Kronoloji: 2020'de Ne Oldu? Ekonomik Gelişmeler

Ocak

Şubat

Mart

Nisan

Mayıs

Haziran

Temmuz

Ağustos

Eylül

Ekim

Kasım

Aralık

COVID-19 salgını ile mücadele için Türkiye Sağlık Bakanlığı bünyesinde Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.

COVID-19 salgını ile mücadele için Türkiye Sağlık Bakanlığı bünyesinde Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.

Rekabet Kurulu, Google’ye genel arama pazarındaki hâkim durumunu kötüye kullanarak çevrim içi alışveriş hizmetleri pazarındaki rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak suretiyle 98,3 milyon lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Türkiye, Türkiye’nin ihracatını olumsuz yönde etkilemeye yönelik uygulamaları içeren Avrupa Birliği’nin (AB) çelik ürünleri ithalatına uyguladığı korunma önlemi için Dünya Ticaret Örgütünde dava süreci başlattı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın görevine son verilerek, yerine Bakan Yardımcısı Adil Karaismailoğlu atandı.

Yurt içi ve yurt dışı uçuşlara ara verilirken, seyahat kısıtlamaları da uygulandı. Gümrük kapılarında COVID-19 tedbirleri hayata geçirildi.

Türkiye’de düzenlenmesi planlanan 16 Mart-30 Nisan dönemindeki tüm ulusal ve uluslararası fuarlar, COVID-19 tedbirleri kapsamında ertelendi.

Salgın kapsamında, restoranlar, spor salonları, düğün salonları, kuaför-berber ve güzellik salonları gibi pek çok işletmenin faaliyetleri geçici olarak durduruldu.

Salgınla mücadele sürecinde ciddi talep artışı yaşanan solunum cihazı, koruyucu maske, tulum, gözlük ve steril eldiven gibi ürünlerin ihracı ön izne bağlandı.

Salgın kapsamında, 100 milyar liralık mali desteği içeren Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi açıklandı.

Enerji piyasaları Batı Teksas (WTI) tipi ham petrol fiyatlarındaki tarihte görülmemiş düşüşün şokuyla sarsıldı. WTI tipi ham petrolün mayıs vadeli ve fiziki teslimli sözleşmelerinde, vade sonuna bir gün kala düşük hacimle de olsa tarihte ilk defa eksi fiy

11 Nisan- 6 Haziran 2020 tarihleri arasında 30 büyükşehirde ve Zonguldak’ta hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik her türlü tedbiri almak amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturuldu.

COVID-19 önlemleri nedeniyle nisan ve mayıs aylarında ihracatta %40’lara varan gerileme yaşanırken, özellikle nisanda sanayi üretim, sektörel güven, ekonomik güven ve tüketici güven endeksleri gibi verilerde düşüş görüldü.

Rekabet Kurulu, Reklam Kurulu gibi kuruluşlar, maske ve dezenfektan gibi ürünler ile market fiyatlarında yaşanan haksız fiyat artışları sebebiyle yaptırım uygularken, vatandaşların maskelere kolay erişmesi için de önlemler uygulandı.

1 Haziran 2020 tarihinde sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırıldı.

Sanayi Üretim Endeksi, haziranda aylık bazda %17,6 yükselirken, Türkiye bu artış oranıyla Avrupa’da ilk sırada yer aldı.

COVID-19 kapsamında hayata geçirilen sektörel kampanyalar ve normalleşme adımları, haziranda konut satışında rekorların görülmesini sağladı. Haziranda bir önceki aya göre %449 yükselişle 101 bin 504 ipotekli konut satışı gerçekleşti

Normalleşme sürecinin etkisiyle ekonomi yeniden hareketlendi. Haziranda güven endekslerinde toparlanma görüldü. Normalleşme sürecinin ekonomik verilere etkisi haziran ayı sonrasındaki ekonomik göstergelerde daha net hissedildi.

Salgınla mücadele kapsamında haziranla birlikte normalleşme sürecine girildi. Bu ayda faaliyetlerine ara verilen pek çok işletme yeniden açıldı, uçak ve tren seferleri de yeniden başladı. Gümrük kapıları bu süreçle yeniden faaliyete geçti.

COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan önlemler nedeniyle ikinci çeyrekte diğer ülkelerdeki gibi yavaşlama süreci yaşandı.

Esnaf, tüccar, serbest meslek erbabı ve şirketlerin iş yerleri için yapılan kira ödemeleri üzerinden yine yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere %20 yerine %10 gelir vergisi kesintisi yapılması kararlaştırıldı.

Turizm ile doğrudan ve dolaylı ilgili olan konaklama hizmeti, yeme-içme sektöründe verilen hizmetler ile sinema, tiyatro, opera, operet, bale ve müze giriş ücreti gibi kültürel faaliyetlerin %8 olan KDV oranları da yıl sonuna kadar geçici olarak %1’e indi

Ticaret Bakanlığı, haziran ayı ihracatının, mayıs ayına göre %35, 2019’un aynı ayına göre %15,8 artış kaydettiğini açıkladı. Temmuz ayında da ihracat bir önceki aya göre %11,5 artış kaydetti.

Temmuz ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verileri de hazirana göre %11,8 artarak 82,2 değerine yükseldi.

Konut satışlarında yıllık bazda %124,3 artış görülürken, tüm zamanların satış rekoru kırıldı.

Sanayi Üretim Endeksi, temmuzda da aylık bazda %8,4 yükselerek yurt içinde ilk vakanın görüldüğü mart ayındaki seviyesinin üzerine çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de yapılan sondaj faaliyetleri sonucunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamu kurum ve kuruluşlarında, uzaktan ve dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanmaya başlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca, 2021-2023 dönemini kapsayan “Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi” ana temasıyla hazırlanan büyüme, işsizlik ve enflasyona yönelik Yeni Ekonomi Programı (YEP) açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de 85 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu açıkladı.

17 Kasım 2020 hafta sonları ve hafta içi sokağa çıkma kısıtlamaları tekrar getirildi.

Türkiye ekonomisi, COVID-19 salgınının etkilerine rağmen yılın üçüncü çeyreğinde %6,7 büyüdü.

Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan getirildi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak, yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı.

Cumhurbaşkanı kararı ile restoran hizmetlerinden yolcu taşımacılığına, konser, fuar ve lunapark giriş ücretlerinden düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetlerine, berberlik ve kuaförlük hizmetlerinden bakım ve onarım hizmetl

Sektörel Gelişmeler | Savunma

Ocak

Şubat

Mart

Nisan

Mayıs

Haziran

Temmuz

Ağustos

Eylül

Ekim

Kasım

Aralık

Türkiye’nin ilk Turbodizel Millî Havacılık Motoru TEI- PD170’in seri üretim ilk partisi teslim edildi. (TUSAŞ’a)

Delillerin daha hızlı toplanmasını sağlayan Yeni nesil kriminal inceleme aracı “Kıraç” Emniyet Genel Müdürlüğüne teslim edildi. (Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayii ve Ticaret AŞ. Tarafından üretilecek)

Türkiye’nin 5. nesil muharip uçak üretmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından Millî savaş uçağı için yazılım çalışmalarına başlandı.

Dikey İniş Kalkışlı Kargo İHA Projesi için sözleşme imzalandı.

Türkiye’nin ilk yerli ve millî PorSav alçak irtifa hava savunma sistemi SUNGUR envantere girmeye hazır hâle getirildi.

Türkiye’nin ilk millî silahlı drone sistemi Songar güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu. ( “Yerli Malı Belgesi” almaya hak kazandı.)

Bayraktar Akıncı TİHA’nın ikinci protipi ilk uçuş testini yaptı.

ROKETSAN Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Ham Madde Üretim Tesisi Açılış Töreni gerçekleşti.

