Logo
İLKE STK’LAR İÇİN KURUMSAL YÖNETİM AKADEMİSİ'Nİ KURDU

İLKE STK’LAR İÇİN KURUMSAL YÖNETİM AKADEMİSİ'Nİ KURDU

Kategori: Kurumsal Tarih: 04 Ekim 2017

Uzun yıllardır gönüllü kuruluşlar alanında çalışmalar yapan İLKE Derneği, sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini yürütürken gönüllülüğü kaybetmeden daha organize, sistemli ve verimli çalışmalarının gereğine inanmakta. Sivil toplum kuruluşlarının yaşadığı değişim süreci ve yeni ihtiyaçlardan hareketle, 2017 yılı başında bu alana daha sistematik ve kurumsal destek vermek amacıyla Kurumsal Yönetim Akademisi (KYA)'ni kurdu.

davut_bey.jpg

Kurumsal Yönetim Akademisi 30 Eylül 2017 Cumartesi günü İstanbul’da bir tanıtım toplantısı gerçekleştirdi, Toplantıda sivil toplum kuruluşu yöneticileri, üniversite öğretim üyeleri ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan birçok isim bir araya geldi. Tanıtım toplantısında İLKE Mütevelli Heyeti Başkanı Davut Şanver'in selamlama konuşmasıyla başladı.

Daha sonra Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman’ın birer selamlama konuşması yaptı.

_mg_0084.jpg

Tanıtım toplantısına, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Artvin Çoruh Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Uluslararası Balkan Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Hüner Şencan, Başbakanlık Başdanışmanı Adnan İnanç, İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan, Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, İlim Yayma Cemiyeti Başkan Yardımcısı Dr. Hızır Tutan, Üsküdar Belediyesi Meclis 2. Başkan Vekili Celalettin Cingöz, İLEM Başkanı Yard. Doç Dr. Süleyman Güder, YEKDER Başkanı Yard. Doç Dr. Yusuf Alpaydın, İLKE Derneği Mütevelli Heyeti Üyeleri, İGİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, İLEM Yönetim Kurulu Üyeleri ile YEKDER Yönetim Kurulu Üyeleri başta olmak üzere çok sayıda STK, akademi ve iş dünyası temsilcisi katıldı.

Selamlama konuşmalarından sonra, Kurumsal Yönetim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş “Sivil Toplum Kuruluşlarında Yönetim, Süreklilik ve Kurumsallaşma” başlıklı açılış konuşması ile katılımcılara hitap etti.

nihat_hoca.jpg

Erdoğmuş, “Sivil toplum kuruluşları, sayısal olarak büyümeleri ve etki alanlarının genişlemesine rağmen, yönetim, kurumsallaşma ve süreklilik sorunlarıyla karşı karşıya. Bu sorunlara çözüm üretmek amacıyla Kurumsal Yönetim Akademisini kurduk” dedi. Erdoğmuş, Kurumsal Yönetim Akademisinin, sivil alanda gönüllü ve kar amacı gütmeden faaliyet gösteren kuruluşların ”kurumsal kapasitelerini” ve bu kuruluşlarda “gönüllü ve profesyonel çalışanların yetkinliklerini” artırmayı hedeflediğini vurguladı. KYA Başkanı Erdoğmuş akademinin, STK’lar için gönüllülüğü temel alan, ahlaki değerlere uygun, etkin, adil, şeffaf, dolayısıyla güvenilir bir yönetim sisteminin ve daha verimli çalışabilen kurumsal yapıların oluşturulmasına odaklanacağının altını çizdi. Erdoğmuş, Kurumsal Yönetim Akademisinin sorumluluk bilinciyle sivil toplum hayatına ve kuruluşlarına dair araştırmalar yaparak, yayınlar üreterek, eğitimler vererek, seminer ve çalıştaylar düzenleyerek sivil toplum kuruluşlarına destek vereceğini belirtti.
Daha sonra KYA’nın sivil toplum alanına yönelik hazırlattığı araştırma raporu sunumuna geçildi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Lütfi Sunar araştırmanın amacının son yirmi yılda İslami STK’ların yapı ve faaliyetlerinde yaşanan değişimi ele almak olduğunu belirterek sözlerine başladı.

