Logo

Şükrü Çağrı Çelik

Şükrü Çağrı Çelik

2016 yılında Hacettepe Üniversitesi Maliye bölümünden mezun olmuştur. Çelik, Kuveyt Türk Katılım Bankasında 2014-2015 yılları arasında “Bankada Kampüs Personeli” olarak staj yapmıştır. 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde altı ay İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM)’da asistanlık/sekreteryalık yapmıştır. 2017 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi İİBF Maliye Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 2020 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “2008 Küresel Finansal Kriz Sonrası Seçili Ülkelerdeki Maliye Politikalarının Dönüşümünün Değerlendirilmesi” isimli teziyle yüksek lisansını tamamlamıştır. Aynı üniversitede doktora çalışmalarını sürdürmektedir. İslam İktisadı, Kamu Maliyesi ve Maliye Politikası alanlarında çalışmalar yapmaktadır.
 

İlgili İçerikler

Türkiye'de Vergiler ve Gelir Dağılımı

Ekonomik eşitsizliğin önemli bileşenlerinden olan gelir ve servet eşitsizliği; bölüşüm teorileri kapsamında iktisat yazınında uzun yıllardır tartışılmaktadır. Gelir dağılımı iktisadi istikrarı, toplumsal huzuru ve sosyal refahı ilgilendiren bir konudur. Devletin ekonomik hayatta üstlendiği rol ve uyguladığı ekonomi ve maliye politikaları, mevcut gelir dağılımını doğrudan ya da dolaylı yollardan olumlu veya olumsuz etkileyebilmektedir. Bu politika araçları arasında vergiler önemli bir yer kaplar. Bu bağlamda mezkur çalışmada maliye teorisindeki gelir dağılımına ilişkin temel varsayımlar ve Türkiye’deki mevcut vergi sistemi ışığında Covid-19 salgını sonrasında uygulanan vergi politikalarının gelir dağılımına olası etkileri incelenmiştir.  .

İktisat İzleme Raporu 2023

2023 yılı, Türkiye ekonomisi açısından birçok yönden belirleyici olmuştur. Jeopolitik gerginlikler, küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kesintiler ve sürekli yükselen enflasyon oranları gibi karmaşık dinamikler altında Türkiye’nin ekonomik yapısal dönüşümü ve büyüme çabaları ele alınmıştır. İktisat, finans ve politika alanlarında akademisyenler uzmanlaşmış ve sektör profesyonelleri tarafından hazırlanan bu rapor, Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu, karşılaştığı zorlukları ve gelecek fırsatlarını analitik bir çerçevede sunmaktadır. Bu çalışma, makroekonomik göstergeler, sektörel analizler ve politika önerileri içererek Türkiye’nin ulusal ve uluslararası ekonomik senaryolarda nasıl pozisyon alması gerektiği üzerine stratejik önerilerde bulunmaktadır. Rapor, ayrıca Türkiye’nin ekonomik büyümesine ivme kazandıran faktörleri ve bu süreçte karşılaşılan engelleri detaylı bir şekilde ele almakta, ekonomi yönetiminin politika tercihlerini ve bu tercihlerin sosyoekonomik etkilerini irdelenmektedir.Özellikle işgücü piyasası, enflasyon dinamikleri, kamu maliyesi ve dış ekonomik ilişkiler gibi konulara odaklanılarak, Türkiye ekonomisinin kısa ve orta vadeli makroekonomik trendleri değerlendirilmekte ve bu trendlerin global ekonomik çevreyle etkileşimleri analiz edilmektedir. Raporda, Türkiye ekonomisinin kapsamlı bir değerlendirmesini yapmakta ve bu süreçte karşılaşılan zorluklarla birlikte, uygulanabilecek politika önerilerini de içermektedir. Türkiye’nin geleceğine yön verecek bilgiler içere bu rapor, akademisyenler, politika yapıcılar, ekonomistler ve stratejik karar vericiler için değerli bir kaynak niteliğindedir. .