İlk yerli sonda roketi uzay sınırını geçen ilk Türk aracı oldu. (Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle)

STM tarafından geliştirilen Taşınabilir Mühimmat Sistemleri DM-5 ve DM-7 güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu. (makineli tüfekler için geliştirilen ve şarjör değiştirmeye gerek duyulmadan kesintisiz olarak yüzlerce mermi (yaklaşık 400 mermi) ateşlemesi

Türk Savunma Sanayisi bünyesinde geliştirilen zırhlı muharebe aracı TULPAR, testleri tamamlandı, seri üretime hazır hâle getirildi.

Millî İHA’lar için geliştirilen yerli uydu hava terminalleri teslim edilmeye başlandı.

Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen Defense News Top 100’ deki Türk Şirket sayısı 5’ten 7’ye yükseldi. (Havelsan ve FNSS listeye girdi)

Tükiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı (SİDA) ULAQ tanıtıldı.

ASELSAN tarafından geliştirilen Karakulak Yüksek Frekans Kestirme ve Dinleme Sistemi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına hazır hâle getirildi. (Haberleşme yerlerinin belirlenmesi, dinlenmesi, kaydedilmesi işlemini yerine getirir.)

ASELSAN Konya Silah Sistemleri fabrikası üretime başladı.

TUSAŞ, 49 saat havada kalarak rekor kıran AKSUNGUR SİHA seri üretime geçti.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen P-72 Deniz Karakol Uçağı, Deniz Kuvvetleri komutanlığına teslim edildi.

Türkiye’nin ilk millî ve yerli hava savunma füze sistemi Hisar-A+’nın son kabul testi yapıldı. (ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen)

Türkiye’nin ilk millî helikopter motoru TEI- TS 1400 teslim edildi. (TUSAŞ’a)

Sektörel Gelişmeler | Kültür-Turizm

Şubat

Mart

Nisan

Temmuz

Turizmi teşvik amacıyla Antalya Patara Antik Kenti’ne istinaden 2020 yılı Patara Yılı ilan edildi.

BDDK artan tüketim kredilerini frenlemek amacıyla vatandaşların giderleri için belge şartı düzenlemesinin hazırlığına başladı. (Banka krediyi satışı yapan mağaza veya iş yerine yapacak.)

Arkeoloji çalışmaları kapsamında, kaçakçılıkla mücadele için Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı kuruldu. Çalışan uzman sayısı 3 kat arttırıldı.

COVID-19 tanı kitlerinin ithalatı konusunda yayınlanan tebliğ ile ÜTS’de kayıtlı olma haricide ön izin belgesi şartı da getirildi.

Turistik tesislerde COVID-19 virüsünün bulaşmasını önlemek, müşterilerde oluşan virüs bulaşma endişesini gidermek, müşterilerin yüksek hijyen ve güvenlik beklentilerini karşılamak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Güvenli Turizm Kriterleri

Dünyanın en büyük havalimanı müzesi olan bin metrekarelik İstanbul Havalimanı Müzesi 2020’de ziyarete açıldı.

COVID-19 salgınının sektördeki olumsuz etkilerini azaltmak ve turizm hareketlerinin Türkiye’ye yönelmesini sağlamak için “Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı” başlatıldı.

Sektörel Gelişmeler | Bilişim

Şubat

Mart

Mayıs

Haziran

Temmuz

Ekim

Kasım

Aralık

Sanal teknolojilerdeki verilerin korunması amacıyla Ulusal siber güvenlik stratejisi BTK’de belirlendi.

Dezenfektan, koruyucu elbise, gözlük, maske, eldiven gibi ürünleri yerli üretenlere KOSGEB’ten 6 milyon liraya kadar destek paketi açıklandı.

COVID-19 tedbirleri kapsamında arz güvenliği için tıbbi maske, solunum cihazı, etil alkol ithalatında ilave gümrük vergisi kaldırıldı.

Konya dezenfaktan üreticilerinin ihtiyacı olan günlük 350 bin litre etil alkolün fiyatı sabitlendi.

Dezenfaktan üretiminde kullanılan yerli etil alkol miktarı 5 kat arttırıldı (Etil alkol üreticilerinin akaryakıt sektörüe ürün tedarik etmelerini zorunlu kılan benzinde %3 biyoetanol harmanlaması düzenlemesi EPDK tarafından askıya alındı).

