Logo

Murat Bülbül

Murat Bülbül

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisans eğitiminin ilkini, Marmara Üniversitesi Matematik (İngilizce) Öğretmenliği Bölümünde tamamladı. MEB’e bağlı farklı okul türlerinde öğretmenlik yaptıktan sonra MEB’de müfettiş olarak da görev yaptı. İkinci lisans eğitimini ise Türkiye derecesiyle girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “onur derecesi” ile tamamladı. Kocaeli Üniversitesi’nde Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi programında yüksek lisansını; Gazi Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi programında doktorasını tamamladı. Dr. Bülbül’ün başlıca çalışma alanları; Eğitim Hukuku, Eğitim Denetimi ve Performans Değerlendirmesi, Eğitim Liderliğidir.


 

İlgili İçerikler

Eğitimde Teftiş Sistemi ve Politikaları

MEB’in sorumluluk ve yetki alanındaki kamu eğitiminin niceliksel kapasitesinin büyüklüğü, ülke genelindeki yaygınlığı, harcanılan kamu parasının miktarı ve eğitimin ülke kalkınmasındaki stratejik önemi dikkate alındığında, bakanlığın merkez ve taşra teşkilatlarıyla eğitim-öğretim kurumlarının ve özellikle okulların teftişi önemli hâle gelmektedir.Teftişin ya da günümüz Türkçesiyle denetimin aslında yönetimin bir parçası ve süreci olduğu dikkate alındığında Türk millî eğitimindeki teftiş sisteminin ya da teftiş politikalarının değerlendirilmesinde yönetim kavramının, cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçişle birlikte eğitim sisteminin yeni oluşan yapısının tanımlanması tercih edilmiştir.Bu çalışmada olguya dair tarihsel, hukuki, organizasyonel bir perspektifte ilgili mevzuat, bilimsel literatür, Sayıştay ve Danıştay gibi yüksek mahkemelerin kararları kapsamlı bir biçimde incelenerek gerçekçi ve uygulanabilir nitelikte olan özgün öneriler geliştirilmiştir..

Eğitim İzleme Raporu 2022

Fikri zemini, yapılanması, politikaları, içeriği ve yönetimi hakkında çok büyük bir kamuoyu kitlesini ilgilendiren eğitim, bütüncül ve çok yönlü bir bakış açısıyla değerlendirilmelidir. Eğitim İzleme Raporu, yıllık periyodlarla eğitimin genel süreçlerini etkileyen gelişmeleri kendi bağlamı içinde analiz etmeyi, değerlendirmeyi ve bir perspektif sunmayı amaçlıyor.Elinizdeki rapor, “Öğretmenliğin Dönüşümü” temasını temel alarak hazırlandı. Tema içerisinde öğretmenlik kariyeri, öğretmen ağları, öğretmenliğin toplumsal konum ve itibarının değişimi gibi konularda alanında uzman yazarların kaleme aldığı analiz yazıları yer alıyor. Aynı zamanda rapor, 2022 yılını kapsayarak güncel veriler ışığında eğitim ortamları, yükseköğretim, eğitimde eşitsizlik, eğitim bütçesi gibi 10 kategoriyi istatistiksel verilerle ele alıyor. Eğitim İzleme Raporu 2022, temel bulgular ve önerileri ile araştırmacılar, akademisyenler, politika yapıcılar, sivil toplum ve sektörler için eğitim alanını verilere dayalı izleme imkanı tanıyor..