Logo

Fahri Yavuz

Fahri Yavuz

Fahri Yavuz, 1964’de Erzurum’un İspir ilçesinde doğdu. Lisans eğitimini Atatürk Üniversitesinde yaptı. İki yüksek lisans ve bir doktora diplomasıyla lisansüstü eğitimini ABD Ohio State Üniversitesinde tamamlayarak Türkiye’ye döndüğü 1994 yılından beri Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 2001-2002’de Fulbright, 2011’de YÖK bursuyla ABD’de ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu. 2003-2005’te Tarım Bakanına danışmanlık, 2006-2020’da Bölümü Başkanlığı, 20082016’da Üniversitenin Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörlüğü ve Rektör Danışmalığı ve 20092019’da YÖK’de Bologna Uzmanlığı görevlerini yürüttü. 2011-2014’te TÜBİTAK’ta Danışma Kurulu ve ÜAK’da Doçentlik Üst Komisyonu üyelikleri görevlerinde bulundu. JICA, UNDP ve AB destekli uluslararası projeler yanında ulusal ve bölgesel araştırma ve kalkınma projeleri yürüttü. Türkçe ve İngilizce 200’ün üzerinde kitap, proje, bildiri ve makalesi bulunan Yavuz, 43 ülkeye 86 defa kısa ve uzun süreli eğitim ve iş ziyaretinde bulundu. Tarım, Ekonomi, Tarım Politikası, Eğitim, Toplumsal ve Milli Meseleler üzerine gazete ve dergilerde yazılar yazan Yavuz evli ve dört çocuk babasıdır.

İlgili İçerikler

Gıda Enflasyonu Üzerine: Öngörüler, Önlemler Öneriler

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), gündeme dair odak alanlarımızda gerçekleştirdiğimiz yayın çalışmalarımızdan Politika Notları serisinin 31. sayısını “Gıda Enflasyonu Üzerine: Öngörüler, Önlemler, Öneriler” başlığı ile yayımladı.Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Fahri Yavuz’un kaleme aldığı " Gıda Enflasyonu Üzerine: Öngörüler, Önlemler, Öneriler" başlıklı politika notu toplumu önemli ölçüde etkileyen gıda politikalarına yönelik tespit ve önerilerde bulunulmuştur. 2008 ekonomik krizinin ardından tüm dünyada kendini gösteren gıda enflasyonu, Türkiye’de de 2020’nin ilk çeyreğinden sonra COVID-19 salgınının ve Ekim-Kasım aylarında oluşan kuraklık endişesinin etkisiyle görünür olmuştur. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün 2003-2021 gıda fiyat endeksi Mayıs 2020’de 91 iken Mayıs 2021’de 127’ya yükselmiştir. Türkiye’de ise Temmuz 2021 itibariyle son bir yılda gıda TÜFE’deki artışın (%24,9) genel TÜFE’deki artış (%18,9) üzerine çıkması gıda enflasyonunun göstergesi olmuştur. Politika Notu 31’de düşük ve orta gelirliler başta olmak üzere genel enflasyonu, tüketicileri, hatta tarımsal ürün ve gıda üreticilerini olumsuz yönde etkileyen gıda enflasyonu ile ilgili öngörüler, önlemler ve öneriler; verilere dayalı analizlerin ve çıkarımların ışığında ortaya koyulmuştur..