20 Mart 2020 tarihinde ilk yerli solunum cihazı üretildi.

Kamu Bilişim Dijital Zirvesi gerçekleştirilerek “Kamuda Dijital Dönüşüm” konuşuldu.

A&S Holding tarafından %100 yerli, hijyenik, ultrasonik şekilde el değmeden cerrahi maske üretimine başlandı. (15 günde üretilen yerli makineler tarafından dakikada 200 maske üretilen bir sistem) - Aylık 1,5 milyara yakın maske üretildi. İhracatlar yapıld

Maske üretimi için yerli makine yatırımları yapıldı. (Değerinin 3 katına ithal edilen ve termin süresi 1 yıla kadar uzayan makineler için 12 şirket çalışmalara başladı.)

Ülkenin e-ticaret verilerinin de açıklanacağı “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi” Tanıtım toplantısı gerçekleşti. / uygulamaya koyuldu. /

CTech Bilişim Teknolojileri AŞ çalışmalara başladı. (CTech geliştirdiği sistemlerin teknolojik trendlere uygun olarak her türlü hareketli platformda kullanılması ve güncel askeri tehditlere karşı güvenli olmasını önceliğine alarak çalışmalar yapıyor. )

Tükiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı (SİDA) ULAQ tanıtıldı.

ASELSAN tarafından geliştirilen Karakulak Yüksek Frekans Kestirme ve Dinleme Sistemi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına hazır hâle getirildi. (haberleşme yerlerinin belirlenmesi, dinlenmesi, kaydedilmesi işlemini yerine getirir.)

Bilişim vadisinde tasarım stüdyoları, iş geliştirme merkezi, prototip atölyesi yapılarıınn olacağı Tasarım Kümelenmesi açıldı.

Yerli ve millî e-SIM teknolojisi tanıtıldı. *

* “Salgından dolayı, dışarı çıkmadaki kısıtlamalar, uzaktan eğitim-ticaret ve çalışma zorunluluğu,dijital erişim ve iletişimde talep ve kapasite kullanımını artırmıştır. 2020 yılında bilişim sektörümüzünbüyüme oranı; %14’e yaklaştı” –Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu

Sektörel Gelişmeler | İslami Finans

Ocak

Şubat

Mart

Nisan

Mayıs

Haziran

Temmuz

Ağustos

Eylül

Ekim

Kasım

Aralık

AAOIFI, Path Solution tarafından geliştirilen İMAL, İslamî finans yazılımlarının AAOIFI standartlarına uygunluğunu onaylayan bir sertifika yayınladı.

AAOIFI ve TKBB arasında İslamî Finans bilinci ve tanıtımını arttırma konusunda iş birliği anlaşması imzalandı. (Mutabakat Zaptı)

AAOIFI üç yeni standart yayınladı. ( 1- GS10 İslamî Finansal Kurumlar için şer’i uygunluk ve güven değerleri, 2- İslamî finansal kurumlar için iç şer’i denetim, 3- sukuk yönetişimi )

TKBB desteğiyle Abdullah Tivnikli Öğrenci Yurdu açıldı.

Türkiyede Faizsiz ilk yatırım bankası Golden Global Yatırım Bank faaliyete geçti.

İslam İktisadı Araştırma Merkezi’nde (İKAM) görev değişimi yaşandı.

12. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansında, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ülke kaynaklarının yurt dışına çıkışının önüne geçilmesi için “Katılım Reasürans Fonu” kurma sürecinin başlatıldığı ilan edildi.

• 12. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı düzenlendi.

Açık bankacılık Elektronik bankacılık hizmeti kapsamında yürürlülüğe girdi. (Elektronik dağıtım kanalı)

Hazine, ABD doları cinsi Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve Kira Sertifikası ihracı gerçekleştirdi.

AlbarakaTürk bünyesindeki fintechler için yeni bir şirket kurmaya karar verdi.

