Logo

Taha Eğri

Taha Eğri

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesinde İktisat Politikası alanında “2000 Sonrası Türk Tarım Politikalarının Değişimi ve Bir Alan Çalışması: Kırklareli Örneği” başlıklı tezi ile tamamlamıştır. 2014-2016 tarihleri arasında George Mason Üniversitesi'nde misafir araştırmacı olarak bulunan Eğri, İstanbul Üniversitesi İktisat Anabilim Dalında hazırladığı “Arap Ayaklanmalarının Ekonomi Politiği ve Bir Demokrasiye Geçiş Denemesi: Mısır Örneği” başlıklı tezi ile doktorasını tamamlamıştır. Kırklareli Üniversitesi İktisat Fakültesinde doktor öğretim üyesi olarak çalışmakta olan Eğri'nin temel çalışma alanları kurumsal iktisat, ortadoğu ekonomileri, asker-ekonomi ilişkisi ve islam iktisadıdır. Eğri, İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı çatısı altında bulunan İKAM (İslam İktisadı Araştırma Merkezi) Koordinatörlüğünü sürdürmektedir
 

İlgili İçerikler

Türkiye'de İslam İktisadı 2019

Yaşadığımız günler İslam iktisadı çalışmaları için bir dönüm noktası olma potansiyelini bünyesinde barındırıyor. Dünyanın durmadan yaşadığı yaşadığı iktisadi krizler bu anlamda yeni model ve sistemlere olan ihtiyacı açığa çıkarmış durumda. İslam iktisadı tüm dünyaya yeni bir bakış ve felsefe oluşturabilir. Bunun için önceki birikimlerini iyi değerlendirmeli ve yenilikçi perspektifleri benimsemekten vazgeçilmemelidir. Bu raporda, 2019 yılı itibariyle bu alanda yaşanan gelişmeler son 20 yılın perspektifinden değerlendirilmektedir. Raporda iktisadi düşünceden, finansal kurumlara, araştırmalardan yayınlara kadar 2019 yılı içerisinde alanda yaşanan önemli gelişmeler değerlendirilmiştir. Yaşanan tecrübeleri değerlendirip geleceğe yönelik bir bakış üreten bu rapor yıllık olarak yayımlanacaktır. .

Para Politikası Raporu

Türkiye, 1970 ile 2000 yılları arasında yüksek enflasyonla mücadele ederek 2000'li yılların başında uyguladığı politikalarla bu sorunu büyük ölçüde çözmüş olsa da 2013'ten itibaren yeniden yüksek enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. COVID-19 salgını ve küresel ekonomik dalgalanmalarla beraber artan borç stoku ve jeopolitik riskler enflasyonu önemli ölçüde yükseltmiştir.Bu rapor, Türkiye’nin yüksek enflasyonla mücadelede izlediği para politikalarını ve bunların etkilerini mercek altına almaktadır. Ayrıca, sosyal adalet, ekonomik istikrar ve sürdürülebilir kalkınma perspektifinden İslam ekonomisinin sunduğu çözümleri de tartışmaktadır.Öneriler bölümünde, piyasa mekanizmalarının düzgün işlemesi, dolarizasyon sorunlarının çözümü ve enflasyonla mücadelede iletişimin önemi vurgulanmaktadır. Stratejik ve seçici fiyat kontrolleri, kârın ve riskin paylaşıldığı finansal ürünlerin geliştirilmesi gibi politikalar önerilmektedir. Rapor, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesinde izlenen yolları ve elde edilen sonuçları anlamak isteyen herkes için kapsamlı bir rehber sunmaktadır. .