Logo
STK Konuşmaları 10 | Vakfedilmiş Bir Hayat

STK Konuşmaları 10 | Vakfedilmiş Bir Hayat

Kategori: STA Tarih: 03 Nisan 2019
03 Nisan 2019

STK Konuşmaları, sivil toplum kuruluşlarının önemli ve öncelikli meselelerinin katılımcı bir şekilde müzakere edildiği; bu alandaki gelişme ve başarılı uygulamaların STK temsilcileri arasında bilinirliğinin artırılmasının hedeflendiği etkinlik serisidir.

 

 

STK Konuşmalarının 50. serisi örnek bir uygulama olarak "Gönüllüler" ve kurumun kurucusu İbrahim Ceylan'ın gönüllülük çalışmaları anlatıldı. 13 Nisan 2019 tarihinde İLKE Derneğinde düzenlenen etkinliğe birçok STK'dan katılım sağlandı. 

 

 

Gönüllüler'in yardım ve gönüllülük çabaları ülke sınırlarını aşarak Afrika’ya kadar uzanmış. Afrika’nın yaralarını sarmak, çaresizliği ortadan kaldırmak, sağlıktaki imkânsızlığı azaltmak için yaklaşık 14 yıldır Afrika’ya yardım götürüyorlar. Katılımın sürdürülebilir ve devamlılık arz etmesi açısından derneklerin ismini ön plana çıkarmadan ‘Gönüllüler’ üst kimliği altında, her seferinde 6-7 dernek ile, hareket ediliyor.

Gönüllüler hareketini daha çok sağlıkçılardan: Doktor, hemşire, diş hekimlerinden oluşuyor. Bugüne değin 160 Binin üzerinde hastaya hizmet verilmiştir.

 

  • Sağlık ve insani yardım çalışmaları Çad, Burkina Faso, Mali gibi Afrika ülkelerinin yanında Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Sierra Leone, Bangladeş, Arakan Kampları, Afganistan’da da yapılmaktadır.
  • İstanbul’da zor şartlarda yaşam sürdüren Suriyeli ailelere de destek sağlanmış.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde yetiştirme yurtlarından alınan 25 çocuğun yetiştirildiği 5 gönül evi var. 
  • Afrika’da ameliyat hemşiresi, ebe eğitimlerinin yanında tarım, marangozluk, kaynakçılık, soğuk demircilik, mobilyacılık, tekstil gibi mesleklerin eğitimi de verilmektedir.

 

Sayın Ceylan’ın herkese bir çağrısı var:


Gelin sizde katılın bizlere, nerde bir çığlık duyarsak gidelim birlikte çare olmaya. Gurura kapılmadan, kibirlenmeden kazanalım gönülleri. Çok değişeceğinizi biliyoruz, bizim değiştiğimiz gibi. Her gittiğimiz ülkede sabrı, azla yetinmeyi, yoklukta mutlu olabilmeyi, kendine ait olmayana el uzatmamayı, kısacası yokluğa şükretmeyi öğrendik. Her seyahat sonrası gözden geçirdik hayatımızı, hep utandık şükürsüzlüğümüze. Artık yaşamımızdaki olmazsa olmazlarımız, "olmasa da olur" oldu bizler için.
 


Etkinlik, İLKE Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Akkuş'un plaket takdimi ve teşekkürü ile tamamlandı. 