Türkiye Finans Brandon HAll’dan “Liderlik Gelişim Programı”, “kredi Yetkilileri Sertifika Programı”, “Çapraz Satış ve Müşteride Derinleşme Gelişim Programı” olmak üzere üç programı ile 3 ödüle hak kazandı.

BDDK Aktif rasyosunu mevduat bankaları için %90’a, katılım bankaları için %70’e indirdi.

Finansal teknoloji (fintek) ekosisteminin, faizsiz finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin Türkiye’de gelişmesine yönelik yol haritası oluşturularak, İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü kurulacağı açıklandı.

Katılım Emeklilik, The Global Economics Awards’ta “2020 En Hızlı Büyüyen Kurumsal Sağlık Sigortası Şirketi” ve “2020 En Hızlı Büyüyen Tekâfül Sigortası Şirketi” olarak iki ödüle layık görüldü.

İİT Borsalar Kurumu 14. toplantısını gerçekleştirdi.

Ziraat Katılım, Social Media Awards Turkey 2020’de en etkin katılım finansı kuruluşu seçildi. (Türkiye’nin sosyal medyada en etkin katılım finans kurumu oldu. Altın ödül kazandı.)

TCMB Başkanı olarak Naci Ağbal göreve atandı.

Finansevim kalite yönetim sistemi standartları olan ISO 9001 Kalite Yönetim sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 10002 Müşteri Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandı.

Faizsiz finansal araçlarının haftalık performansları Yeni Şafak gazetesinde yayınlanmaya başladı.

Pazarlama dünyasının en iyilerinin ödüllendirildiği Kristal Elma’da Türkiye Finans Katılım Bankası 2 Gümüş 1 Bronz Ödül aldı.

Mücevher İhracatçılar Birliği’nin yayımladığı rapora göre ocak-kasım döneminde Vakıfbank yaklaşık 6 ton külçe altın ihracatı yaptı. Vakıf Katılım “en fazla altın ihracatı yapan finansal kuruluş” oldu.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Katılım Esasları Çerçevesinde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetlerine İlişkin Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmeliğince, bu hayat sigortacılığı faaliyetinde bulunan şirketlerin faaliy

FARKLI BAKIŞTAN

Nihat Alayoğlu

Prof. Dr. İstanbul Ticaret Üniversitesi

2020 Yılında Türkiye Ekonomisi ve İstanbul Ticaret Odasının Salgındaki Rolü

Mehtap Demir

Dr. Kırklareli Üniversitesi

Asgari Ücret Üzerine Düşünceler

Tahsin Öztiryaki

İş Adamı

Üreticinin Gözünden 2020

UZMAN GÖRÜŞÜ

Taha Eğri

Dr. Kırklareli Üniversitesi

Küresel Borç Krizi!

Yüksel Bayraktar

Prof. Dr. İstanbul Üniversitesi

Toplam Faktör Verimliliği ve Türkiye Ekonomisi

KATKIDA BULUNANLAR

Lütfi Sunar

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Sosyolojik teori, sosyoloji tarihi, şarkiyatçılık, İslamcılık, tabakalaşma alanında çalışmaları bulunmaktadır.

Taha Eğri

Kırklareli Universitesi İktisat Fakultesinde doktor oğretim uyesi olarak calışmakta olan Eğri’nin temel calışma alanları kurumsal iktisat, ortadoğu ekonomileri, asker-ekonomi ilişkisi ve islam iktisadıdır.

Sayim Yorğun

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı’nda “Küreselleşme Sürecinde Sendikalar ve Türkiye” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Hali hazırda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde öğretim üyesidir. Çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, sosyal politika, sosyal güvenlik ve iş hukuku gibi alanlar çalışmalarına devam etmektedir.

Mehtap Demir

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde “Çok Düzeyli Toplu Pazarlık ve Türkiye’de Uygulanabilirliği” başlıklı teziyle doktorasını tamamlamıştır. Halihazırda Kırklareli Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde öğretim üyesidir. çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, sosyal politika, insan kaynakları alanlarında çalışmalarına devam etmektedir.

