Logo
Platform, Müslüman Dünyanın Gündemini Bütüncül ve Özgün Bir Perspektifle Sunuyor!

Platform, Müslüman Dünyanın Gündemini Bütüncül ve Özgün Bir Perspektifle Sunuyor!

Kategori: TODAM Tarih: 01 Haziran 2023

İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi TODAM tarafından hazırlanan "Platform" dergisi ve internet sitesi tanıtım toplantısını ilgili gazeteci, STK temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlendik. Açılış konuşmasını İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar'ın yaptığı toplantıda, TODAM Direktörü Elyesa Koytak Platform'u tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından toplantıya katılan gazeteci, sivil toplum temsilcileri ve akademisyenler projeye dair görüş ve önerilerini dile getirdi.



Prof. Dr. Lütfi Sunar açılış ve selamlama konuşmasında Platform web sitesinde yer alan veri tabanı sayesinde internet sitesinin gelecekte Müslüman dünya için bir enformasyon merkezine dönüşmesini hedeflediklerini belirtti.


Toplantıda bir tanıtım sunumu gerçekleştiren TODAM Direktörü Dr. Elyesa Koytak ise “Müslüman dünyanın coğrafi olarak sınırlandırılmadığı ve nerede bir Müslüman topluluk bulunuyorsa orası bizim için Müslüman dünyadır” ifadelerini kullanarak Platform’ın kapsamının çok geniş olduğuna vurgu yaptı.


TODAM Direktörü Elyesa Koytak’ın sunumunu tamamlamasının ardından katılımcılarla istişare bölümüne geçildi. Bu bölümde İbn Haldun Üniversitesi’nden Dr. Vahdettin Işık “Platform, ismiyle müsemma olarak Müslüman dünyanın platformu olmuş” ifadelerini kullanarak sözlerine başladı. Işık, Türkiye’de bulunan uluslararası öğrencilerle irtibat güçlendirilmesi ve Platform dergisine katkıları alınması gerektiğinin altını çizdi.


İbn Haldun Üniversitesi’nden Dr. Faruk Yaslıçimen ise Platform internet sitesindeki veri tabanına dikkat çekerek “Sadece bir veri seti sunmasının yanı sıra verilerin konuşturulması ve analizlerin çoğaltılması önemli olacaktır” ifadelerini kullandı. Elmin Aliyev Platform’un Müslüman toplumların gündemini alışılagelmiş kalıpların dışında olduğunu ve veriye dayalı aktarmasıyla ayırt edici yönü olduğunu vurguladı.


İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Berdal Aral ise, Platform’da İslam dünyasının özne olduğu analizlerine yer vermesi gerektiğini dile getirdi. Katılımcılar arasında görüşlerini dile getiren bir diğer isim olan Av. Gülden Sönmez, Platform’un herkesin gözden kaçırdığı ama insanlığın kritik meseleleri olan su krizi, kripto para, finans gibi meselelerin Müslümanların bakış açısıyla analiz edilmesi gerektiğinin altını çizdi.


Toplantıya Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, Gazeteciler Sevda Dursun, İsmail Halis ve Kenan Alpay, Genç Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Ragıp Yazıcılar'ın yanı sıra İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürü Metin Erol da katılarak görüş ve önerilerini dile getirdiler.

 