_mg_0312.jpg

Sunar, İslamcılık ve İslami STK’ların öteden beri ciddi bir ilgi ve tartışmanın konusu olageldiğini ancak bu tartışmaların genellikle değişimi düşünce/zihniyet boyutu ile ele aldığını, yapılan araştırmalarda çoğunlukla yaşanan zihni değişimlerin yapı ve faaliyetlerde ne tür bir değişim oluşturduğunu ele almadığını vurgulayarak sözlerine devam etti.
Sunar, araştırmanın önde gelen 30 İslami STK’dan 40 kıdemli yönetici ile yapılan derinlemesine görüşmeler ve yapılan vaka ve doküman incelemelerine dayanılarak hazırlandığını ifade etti. Sunar, “İslami STK’ların kurumsal yapı ve faaliyetlerindeki değişimi örgütsel değişim perspektifinden ele aldığını belirterek, araştırmanın en önemli tespitinin İslami STK’lardaki değişimin temel itici faktörünün çevre ve kaynaklardaki değişim olduğunu vurguladı. Buna ek olarak kaynaklardaki değişimi erken bir biçimde keşfederek örgütsel değişimi başarılı bir biçimde yöneten örneklerin taklit edilmesi ile örgütsel yapı ve faaliyetlerin değiştiğini belirtti.
Sunar, İslami STK’lardaki değişimin bir taraftan toplumsal yapıdaki değişimlere tekabül ederken diğer taraftan da devletin bürokratik yeniden yapılanması ve hukuki düzenin değişmesiyle de ilişkili olduğunun altını çizdi. Bu anlamda son on yılda İslami sivil aktörlerin devletle gittikçe daha yakın ilişki ve işbirliğine gittiklerini ifade etti. Sunar, bu dönüşümün söylemsel ve ideolojik alanda daha fazla tartışıldığını ancak İslami STK’ların yapılarının, mali kaynaklarının, toplumsal ilişkilerinin ve faaliyetlerinin de ele alınması gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.

KYA Başkanı Erdoğmuş araştırma raporunun Ekim ayı sonunda basılarak medya kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşılacağı bilgisini verdi.

Kurumsal Yönetim Akademisi faaliyetleri www.kurumsalyonetim.org internet sitesinden, Facebook ve Twitter hesapları üzerinden takip edilebilir.

İlgili İçerikler

III. Sivil Toplum Zirvesi Sonuç Raporu

“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” temasıyla gerçekleştirilen III. Sivil Toplum Zirvesi, sivil toplum kuruluşlarında insan kaynağı yönetiminin değişen ihtiyaçlarını ve geleceğe yönelik dönüşümünü ele alan kapsamlı bir tartışma zemini sundu. Zirvede, gönüllü yönetimi, değer odaklı liderlik, dijitalleşme, stratejik planlama ve öğrenen organizasyonlar gibi başlıklar altında, sivil toplumun hem bireysel hem de kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar tartışıldı. İnsan odaklı bir yönetim anlayışının, toplumsal etkiyi kalıcı ve sürdürülebilir kılmadaki önemi vurgulandı.Bu raporda neler bulacaksınız?• 2024 Sivil Toplum Ödülleri kapsamında ödül kazanan kişi ve kuruluşlar• Sivil toplumda insan yönetimi alanındaki güncel eğilimler ve çözüm önerileri• İlham verici proje hikayeleri: İnsan Yönetimi alanında gerçekleştirilen başarılı ve örnek projeler• PiT kişilik envanteri: STK’lar işe alım süreçlerinde nasıl daha etkili kullanılabilir?“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” Sonuç Raporu, sivil toplum alanının karşılaştığı zorluklara karşı yenilikçi, kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler sunuyor. Rapor, sivil toplum profesyonelleri, sivil toplum yöneticileri ve insan yönetimi alanında çalışan profesyonellere yol gösterici öneriler içeriyor.

09 Temmuz 2025

Kurumsal Gelişim Eğitim Programı'nın 14. Dönem Başvuruları Açıldı!

