Logo

Mehmet Lütfi Arslan

Mehmet Lütfi Arslan

1995 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’de İnsan Kaynakları Yönetimi dalından yüksek lisans ve İktisat Tarihi kürsüsünden doktora derecesi aldı. 2000-2002 yılları arasında ABD’de bulundu ve Georgetown Üniversitesi Communication, Culture and Technology bölümünde yüksek lisans yaptı.

Özel sektörde medya ve insan kaynakları alanında 15 sene kadar çalıştıktan sonra 2012-2014 seneleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölüm Başkanlığı; 2014-2018 seneleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Genel Sekreterliği; doçentlik unvanını aldığı 2015 senesinden 2021’e kadar İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yüksekokul Müdürlüğü; 2021-2022’de Cumhurbaşkanlığı, İnsan Kaynakları Ofisi Daire Başkanlığı ve 2022’den beri İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme bölümü bünyesinde Prof. Dr. Öğretim Üyesi olarak görev almaktadır. Arslan’ın İnsan Kaynakları Yönetimi, işletme yönetimi ve mülakat konularında yayınlanmış bilimsel eserleri bulunmaktadır.

Öğrencilik yıllarından bu yana özellikle gençlere yönelik sivil toplum çalışmalarında bulunan Arslan 2006 yılında yayın hayatına başlayan GENÇ Dergisi’nin kuruculuğunu yapmış, akademisyenliğe geçişine kadar beş sene bu derginin genel yayın yönetmenliğini yürütmüştür. Yine, 2008 senesinde kurulan Uluslararası GENÇ Derneği’nin kurucu başkanlığını yapmıştır.

İlgili İçerikler

Sivil Toplum Kuruluşlarında Gönüllülük: Sorunlar ve Çözüm Yolları

Sivil toplum kuruluşlarının kurumsallaşma ve profesyonelleşme düzeyleri arttıkça gönüllü yönetimine ilişkin sorunlar içerik değiştirmektedir. Bu sorunların belli başlılarını; katılım, algı, bağlılık, yönetim ve mevzuat şeklinde sıralayabiliriz. Gönüllülerin temini, kalıcılıklarının sağlanması, verimliliği ve motivasyonlarına ilişkin sorunların nitelik, nicelik ve güncelliği, sadece söz konusu kuruluşların etkin yönetimi değil; ilgili tüm paydaşların katkı ve katılımını gerektiren çözümler üretilmesini gerekmektedir. Bu çözümlere kaynaklık teşkil edecek, bir anlamda çözüm üretme kapasitesi oluşturacak en önemli adım ise sivil toplum kuruluşunun bir gönüllü vizyonu ve stratejisi oluşturması, akabinde bunu hayata geçirmesidir. Gönüllü yönetiminin daha profesyonel, sistematik ve bilimsel ölçütlerle ele alınmasını sağlayacak bu adım, gönüllülerle yaşanan sorunlara ilişkin dinamik, güncel ve etkin çözümler geliştirilebilmesinin de önünü açacaktır..

Burs Mülakatı Rehberi

Kurumsal Yönetim Akademisi (KYA) gönüllü kuruluşlar alanında var olan sorunlar, yeni gelişmeler ve geleceğe hazırlık kapsamında veriye dayalı bulgular ve tespitler ortaya koymak, farkındalık oluşturmak ve çözüm önermek amacıyla bir dizi etkinlik, araştırma ve yayın faaliyeti gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda STK’larda Güncel Konular serisinin üçüncü eseri “Burs Mülakatı Rehberi” adıyla yayınlandı. Bu yayın daha önce bu seride yayınlanan “STK’larda burs uygulamaları ve iyileşme önerileri” çalışmasının devamı niteliğindedir. Bu rehber ile STK’ların bugünlerde önemli bir gündemi olan burs mülakatlarının daha etkin ve daha verimli hale gelmesine katkı sağlamayı hedeflemekteyiz. İnsan yetiştirmeye katkı amacıyla gönüllü kuruluşların geçmişten beri yürüttükleri burs uygulama süreçleri içinde mülakatlar kritik ve belirleyici bir etkiye sahiptir. Burs uygulamasında, bursun amacına uygun, doğru bursiyerlerin doğru yöntem ve yaklaşımlarla seçilmesi önem arz etmektedir. Burs uygulamalarında mülakatçı olarak görev alan kişilerin burs mülakatı süreci hakkında bilgi, beceri ve farkındalığını artması, burs gibi iyi ve hayırlı bir uygulamanın adil ve sistemli yürütülmesine çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Kurumsal Yönetim Akademisi olarak bu kıymetli çalışması için Doç. Dr. Mehmet Lütfi Arslan hocamıza şükranlarımızı sunuyor, rehberin, STK’ların burs uygulamaları ve mülakat süreçlerine önemli katkılar sağlamasını diliyoruz..