İlgili İçerikler

Dezavantajlı Çalışanlar

Sanayi Devrimi ile birlikte günümüzdeki anlamını kazanmaya başlayan ‘çalışma’ eylemi, herkes için temel haklardan birisi olarak değerlendirilmektedir. Toplumsal adaletin sağlanabilmesi için her bir birey için uygun çalışma koşullarının oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda dezavantajlı gruplar olarak kavramsallaştırılan kişilerin istihdamı ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Sahip oldukları özellikleri itibariyle diğer bireylerle eşit konumda olmayan dezavantajlı grupların sosyal politika tedbirleri ile korunmaları ve koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir.TODAM tarafından hazırlanan Toplumun Görünümü 2024 Yılı Raporu’nun Araştırma Konusunu ‘Dezavantajlı Çalışanlar’ oluşturmaktadır. Engelliler fiziksel ve zihinsel engeli; kadınlar istihdama dahil olma ve terfi sürecindeki önyargı; gençler tecrübe eksikliği; çocuklar ve yaşlılar korunmasız olmaları; eski hükümlüler daha önce yaptıkları eylemlerinden dolayı ve göçmenler de ayrımcılık vb. davranışlar nedeniyle çalışma hayatına dahil olma ve istihdamlarını sürdürme konusunda problem yaşamaktadırlar.Raporda dezavantajlı grupların istihdama dahil olma ve istihdam sürecinde yaşadıkları problemlerin ortaya çıkarılması ve onları koruyucu düzenlemelerin hayata geçirilmesi önerilerine odaklanılmıştır. Bu kapsamda yapılacak çalışmaların Anayasa’nın 49. maddesinde yer alan ‘Çalışma Hakkı ve Ödevi’ başlığında belirtilen hususlara uygun olması ve toplumda emeğini arz ederek çalışma isteğini gösteren kişilere gerekli koşulların oluşturulması gerekmektedir.

15 Mayıs 2025

Toplumun Görünümü 2024 & Dezavantajlı Çalışanlar Rapor Sunumu

Toplumun Görünümü 2024 ve Dezavantajlı Çalışanlar raporları kamuoyuna sunuluyor! Türkiye’nin toplumsal yapısına dair merak edilen her şey, Toplumun Görünümü 2024 ile sizlerle buluşuyor! İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından her yıl hazırlanan bu kapsamlı çalışma; nüfus, aile yapısı, hanehalkı, sosyal gruplar, eğitim, ekonomi, işgücü ve istihdam, çalışma hayatı, refah ve eşitsizlik, sağlık, hukuk ve göç gibi toplumun temel alanlarını istatistiksel veriler ışığında analiz ediyor. Bununla birlikte, TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek'in editörlüğünde Dezavantajlı Çalışanlar temasıyla hazırlanan araştırma raporu ise; engelliler, kadınlar, gençler, çocuklar, yaşlılar, eski hükümlüler ve göçmenler gibi dezavantajlı grupların istihdama katılımı ve çalışma hayatında karşılaştıkları problemleri, çözüm önerileriyle birlikte alanında uzman akademisyen ve araştırmacılar tarafından değerlendiriyor. Toplumun güncel sorunlarını veriye dayalı analizlerle ele alan bu iki kapsamlı rapor hem politika yapıcılar hem de akademik ve sivil paydaşlar için önemli bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor. Program, İLKE Vakfı TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek ve TODAM Araştırmacısı Enes Koru’nun sunumuyla gerçekleştirilecektir. Kayıt için:  window.jotformEmbedHandler("iframe[id='JotFormIFrame-251212566475962']", "https://form.jotform.com/")

Toplumun Görünümü 2024 ve Dezavantajlı Çalışanlar Raporları Kamuoyuna Tanıtıldı

İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından hazırlanan Toplumun Görünümü 2024 Raporu ve Dezavantajlı Çalışanlar Araştırma Raporu, 15 Mayıs 2025 tarihinde İLKE Vakfı’nda düzenlenen programla kamuoyuna tanıtıldı.İLKE Vakfı’nda gerçekleştirilen sunum, Dr. Öğr. Üyesi Elyesa Koytak’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, İLKE Araştırmacısı Enes Koru, yazarlarından biri olduğu Toplumun Görünümü 2024 raporunun hazırlık süreci, metodolojisi, amacı ve elde edilen temel bulgular doğrultusunda Türkiye’deki toplumsal yapının en önemli sorunlarını ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Akabinde, TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek, editörlüğünü üstlendiği Dezavantajlı Çalışanlar araştırma raporunun temel bulgularını paylaşarak, ilgili sorunlara yönelik muhtemel çözüm önerilerini içeren bir sunum yaptı. Programa, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri, gazeteciler ve kamu kurumu yetkilileri yoğun ilgi gösterdi. Rapor sunumlarının ardından katılımcılar, raporlarla ilgili görüş, öneri ve sorularını paylaşarak çeşitli değerlendirmelerde bulunduHer iki rapora da aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:Toplumun Görünümü 2024Dezavantajlı Çalışanlar