Sivil Toplum Akademisi’nin 2016 yılından bu yana düzenlediği Kurumsal Gelişim Eğitim Programı 14. Dönem eğitimleriyle devam ediyor! Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP), sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması ve bu alanda profesyonel ve gönüllü olarak görev yapan kişilerin yetkinliklerinin geliştirilmesini hedefleyen temel bir eğitim programıdır. KGEP, toplumsal sorunlara sivil kuruluşlar aracılığıyla çözüm üretilmesini ve STK’ların ürettikleri fayda ile toplumsal etkilerini artırmalarını desteklemekte; aynı zamanda sivil toplum kültürünün yaygınlaşmasına katkı sunmaktadır. Katılımcılar, bu dönem boyunca insan kaynağı ve gönüllü yönetimi, kurumsal yönetim ve organizasyon, dijital iletişim, kaynak geliştirme, savunuculuk ve proje döngüsü yönetimi olmak üzere altı temel alanda eğitim alacaklardır. Program Hakkında Önemli Bilgiler:• 9-10-11 Temmuz 2025 tarihlerinde İLKE Vakfı'nda gerçekleştireceğimiz KGEP'i eksiksiz tamamlayan katılımcılara katılım belgesi verilecektir.• Alan fark etmeksizin tüm STK'lar başvuruda bulunabilir.  • Program "kapasite geliştirme" eksenli tasarlandığı için tüm dersler bir bütünün parçasıdır ve hepsi aynı öneme sahiptir.  Dolayısıyla katılımcıların 6 farklı ders başlığından en az 5'ine katılması zorunludur.• Programın verimli geçmesi adına kontenjan 30 kişi ile sınırlı tutulmuştur. • Programa katılım için başvuru formu doldurma zorunluluğu bulunmaktadır.• İl dışından gelecek katılımcıların konaklama ve ulaşım maliyetlerini kendilerinin karşılaması beklenmektedir. • Program için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Program Takvimi Yer: İLKE VakfıTarih: 9-10-11 Temmuz 2025Son Başvuru Tarihi: 27 Haziran 2025 Cuma  Sorularınız için [email protected] adresine ulaşabilirsiniz. Kayıt için formu doldurunuz. 

STK Konuşmaları 10 | Vakfedilmiş Bir Hayat

03 Nisan 2019STK Konuşmaları, sivil toplum kuruluşlarının önemli ve öncelikli meselelerinin katılımcı bir şekilde müzakere edildiği; bu alandaki gelişme ve başarılı uygulamaların STK temsilcileri arasında bilinirliğinin artırılmasının hedeflendiği etkinlik serisidir.  STK Konuşmalarının 50. serisi örnek bir uygulama olarak "Gönüllüler" ve kurumun kurucusu İbrahim Ceylan'ın gönüllülük çalışmaları anlatıldı. 13 Nisan 2019 tarihinde İLKE Derneğinde düzenlenen etkinliğe birçok STK'dan katılım sağlandı.   Gönüllüler'in yardım ve gönüllülük çabaları ülke sınırlarını aşarak Afrika’ya kadar uzanmış. Afrika’nın yaralarını sarmak, çaresizliği ortadan kaldırmak, sağlıktaki imkânsızlığı azaltmak için yaklaşık 14 yıldır Afrika’ya yardım götürüyorlar. Katılımın sürdürülebilir ve devamlılık arz etmesi açısından derneklerin ismini ön plana çıkarmadan ‘Gönüllüler’ üst kimliği altında, her seferinde 6-7 dernek ile, hareket ediliyor.Gönüllüler hareketini daha çok sağlıkçılardan: Doktor, hemşire, diş hekimlerinden oluşuyor. Bugüne değin 160 Binin üzerinde hastaya hizmet verilmiştir. Sağlık ve insani yardım çalışmaları Çad, Burkina Faso, Mali gibi Afrika ülkelerinin yanında Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Sierra Leone, Bangladeş, Arakan Kampları, Afganistan’da da yapılmaktadır.İstanbul’da zor şartlarda yaşam sürdüren Suriyeli ailelere de destek sağlanmış.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde yetiştirme yurtlarından alınan 25 çocuğun yetiştirildiği 5 gönül evi var. Afrika’da ameliyat hemşiresi, ebe eğitimlerinin yanında tarım, marangozluk, kaynakçılık, soğuk demircilik, mobilyacılık, tekstil gibi mesleklerin eğitimi de verilmektedir. Sayın Ceylan’ın herkese bir çağrısı var:Gelin sizde katılın bizlere, nerde bir çığlık duyarsak gidelim birlikte çare olmaya. Gurura kapılmadan, kibirlenmeden kazanalım gönülleri. Çok değişeceğinizi biliyoruz, bizim değiştiğimiz gibi. Her gittiğimiz ülkede sabrı, azla yetinmeyi, yoklukta mutlu olabilmeyi, kendine ait olmayana el uzatmamayı, kısacası yokluğa şükretmeyi öğrendik. Her seyahat sonrası gözden geçirdik hayatımızı, hep utandık şükürsüzlüğümüze. Artık yaşamımızdaki olmazsa olmazlarımız, "olmasa da olur" oldu bizler için. Etkinlik, İLKE Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Akkuş'un plaket takdimi ve teşekkürü ile tamamlandı.