Logo
Türkiye'nin Gönüllü Gücü Projesi'nin (TGG) Kapanış Programı ve Belgesel Gösterimi Gerçekleştirildi!

Türkiye'nin Gönüllü Gücü Projesi'nin (TGG) Kapanış Programı ve Belgesel Gösterimi Gerçekleştirildi!

Kategori: STA Tarih: 22 Kasım 2022

İLKE Sivil Toplum Akademisi (STA) tarafından yürütülen, sivil toplum geleneğine yaslanan ve bugünün dinamikleriyle hareket alanını belirleyen kişi ve kurumların öykülerinin gün yüzüne çıkarıldığı Türkiye’nin Gönüllü Gücü (TGG) Projesi Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen kapanış programı ve belgesel gösterimiyle sona erdi.

Proje, sivil toplum kavramının içini bu toprakların özüyle nasıl doldurmamız gerektiği üzerine düşünmemizden yola çıkıyor.

Açılış ve selamlama konuşmalarından ilkini İLKE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar gerçekleştirdi. Sunar konuşmasında gönüllüğün öneminden bahsederek, “Gönüllülüğün coğrafyamız için ne ifade ettiğini, gönülden yapılan işlerin nasıl başka gönüllere ulaştığını ve güzel neticeler verdiğini biliyoruz,” ifadelerini kullandı. Projenin hedefinden söz eden Sunar, “Türkiye’de sivil toplum alanı var, bu alanın içi farklı şekilde doluyor. Bir kısmında gerçek anlamıyla toplumumuzu kuşatmadığımızı düşündüğümüz içeriklerle doluyor. Proje, sivil toplum kavramının içini bu topraklardan kaynaklanan biçimde nasıl doldurmamız gerektiği üzerine düşünmemizden yola çıkıyor,” dedi.  Sunar ayrıca gönüllüğün gücünü “hikâyesini çekemediğimiz, ikna edemediğimiz gönüllüler de oldu. Benzer hikâyelerden daha niceleri var. Bu toplumda eğer bir birlik üzere yaşıyorsak bu insanlar sayesinde,” sözleriyle vurguladı.

Gönüllülük yanımızı kaybetmeden çalışmalar ortaya koymalıyız.

Program İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un selamlama konuşmasıyla devam etti. Sivil toplum ve gönüllülük üzerine konuşan Erdoğmuş, sivil toplum ve gönüllülük meselelerini ayrı bir yerde tuttuklarının altını çizdi. Sivil toplum alanının pratik ve hayata dokunan bir yanı olduğunu vurgulayan Erdoğmuş, “bir yandan sistematik çalışmalar yaparken gönüllülük yanımızı kaybetmeden çalışmalar ortaya koymalıyız,” dedi. Erdoğmuş ayrıca gönüllülük hikâyelerinde kalpten duyabileceğimiz bir hissiyat olduğunu söyleyerek, iyiliğin çoğaltılması için bu hissin böyle projelerle paylaşılması gerektiğini ifade etti.

Selamlama ve açılış konuşmalarının ardından TGG projesinde başlangıçtan bu güne emeği geçenlere plaket takdim edildi. Proje koordinatörü Mine Çatal, İLKE Stüdyodan Fatih Turan ve Ömer Çolak’a plaketlerini proje yürütücü ve İLKE Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar takdim etti. Plaket takdimi sonrası program belgesel gösterimiyle devam etti.

Son zamanların bize kaybettirdiği en önemli şeylerden bir tanesi, artık içimizde kahramanlarımız yok.

Belgesel gösterimi ardından projede yer alan gönüllülere Türkiye’nin Gönüllü Gücü kitabı takdim edildi. Hediye takdiminin ardından söz alan gönüllülerden Hüseyin Oruç, “Gönüllülük gerçekten çok değerli, bir parçasına şahitlik ettiğim bir hayat tarzı, Allah’la olan bir ticaret. Seyrederken heyecan duyduğum, mutlu olduğum, buradaki hikâyeleri niye daha önce duymadım dediğim, çok güzelliklere şahitlik ettik. Son zamanların bize kaybettirdiği en önemli şeylerden bir tanesi, artık içimizde kahramanlarımız yok. Her şey belli bir noktaya odaklanmış, kahramansız bir toplum haline gelmişiz. Bu da çok büyük bir eksiklik. Bu projenin arkasından gidilecek kahramanları öne çıkarması çok büyük bir eksikliği tamamlıyor” ifadelerini kullandı.  

