniş bir dinleyici topluluğu katıldı.

Program Lütfi Sunar’ın raporu özetlemesi ile başladı. Türkiye’de İslami sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin, çıktılarının ve ilişkilerinin gittikçe daha fazla ilgi çekmeye başladığını söyledi. 20 yıl öncesine göre STK’ların birçok yönde büyük değişimler yaşandığını söyledi. Sunar, İslami STK’larda yaşanan değişimleri 11 maddede sıraladı. Bu maddeler kısaca şu şekilde:

“STK’lar geleneksel cemaatsel yapılardan yeni kurumsallaşmış yapılara dönüştü. İçe dönük bilinçlendirme faaliyetlerinden dışa dönük bilgilendirme faaliyetlerine geçildi. Yeni kamusal temsil biçimleri oluştu. Mali kaynaklardan dışsal fonlara geçildi. Yerel toplumsal ilişkiler sürdürülürken uluslar arası ilişki ağları kuruldu. Cemaatsel yapılardan profesyonel örgütsel yapılara dönüşüm yaşandı. Adanmış insandan eğitimli insana bir geçiş var. Kadınların etkinliği arttı. Kapalı mekanlardan açık kamusal mekanlara geçiş oldu. Devlet karşıtı konumdan devlete yardımcı konuma evrilme oldu.”

“İSLAMİ STK’LARIN TOPLUMSAL KONUMU NASIL DEĞİŞTİ?”

Sunar’ın sunumundan sonra katılımcılar raporla ilgili görüşlerini beyan etti. İlk olarak söz alan Ahmet Taşgetiren, raporun tüm STK’lar için önemli bir kılavuz olduğunu söyledi. Rapordaki tespitlerin çok doğru yapıldığını ancak çok nahif bir dil kullanıldığını kaydeden Taşgetiren, STK’ların siyasi yapıya yakınlığını eleştirdi ve mevcut STK üslubunun tebliğ söyleminden uzak olduğunu ifade etti.

Sosyolog Erol Erdoğan ise raporun burada sunumuyla bir köşeye atılmaması gerektiğini belirterek içindeki tespitlerin bundan sonra da tartışılmaya devam edilmesi için çalışmalar yapılmasını istedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Mehmet Lütfi Arslan STK’lardaki değişimin bağışçıların değişimi ile başladığını savunarak “Parayı bulunca ne hale geldi” denen insanların bağışçı olduğunu söyledi. Arslan, bağışçıların bir kişinin çok iyi eğitim almasını değil, Afrika’da binlerce insanın şehadet getirmesini tercih ettiklerini, bu nedenle STK’larda faaliyetlerin değiştiğini öne sürdü. STK’larda insan niteliğinin de değiştiğini ifade eden Arslan, yurtdışında eğitim gören insanların bugün STK’larda yönetici veya profesyonel olarak görev yaptığını kaydetti ve ayakkabısız girilen mekanlara ayakkabıyla girilmeye bu değişen insanlarla başlamış olabileceğini kaydetti.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz ise STK açılımını Sivil Toplum Kuruluşları olarak değil, samimiyet, tevazu ve kardeşlik şeklinde yaptığını belirtti.

Program, İLKE Derneği Mütevelli Heyet Başkanı Davut Şanver’in Lütfi Sunar’a plaket sunmasıyla sona erdi.

RAPORU OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili İçerikler

III. Sivil Toplum Zirvesi Sonuç Raporu

“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” temasıyla gerçekleştirilen III. Sivil Toplum Zirvesi, sivil toplum kuruluşlarında insan kaynağı yönetiminin değişen ihtiyaçlarını ve geleceğe yönelik dönüşümünü ele alan kapsamlı bir tartışma zemini sundu. Zirvede, gönüllü yönetimi, değer odaklı liderlik, dijitalleşme, stratejik planlama ve öğrenen organizasyonlar gibi başlıklar altında, sivil toplumun hem bireysel hem de kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar tartışıldı. İnsan odaklı bir yönetim anlayışının, toplumsal etkiyi kalıcı ve sürdürülebilir kılmadaki önemi vurgulandı.Bu raporda neler bulacaksınız?• 2024 Sivil Toplum Ödülleri kapsamında ödül kazanan kişi ve kuruluşlar• Sivil toplumda insan yönetimi alanındaki güncel eğilimler ve çözüm önerileri• İlham verici proje hikayeleri: İnsan Yönetimi alanında gerçekleştirilen başarılı ve örnek projeler• PiT kişilik envanteri: STK’lar işe alım süreçlerinde nasıl daha etkili kullanılabilir?“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” Sonuç Raporu, sivil toplum alanının karşılaştığı zorluklara karşı yenilikçi, kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler sunuyor. Rapor, sivil toplum profesyonelleri, sivil toplum yöneticileri ve insan yönetimi alanında çalışan profesyonellere yol gösterici öneriler içeriyor.

09 Temmuz 2025

Kurumsal Gelişim Eğitim Programı'nın 14. Dönem Başvuruları Açıldı!

