Logo

Züleyha Sayın

Züleyha Sayın

İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Lisans ve yüksek lisansını işletme alanında yaptı. Medya ve akademik alanda eğitim programlarının hazırlanmasında görev aldı. Sivil toplum kuruluşlarında genel koordinatör olarak görev yaptı. 2014 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler “Toplumsal Projeler Yönetim Organizasyonu”ndan “Sosyal Sorumluluk Kapsamında Gıda Bankacılığı Sistemi ve Bir Uygulama” adlı tezi ile mezun oldu. 2014 yılında Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Okur ile birlikte hazırladığı “Sosyal Sorumluluk Modeli Olarak Gıda Bankacılığı” adlı kitabı yayınlandı. 2015 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi “İşletme” bölümünde “Yönetim Organizasyon ve Örgütsel Davranış” alanında başladığı doktora eğitimine devam etmektedir. Eğitim projelerinde görev almakta aynı zamanda bir sivil toplum kuruluşunda stratejik planlama uzmanı olarak görevine devam etmektedir.
 

İlgili İçerikler

Öğrenci Tercihlerinde Değişim

Günümüzde yükseköğretime erişim sorunu yerine yükseköğretimde arz-talep dengesindeki niteliksel değişim daha fazla öne çıkmaya başlamıştır. Bu bağlamda öğrenci tercihlerindeki değişim yakından izlenmesi gereken önemli bir konu hâline gelmiştir. Tercihlerdeki değişim ve kontenjan sorunu, örgün öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim türlerinin tümünde yaşandığı için sorunu bir bütün olarak ele almanın gerekliliği dikkat çekmektedir. Bu çalışmada öncelikle veriye dayalı olarak yükseköğretimde mevcut durum ortaya konulmaktadır. Daha sonra yükseköğretime başvuru, kontenjan ve yerleşme konusu ele alınmaktadır. Başvuru, kontenjan ve yerleşme konusu, örgün öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim gibi öğrenim türlerine ve mezun olunan lise türüne göre ayrı başlıklarda incelenmektedir. Çalışma, sorunların sınıflandırılması ve çözümüne yönelik politika önerileri ile sona ermektedir. .

STK'larda Burs Uygulamaları ve İyileşme Önerileri

STK Konuşmaları; STK’ların gündemini etkileyen konuların sivil toplumdan katılımcılarla müzakere edildiği etkinlik serisidir. Bu rapor 21 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilen “STK’larda Burs Uygulamaları ve İyileşme Alanları” başlıklı STK Konuşmasından yayına hazırlanmıştır. Yaygın burs uygulamasına sahip STK'ların katılımı ile gerçekleşen etkinlikte sivil toplum alanında burs uygulamalarının artıları ve eksileri gündeme getirilmiştir. Bu rapor ise hem gündeme getirilen bu sorunlar hem de çözüm önerilerinden derlenmiştir..

STK'larda İş Birliği Kültürünün Geliştirilmesi

Kurumsal Yönetim Akademisi (KYA), sivil toplum alanında kâr amacı gütmeden faaliyet gösteren kuruluşların “kurumsal kapasitelerini” artırmak amacıyla faaliyetler yürütmektedir. KYA, sivil alandaki çalışmaların gönüllülük ruhunu ve motivasyonunu kaybetmeden daha organize, verimli ve sürekli olmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda STK Konuşmaları, STK’ların önemli ve öncelikli meselelerini ele alan çok önemsediğimiz bir etkinlik serisidir. Bu etkinlikte STK’ların gündemini etkileyen konular, sivil toplumdan katılımcılarla müzakere edilmekte sonra da raporlanmaktadır.Gönüllük temelli faaliyet gösteren STK’ların iş birliği ve birlikte çalışma kültürü konusundaki eksiklikleri son yıllarda sıkça dile getirilmektedir. Bu ihtiyaçtan hareketle STK Konuşmaları’nın sekizincisi bu konuya ayrılmıştır. Bu rapor,  “STK’larda İş Birliği Kültürünün Geliştirilmesi” konusuyla 23 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilen STK Konuşmaları’ndan, katılımcılarının fikirlerinden de yararlanarak Halit Bekiroğlu ve Züleyha Sayın tarafından yayına hazırlanmıştır. .

Genç Gönüllülerin Motivasyonu STK'larda Devamlılığı Sağlayan Faktörler

Sivil toplum kuruluşlarının (STK) faaliyetlerinin gönüllülük ruhunu kaybetmeden devamı ve toplum içinde iş birliği, empati ve toplu yaşama bilincinin daha olgunlaşması için gönüllülük  oldukça önemlidir.  Gönüllülük ve gönüllülük motivasyonu son yıllarda önem kazanmasına rağmen akademik olarak henüz az çalışılan bir konudur.Kurumsal Yönetim Akademisi olarak gönüllülüğü ve özellikle genç gönüllüleri daha iyi anlamak maksadıyla bu çalışma uygulandı. Nitel yöntemlerinin uygulandığı bu araştırmanın amacı, sivil toplum kuruluşlarında görev alan gençlerin, STK’larda gönüllü olarak çalışmasında devamlılığı (sürekliliği) sağlayan motivasyon faktörlerinin ortaya konulmasıdır. Araştırma kapsamında kariyerlerinin başlangıç aşamasında bulunan, farklı STK'larda görev alan 25 genç gönüllü ile mülakatlar yapılmıştır. Bu verilerin analiz edilmesinin ardından çalışmalar rapor haline getirilmiştir. Çalışma Nihat Erdoğmuş'un başkanlığında, H. Merve Bircan, Züleyha Sayın ve Ömer Faruk Aydemir'in dahil olduğu KYA ekibi tarafından yürütülmüştür..