Ardından söz alan gönüllü Gülsüm Kıratlı ise “Bu aldığım ödül benim için çok değerli. Gönül verdim karşılığını gönül alarak görüyorum. Gönül vermek başka bir duygu, başka bir nimet. Ancak gönüllü olduğunuz zaman anlıyorsunuz. Ben bu kitabı bütün gönüllüler adına alıyorum. İLKE Vakfı’na bu projeyi düzenlediği için çok teşekkür ederiz,” dedi.  Program aile fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.


Türkiye’nin Gönüllü Gücü Projesi nedir?

Türkiye’nin Gönüllü Gücü (TGG) projesi kapsamında sivil toplum geleneğine yaslanan ve bugünün dinamikleriyle hareket alanını belirleyen kişi ve kurumların öyküsü dinlendi. Belli bir faaliyet alanına dönük çalışmalar yapan, etki alanı oluşturmuş ve gönüllü gücünü öne çıkarmış yapılar ve bireysel çabalar projenin öncelikli odağı oldu.

Türkiye’nin kendi gerçekliğiyle beraberinde getirdiği sivil toplum ve gönüllülük gücü kendine özgü bir yapı oluşturmaktadır. TGG projesi ile toplum içinde inisiyatif almış bu kişi ve kurumların bizzat kendilerinden hikâyeleri, hedefleri, çalışma biçimleri ve yarattıkları dönüşümleri dinlendi.

İLKE, sivil toplum alanında yaptığı çok sayıda çalışmanın arasına kattığı bu proje ile gönüllülüğün farklı tonlarını inceledi. Bu proje ile sivil toplum gönüllüleri için Türkiye’de gönüllülüğe dair önemli bir bilgi kaynağı ve güncel oluşturuldu. Sivil topluma ilgi duyan araştırmacılar, sivil toplum gönüllüleri ve uygulayıcıları projenin öncelikli hedef kitlesini oluşturmaktadır.



Tw Inst World In

İlgili İçerikler

III. Sivil Toplum Zirvesi Sonuç Raporu

“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” temasıyla gerçekleştirilen III. Sivil Toplum Zirvesi, sivil toplum kuruluşlarında insan kaynağı yönetiminin değişen ihtiyaçlarını ve geleceğe yönelik dönüşümünü ele alan kapsamlı bir tartışma zemini sundu. Zirvede, gönüllü yönetimi, değer odaklı liderlik, dijitalleşme, stratejik planlama ve öğrenen organizasyonlar gibi başlıklar altında, sivil toplumun hem bireysel hem de kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar tartışıldı. İnsan odaklı bir yönetim anlayışının, toplumsal etkiyi kalıcı ve sürdürülebilir kılmadaki önemi vurgulandı.Bu raporda neler bulacaksınız?• 2024 Sivil Toplum Ödülleri kapsamında ödül kazanan kişi ve kuruluşlar• Sivil toplumda insan yönetimi alanındaki güncel eğilimler ve çözüm önerileri• İlham verici proje hikayeleri: İnsan Yönetimi alanında gerçekleştirilen başarılı ve örnek projeler• PiT kişilik envanteri: STK’lar işe alım süreçlerinde nasıl daha etkili kullanılabilir?“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” Sonuç Raporu, sivil toplum alanının karşılaştığı zorluklara karşı yenilikçi, kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler sunuyor. Rapor, sivil toplum profesyonelleri, sivil toplum yöneticileri ve insan yönetimi alanında çalışan profesyonellere yol gösterici öneriler içeriyor.

09 Temmuz 2025

Kurumsal Gelişim Eğitim Programı'nın 14. Dönem Başvuruları Açıldı!