Tahsin Öztiryaki

İş yaşamına öğrencilik yıllarında başladı. Aile firması olan Öztiryakiler’de üretim, Ar-Ge, Satınalma ve İhracat başta olmak üzere firmanın tüm bölümlerinde görev alarak ülkemiz sanayisine çok önemli hizmetler vermektedir ve 120’den fazla ülkeye ihracat yapan Öztiryakiler A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkan Vekilidir. İş dünyası ağırlıkta olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşunda kurucu üye, kurucu başkan ve yönetici olarak görev yapmaktadır.

Özer Selçuk

Van Tilburg Üniversitesi Ekonomi alanında doktorasını tamamlayan Selçuk, İstanbul Medeniyet Üniversitesinde Öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. “Türkiye’de Ücret Eğrisi: Hanehalkı İşgücü” gibi bir çok devlet destekli projede yer almıştır. Tarım, enerji, savunma sanayi, bilişim alanlarındaki stratejik kurumların iktisadi çalışmaları ile ilgilenmektedir.

Ayça Doğaner

Dr. Ayca Doğaner, 2009 yılından bu yana İstanbul Ticaret Odası’nda görev almakta olup, 2014 yılından itibaren Birim Yöneticisi olarak çalışmaktadır. Ulusal ve uluslararası alanda yayımlanmış makaleleri ve bildirileri mevcut olup, makroekonomi, uluslararası ekonomi, para ve banka, iktisat politikası alanlarında calışmalarını sürdürmektedir..

Betül Mutlugün

2012 yılından bu yana araştırma görevlisi olarak İstanbul Üniversitesinde görev yapmaktadır. Mutlugün, doktora eğitimini 2019 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Doktora programında tamamlamıştır. Makroiktisat, İktisadi Büyüme ve Gelir Dağılımı alanlarında ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde çalışmaları bulunmaktadır. İktisat Politikası Araştırmaları Dergisinde 2014 yılından bu yana Yardımcı Editörlük görevini sürdüren yazar, gelir eşitsizliği, Post-Keynesyen iktisat ve Heterodox iktisat alanında çalışmaktadır.

Furkan Yıldız

Furkan Yıldız, doktorasını 2017 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Anabilim Dalında “Orta Gelir Tuzağı, Nedenleri ve Sonuçları: Kırılgan Beşli Ülkeleri Deneyimi” başlıklı teziyle tamamlamıştır. Hâlen Kırklareli Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Enerji, büyüme, suç, bağımlılık gibi alanlarla ilgilenmektedir

Hadin Öner

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde İslam Ekonomisi ve Uluslararası Finans Bölümünde 2021 yılında doktorasını tamamlayan Öner, faizsiz finans, katılım bankacılığı, katılım sigortacılığı ve risk yönetimi alanında çalışmalar yapmaktadır. 10 yılı aşkın katılım bankacılığı sektöründe şubecilik dâhil genel müdürlüğün birçok departmanında farklı pozisyonlarda çalışan Öner, 2018 yılından beri Aksaray Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.

Muhammed Hüseyin Ergören

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı Araştırma ve Yayın Biriminde araştırmacı olarak çalışmaktadır.

Merve Soylu

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans bölümünden 2020 yılında mezun olan Merve Soylu, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans alanında yüksek lisans eğitine devam etmektedir. İKAM bünyesinde islamiktisadi.net platformunda editör olarak çalışmaktadır.

Osman Paldır

1992’de İstanbul’da doğdu. İlköğretim ve liseyi İstanbul’da okudu. Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi İktisat bölümünde tamamladı.Lisans eğitimi sırasında önlisans programı olan Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünü bitirdi. Bir banka ve bir inşaat şirketinde çeşitli pozisyonlarda çalışan Paldır, İKAM İdari işler uzmanı görevini yürütmektedir.

Muhammed Gazali Kılınç

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde lisans eğitimini ve İLEM Eğitim Programını tamamladı. Lisans sürecinde bildiri sunumları ve laboratuvar çalışmalarında bulunmuş Muhammed Gazali Kılınç İLKE Vakfı Araştırma ve Yayın Biriminde araştırmacı asistanı olarak çalışmalarına devam etmektedir.