Sivil Toplum Akademisi’nin 2016 yılından bu yana düzenlediği Kurumsal Gelişim Eğitim Programı 14. Dönem eğitimleriyle devam ediyor! Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP), sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması ve bu alanda profesyonel ve gönüllü olarak görev yapan kişilerin yetkinliklerinin geliştirilmesini hedefleyen temel bir eğitim programıdır. KGEP, toplumsal sorunlara sivil kuruluşlar aracılığıyla çözüm üretilmesini ve STK’ların ürettikleri fayda ile toplumsal etkilerini artırmalarını desteklemekte; aynı zamanda sivil toplum kültürünün yaygınlaşmasına katkı sunmaktadır. Katılımcılar, bu dönem boyunca insan kaynağı ve gönüllü yönetimi, kurumsal yönetim ve organizasyon, dijital iletişim, kaynak geliştirme, savunuculuk ve proje döngüsü yönetimi olmak üzere altı temel alanda eğitim alacaklardır. Program Hakkında Önemli Bilgiler:• 9-10-11 Temmuz 2025 tarihlerinde İLKE Vakfı'nda gerçekleştireceğimiz KGEP'i eksiksiz tamamlayan katılımcılara katılım belgesi verilecektir.• Alan fark etmeksizin tüm STK'lar başvuruda bulunabilir.  • Program "kapasite geliştirme" eksenli tasarlandığı için tüm dersler bir bütünün parçasıdır ve hepsi aynı öneme sahiptir.  Dolayısıyla katılımcıların 6 farklı ders başlığından en az 5'ine katılması zorunludur.• Programın verimli geçmesi adına kontenjan 30 kişi ile sınırlı tutulmuştur. • Programa katılım için başvuru formu doldurma zorunluluğu bulunmaktadır.• İl dışından gelecek katılımcıların konaklama ve ulaşım maliyetlerini kendilerinin karşılaması beklenmektedir. • Program için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Program Takvimi Yer: İLKE VakfıTarih: 9-10-11 Temmuz 2025Son Başvuru Tarihi: 27 Haziran 2025 Cuma  Sorularınız için [email protected] adresine ulaşabilirsiniz. Kayıt için formu doldurunuz. 

STK Konuşmaları 10 | Vakfedilmiş Bir Hayat

03 Nisan 2019STK Konuşmaları, sivil toplum kuruluşlarının önemli ve öncelikli meselelerinin katılımcı bir şekilde müzakere edildiği; bu alandaki gelişme ve başarılı uygulamaların STK temsilcileri arasında bilinirliğinin artırılmasının hedeflendiği etkinlik serisidir.  STK Konuşmalarının 50. serisi örnek bir uygulama olarak "Gönüllüler" ve kurumun kurucusu İbrahim Ceylan'ın gönüllülük çalışmaları anlatıldı. 13 Nisan 2019 tarihinde İLKE Derneğinde düzenlenen etkinliğe birçok STK'dan katılım sağlandı.   Gönüllüler'in yardım ve gönüllülük çabaları ülke sınırlarını aşarak Afrika’ya kadar uzanmış. Afrika’nın yaralarını sarmak, çaresizliği ortadan kaldırmak, sağlıktaki imkânsızlığı azaltmak için yaklaşık 14 yıldır Afrika’ya yardım götürüyorlar. Katılımın sürdürülebilir ve devamlılık arz etmesi açısından derneklerin ismini ön plana çıkarmadan ‘Gönüllüler’ üst kimliği altında, her seferinde 6-7 dernek ile, hareket ediliyor.Gönüllüler hareketini daha çok sağlıkçılardan: Doktor, hemşire, diş hekimlerinden oluşuyor. Bugüne değin 160 Binin üzerinde hastaya hizmet verilmiştir. Sağlık ve insani yardım çalışmaları Çad, Burkina Faso, Mali gibi Afrika ülkelerinin yanında Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Sierra Leone, Bangladeş, Arakan Kampları, Afganistan’da da yapılmaktadır.İstanbul’da zor şartlarda yaşam sürdüren Suriyeli ailelere de destek sağlanmış.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde yetiştirme yurtlarından alınan 25 çocuğun yetiştirildiği 5 gönül evi var. Afrika’da ameliyat hemşiresi, ebe eğitimlerinin yanında tarım, marangozluk, kaynakçılık, soğuk demircilik, mobilyacılık, tekstil gibi mesleklerin eğitimi de verilmektedir. Sayın Ceylan’ın herkese bir çağrısı var:Gelin sizde katılın bizlere, nerde bir çığlık duyarsak gidelim birlikte çare olmaya. Gurura kapılmadan, kibirlenmeden kazanalım gönülleri. Çok değişeceğinizi biliyoruz, bizim değiştiğimiz gibi. Her gittiğimiz ülkede sabrı, azla yetinmeyi, yoklukta mutlu olabilmeyi, kendine ait olmayana el uzatmamayı, kısacası yokluğa şükretmeyi öğrendik. Her seyahat sonrası gözden geçirdik hayatımızı, hep utandık şükürsüzlüğümüze. Artık yaşamımızdaki olmazsa olmazlarımız, "olmasa da olur" oldu bizler için. Etkinlik, İLKE Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Akkuş'un plaket takdimi ve teşekkürü ile tamamlandı.