Logo

Çocukların Dini Gelişiminde Ebeveynlerin Rolü: Beklentiler ve Zorlama Alanları

Özet

Bu rapor, çocuklar için dini referanslı bir hayatın inşasında anne-babanın hayati rolüne vurgu yapmak ve ebeveynlerin çocukların dini eğitimlerine daha nitelikli katkı sağlamasına yardım etmek için Yusuf Alpaydın, Hatice Ayar ve Arife Gümüş tarafından ailelerin çocuklarının dini eğitiminde ne tür zorluklar yaşadıkları ve hangi alanlarda desteğe ihtiyaç duyduklarını tespit eden bir alan araştırmasının sonuçlarını içermektedir. Araştırma kapsamında farklı yaş grubunda çocukları olan 20 anne-baba ile derinlemesine mülakat yapıldı ve benzer özellikte 324 ebeveyne de anket uygulandı. Bu araştırma neticesinde ailelerin çocuklarının din eğitimine katkı yapmalarını temin etmek üzere Din Eğitiminde Aile Yetkinleştirme Programı geliştirildi.

Bu rapor Türkiye'de Din Eğitimi Projesi kapsamında yayınlanmıştır.

İlgili İçerikler

Türkiye'de Sivil Toplumun Gündemi Eylül 2021 Sayısı Yayımlandı

TODAM’ın sivil toplum araştırmaları çerçevesinde çıkartmaya başladığı “Türkiye’de Sivil Toplumun Gündemi” bülteni Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yayınlarının ve organizasyonlarının incelendiği, özetlendiği bir bülten olarak yayımlanmaya devam ediyor. Aylık olarak çıkartılan ve Türkiye’deki sivil toplum faaliyetlerini bütüncül bir perspektifle gözler önüne koymayı amaçlayan bültenin, ayrıca STK’ların görünürlüğünü, Türkiye’deki sivil toplum bilincini ve STK’lar arasındaki işbirliğini arttırmak da hedefleri arasında yer alıyor.Eylül bülteni hazırlanırken Türkiye’deki pek çok STK’nın faaliyetleri incelendi. Covid-19 salgını sonrası Zoom ve türevi programların da sağladığı kolaylıkla birçok seminer, konferans gibi organizasyonlar kolay bir biçimde düzenlenebilir hale geldi. Dolayısıyla bu faaliyetlerin bir çoğuna bültenimizde yer veremedik. Rapor, kitap, bilgi notu gibi yarı akademik çalışmaların yanı sıra çalıştay, sempozyum, eğitim atölyeleri gibi geniş ölçekli organizasyonları dikkate aldık ve bunlara bültenimizde kronolojik olarak yer verdik. Bültenin online versiyonunda, haber başlıklarına haberin kaynağına götüren linkleri yerleştirdik. Toplamda 12 faaliyetin yer aldığı bu sayıda ayın faaliyeti olarak İLKE Vakfı’nın tertip etmiş olduğu 9. İslam İktisadı Atölyesi kendine yer buldu. 2013’ten beri düzenlenen atölyede her yıl İslam İktisadı ödülleri alanda mühim işler yapılan kişilere dağıtılıyor. Diğer yandan ayın kurumu mülteci çocuklara yönelik faaliyetleriyle öne çıkan İyilikhane Derneği oldu. Ayın röportajı olarak ise 30 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında Sirkeci’de gerçekleşen dergi fuarı ile alakalı Dünya Dergiler Birliği (DERGİBİR) Koordinatörü Murat Ayar’la konuştuk.

16 Mart 2013

Çocukların Dini Gelişiminde Ebeveynlerin Rolü: Beklentiler ve Zorlanma Alanları Raporu

Bu etkinlik, çocuklar için dini referanslı bir hayatın inşasında anne-babanın hayati rolüne vurgu yapmak ve ebeveynlerin çocukların dini eğitimlerine daha nitelikli katkı sağlamasına yardım etmek için Yrd. Doç. Dr. Yusuf Alpaydın, Hatice Ayar ve Arife Gümüş tarafından ailelerin çocuklarının dini eğitiminde ne tür zorluklar yaşadıkları ve hangi alanlarda desteğe ihtiyaç duyduklarını tespit eden bir alan araştırmasının sonuçlarını içeren raporun sunumunu içermektedir. Araştırma kapsamında farklı yaş grubunda çocukları olan 20 anne-baba ile derinlemesine mülakat yapılmış ve benzer özellikte 324 ebeveyne de anket uygulanmıştır. Bu araştırma neticesinde ailelerin çocuklarının din eğitimine katkı yapmalarını temin etmek üzere Din Eğitiminde Aile Yetkinleştirme Programı geliştirilmiştir.