Galeri

İlgili İçerikler

STK’lar İçin Dijital Beceriler Atölyesi Etki Raporu

“Kapasite Geliştirme Eğitimleri” (KGE) çatısı altında yürütülen Dijital Beceriler Atölyesi programı kapsamında hazırlanan etki raporu, eğitimin katılımcılar üzerindeki kazanımlarını bilgi, beceri ve tutum değişikliği boyutlarıyla inceleyerek, programın kurumsal kapasiteye sunduğu katma değeri somut verilerle ortaya koymaktadır. Sivil Toplum Akademisi bünyesinde eğitim verimliliğinin ölçümlendiği bu ilk çalışmada; stratejik planlamadan yapay zeka farkındalığına uzanan geniş bir perspektifte, sivil toplumun dijital dönüşüm dinamikleri ve gelişim süreçleri kayıt altına alınmıştır.Bu Raporda Neler Bulacaksınız?Dijital Yetkinlik ve Beceri Analizi: Katılımcıların eğitim öncesi ve sonrası yetkinlik düzeylerini karşılaştıran; bilgi, beceri ve tutum eksenindeki somut gelişim süreçlerini merkeze alan değerlendirmeler.Stratejik Performans ve Operasyonel Verimlilik: Dijital strateji geliştirme ve kampanya yönetimi süreçlerinde gözlemlenen niteliksel artışın, kurumsal verimliliğe ve uygulama kapasitesine sağladığı katma değerin analizi.Dijital Araç Seti ve Teknik Adaptasyon: Sivil toplum çalışmalarında kullanılan dijital araçların kullanım derinliğine dair bulgular ile bu araçların kurumsal iş süreçlerine entegrasyon düzeyindeki gelişim verileri.Kurumsal Kapasite ve Sektörel Yansımalar: Katılımcı sivil toplum kuruluşlarının dijital dönüşüm dinamiklerini, ortak gelişim alanlarını ve kapasite inşasına dair elde edilen stratejik saha bulgularını içeren sektörel perspektif. Dijital Beceriler Atölyesi Etki Raporu, sivil toplumun dijitalleşme sürecinde karşılaştığı zorlukları aşmaya yönelik, veriye dayalı ve sürdürülebilir bir çerçeve sunuyor. Rapor dijital yetkinliklerini artırmayı hedefleyen profesyoneller ve kurumlar için mevcut durumu analiz ederken, geleceğe dönük gelişim süreçlerini yapılandıran somut  bir yapı oluşturuyor.

28 Kasım 2025

Kurumsal Gelişim Eğitim Programı'nın 15. Dönem Başvuruları Açıldı!

Sivil Toplum Akademisi’nin 2016 yılından bu yana düzenlediği Kurumsal Gelişim Eğitim Programı 15. dönem eğitimleriyle devam ediyor!Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP), sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması, bu alanda profesyonel ve gönüllü olarak görev yapan kişilerin yetkinliklerinin geliştirilmesini hedefleyen temel eğitim programıdır.  KGEP,  toplumsal sorunlara sivil kuruluşlar aracılığıyla çözüm üretilmesini desteklemektedir. Aynı zamanda STK’ların fayda ve etkilerini güçlendirmelerine katkı sağlayarak, sivil toplum kültürünün yaygınlaşmasında öncülük etmektedir.Katılımcılar, bu dönem; kurumsal yönetim ve organizasyon, insan kaynağı ve gönüllü yönetimi, dijital iletişim, kaynak geliştirme, proje döngüsü yönetimi olmak üzere beş temel alanda eğitim alacaklardır.Program Hakkında Önemli Bilgiler:28-29-30 Kasım 2025 tarihlerinde İstasyon Gaziantep'te gerçekleştireceğimiz KGEP'i eksiksiz tamamlayan katılımcılara katılım belgesi verilecektir.Alan fark etmeksizin tüm STK'lar başvuruda bulunabilir.  Program "kapasite geliştirme" eksenli tasarlandığı için tüm dersler bir bütünün parçasıdır ve hepsi aynı öneme sahiptir.  Dolayısıyla katılımcıların 5 farklı ders başlığından en az 4'üne katılması zorunludur.Programın verimli geçmesi adına kontenjan 35 kişi ile sınırlı tutulmuştur. Programa katılım için başvuru formu doldurma zorunluluğu bulunmaktadır.İl dışından gelecek katılımcıların konaklama ve ulaşım maliyetlerini kendilerinin karşılaması beklenmektedir. Program için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.Programa kabul durumuyla ilgili bilgilendirme e-posta yoluyla yapılmaktadır. Yer: İstasyon GaziantepTarih: 28-29-30 Kasım 2025Son Başvuru Tarihi: 9 Kasım 2025 PazarSorularınız için [email protected] adresine ulaşabilirsiniz.

6 Week Training Program by the Civil Society Academy Completed

As the Civil Society Academy, we continue our work addressing the topics, problems, and needs of civil society. Within the scope of our Capacity Building Trainings, this time we focused on strengthening the digital media skills of NGOs.The 6-week training program, which we organized from April 15 to May 27 to support civil society organizations in increasing their visibility on digital media, has been successfully completed. During the training sessions conducted by expert instructors, topics such as strategic communication, content creation, social media management, the use of artificial intelligence tools, and digital campaign planning were covered.28 participants from 23 different institutions gained both theoretical knowledge and developed their skills through practical exercises to establish a more effective presence in the digital world.