Sivil Toplum Akademisi’nin 2016 yılından bu yana düzenlediği Kurumsal Gelişim Eğitim Programı 14. Dönem eğitimleriyle devam ediyor! Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP), sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması ve bu alanda profesyonel ve gönüllü olarak görev yapan kişilerin yetkinliklerinin geliştirilmesini hedefleyen temel bir eğitim programıdır. KGEP, toplumsal sorunlara sivil kuruluşlar aracılığıyla çözüm üretilmesini ve STK’ların ürettikleri fayda ile toplumsal etkilerini artırmalarını desteklemekte; aynı zamanda sivil toplum kültürünün yaygınlaşmasına katkı sunmaktadır. Katılımcılar, bu dönem boyunca insan kaynağı ve gönüllü yönetimi, kurumsal yönetim ve organizasyon, dijital iletişim, kaynak geliştirme, savunuculuk ve proje döngüsü yönetimi olmak üzere altı temel alanda eğitim alacaklardır. Program Hakkında Önemli Bilgiler:• 9-10-11 Temmuz 2025 tarihlerinde İLKE Vakfı'nda gerçekleştireceğimiz KGEP'i eksiksiz tamamlayan katılımcılara katılım belgesi verilecektir.• Alan fark etmeksizin tüm STK'lar başvuruda bulunabilir.  • Program "kapasite geliştirme" eksenli tasarlandığı için tüm dersler bir bütünün parçasıdır ve hepsi aynı öneme sahiptir.  Dolayısıyla katılımcıların 6 farklı ders başlığından en az 5'ine katılması zorunludur.• Programın verimli geçmesi adına kontenjan 30 kişi ile sınırlı tutulmuştur. • Programa katılım için başvuru formu doldurma zorunluluğu bulunmaktadır.• İl dışından gelecek katılımcıların konaklama ve ulaşım maliyetlerini kendilerinin karşılaması beklenmektedir. • Program için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Program Takvimi Yer: İLKE VakfıTarih: 9-10-11 Temmuz 2025Son Başvuru Tarihi: 27 Haziran 2025 Cuma  Sorularınız için [email protected] adresine ulaşabilirsiniz. Kayıt için formu doldurunuz. 

STK Konuşmaları 10 | Vakfedilmiş Bir Hayat

03 Nisan 2019STK Konuşmaları, sivil toplum kuruluşlarının önemli ve öncelikli meselelerinin katılımcı bir şekilde müzakere edildiği; bu alandaki gelişme ve başarılı uygulamaların STK temsilcileri arasında bilinirliğinin artırılmasının hedeflendiği etkinlik serisidir.  STK Konuşmalarının 50. serisi örnek bir uygulama olarak "Gönüllüler" ve kurumun kurucusu İbrahim Ceylan'ın gönüllülük çalışmaları anlatıldı. 13 Nisan 2019 tarihinde İLKE Derneğinde düzenlenen etkinliğe birçok STK'dan katılım sağlandı.   Gönüllüler'in yardım ve gönüllülük çabaları ülke sınırlarını aşarak Afrika’ya kadar uzanmış. Afrika’nın yaralarını sarmak, çaresizliği ortadan kaldırmak, sağlıktaki imkânsızlığı azaltmak için yaklaşık 14 yıldır Afrika’ya yardım götürüyorlar. Katılımın sürdürülebilir ve devamlılık arz etmesi açısından derneklerin ismini ön plana çıkarmadan ‘Gönüllüler’ üst kimliği altında, her seferinde 6-7 dernek ile, hareket ediliyor.Gönüllüler hareketini daha çok sağlıkçılardan: Doktor, hemşire, diş hekimlerinden oluşuyor. Bugüne değin 160 Binin üzerinde hastaya hizmet verilmiştir. Sağlık ve insani yardım çalışmaları Çad, Burkina Faso, Mali gibi Afrika ülkelerinin yanında Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Sierra Leone, Bangladeş, Arakan Kampları, Afganistan’da da yapılmaktadır.İstanbul’da zor şartlarda yaşam sürdüren Suriyeli ailelere de destek sağlanmış.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde yetiştirme yurtlarından alınan 25 çocuğun yetiştirildiği 5 gönül evi var. Afrika’da ameliyat hemşiresi, ebe eğitimlerinin yanında tarım, marangozluk, kaynakçılık, soğuk demircilik, mobilyacılık, tekstil gibi mesleklerin eğitimi de verilmektedir. Sayın Ceylan’ın herkese bir çağrısı var:Gelin sizde katılın bizlere, nerde bir çığlık duyarsak gidelim birlikte çare olmaya. Gurura kapılmadan, kibirlenmeden kazanalım gönülleri. Çok değişeceğinizi biliyoruz, bizim değiştiğimiz gibi. Her gittiğimiz ülkede sabrı, azla yetinmeyi, yoklukta mutlu olabilmeyi, kendine ait olmayana el uzatmamayı, kısacası yokluğa şükretmeyi öğrendik. Her seyahat sonrası gözden geçirdik hayatımızı, hep utandık şükürsüzlüğümüze. Artık yaşamımızdaki olmazsa olmazlarımız, "olmasa da olur" oldu bizler için. Etkinlik, İLKE Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Akkuş'un plaket takdimi ve teşekkürü ile tamamlandı.