Logo
İslami STK’lardaki Değişim Raporu Kamuoyuna Açıklandı

İslami STK’lardaki Değişim Raporu Kamuoyuna Açıklandı

Kategori: Kurumsal Tarih: 05 Mart 2018

İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE Derneği) bünyesinde kurulan Kurumsal Yönetim Akademisi (KYA) için hazırlanan ve İslami STK’ların son 20 yılında yaşadığı değişimleri inceleyen rapor, kamuoyuna sunuldu.

İLKE Derneği Yürütme Kurulu Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Lütfi Sunar’ın hazırladığı “Türkiye’de İslami STK’ların Kurumsal Yapı ve Faaliyetlerinin Değişimi” başlıklı rapor, dernek merkezinde düzenlenen etkinlikle kamuoyuna açıklandı ve müzakere edildi. Programa raporu hazırlayan Lütfi Sunar, Gazeteci Ahmet Taşgetiren, Sosyolog Yazar Erol Erdoğan, Kemal Öztürk, Asım Gültekin, akademisyenler Mehmet Lütfi Arslan, Mehmet Emin Okur, Adem Seleş ve çok sayıda STK temsilcisinin yanında geniş bir dinleyici topluluğu katıldı.

Program Lütfi Sunar’ın raporu özetlemesi ile başladı. Türkiye’de İslami sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin, çıktılarının ve ilişkilerinin gittikçe daha fazla ilgi çekmeye başladığını söyledi. 20 yıl öncesine göre STK’ların birçok yönde büyük değişimler yaşandığını söyledi. Sunar, İslami STK’larda yaşanan değişimleri 11 maddede sıraladı. Bu maddeler kısaca şu şekilde:

“STK’lar geleneksel cemaatsel yapılardan yeni kurumsallaşmış yapılara dönüştü. İçe dönük bilinçlendirme faaliyetlerinden dışa dönük bilgilendirme faaliyetlerine geçildi. Yeni kamusal temsil biçimleri oluştu. Mali kaynaklardan dışsal fonlara geçildi. Yerel toplumsal ilişkiler sürdürülürken uluslar arası ilişki ağları kuruldu. Cemaatsel yapılardan profesyonel örgütsel yapılara dönüşüm yaşandı. Adanmış insandan eğitimli insana bir geçiş var. Kadınların etkinliği arttı. Kapalı mekanlardan açık kamusal mekanlara geçiş oldu. Devlet karşıtı konumdan devlete yardımcı konuma evrilme oldu.”

“İSLAMİ STK’LARIN TOPLUMSAL KONUMU NASIL DEĞİŞTİ?”

Sunar’ın sunumundan sonra katılımcılar raporla ilgili görüşlerini beyan etti. İlk olarak söz alan Ahmet Taşgetiren, raporun tüm STK’lar için önemli bir kılavuz olduğunu söyledi. Rapordaki tespitlerin çok doğru yapıldığını ancak çok nahif bir dil kullanıldığını kaydeden Taşgetiren, STK’ların siyasi yapıya yakınlığını eleştirdi ve mevcut STK üslubunun tebliğ söyleminden uzak olduğunu ifade etti.

Sosyolog Erol Erdoğan ise raporun burada sunumuyla bir köşeye atılmaması gerektiğini belirterek içindeki tespitlerin bundan sonra da tartışılmaya devam edilmesi için çalışmalar yapılmasını istedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Mehmet Lütfi Arslan STK’lardaki değişimin bağışçıların değişimi ile başladığını savunarak “Parayı bulunca ne hale geldi” denen insanların bağışçı olduğunu söyledi. Arslan, bağışçıların bir kişinin çok iyi eğitim almasını değil, Afrika’da binlerce insanın şehadet getirmesini tercih ettiklerini, bu nedenle STK’larda faaliyetlerin değiştiğini öne sürdü. STK’larda insan niteliğinin de değiştiğini ifade eden Arslan, yurtdışında eğitim gören insanların bugün STK’larda yönetici veya profesyonel olarak görev yaptığını kaydetti ve ayakkabısız girilen mekanlara ayakkabıyla girilmeye bu değişen insanlarla başlamış olabileceğini kaydetti.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz ise STK açılımını Sivil Toplum Kuruluşları olarak değil, samimiyet, tevazu ve kardeşlik şeklinde yaptığını belirtti.

Program, İLKE Derneği Mütevelli Heyet Başkanı Davut Şanver’in Lütfi Sunar’a plaket sunmasıyla sona erdi.

RAPORU OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili İçerikler

III. Sivil Toplum Zirvesi Sonuç Raporu

“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” temasıyla gerçekleştirilen III. Sivil Toplum Zirvesi, sivil toplum kuruluşlarında insan kaynağı yönetiminin değişen ihtiyaçlarını ve geleceğe yönelik dönüşümünü ele alan kapsamlı bir tartışma zemini sundu. Zirvede, gönüllü yönetimi, değer odaklı liderlik, dijitalleşme, stratejik planlama ve öğrenen organizasyonlar gibi başlıklar altında, sivil toplumun hem bireysel hem de kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar tartışıldı. İnsan odaklı bir yönetim anlayışının, toplumsal etkiyi kalıcı ve sürdürülebilir kılmadaki önemi vurgulandı.Bu raporda neler bulacaksınız?• 2024 Sivil Toplum Ödülleri kapsamında ödül kazanan kişi ve kuruluşlar• Sivil toplumda insan yönetimi alanındaki güncel eğilimler ve çözüm önerileri• İlham verici proje hikayeleri: İnsan Yönetimi alanında gerçekleştirilen başarılı ve örnek projeler• PiT kişilik envanteri: STK’lar işe alım süreçlerinde nasıl daha etkili kullanılabilir?“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” Sonuç Raporu, sivil toplum alanının karşılaştığı zorluklara karşı yenilikçi, kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler sunuyor. Rapor, sivil toplum profesyonelleri, sivil toplum yöneticileri ve insan yönetimi alanında çalışan profesyonellere yol gösterici öneriler içeriyor.

15 Nisan 2025

Sivil Toplum için Dijital Beceriler Atölyesi

Sivil Toplum Akademisi, Kapasite Geliştirme Eğitim Serisine  “Sivil Toplum İçin Dijital Beceriler Atölyesi” ile Devam Ediyor Sivil Toplum Akademisi olarak sivil toplumun konuları, sorunları ve ihtiyaçlarını gözeten çalışmalarımıza devam ediyoruz Kapasite geliştirme eğitimleri kapsamında bu defa STK’ların dijital medya becerilerini güçlendirmeye odaklanıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının (STK) dijital medyada görünürlüklerini artırmalarına destek olmak amacıyla, uzman eğitmenler tarafından verilecek 6 haftalık kapsamlı eğitim programı, STK'ların dijital dünyada etkili bir varlık göstermeleri için stratejik iletişim, içerik üretimi, sosyal medya yönetimi ve dijital kampanya planlama gibi konuları kapsıyor.  TarihSaatEğitim TarihiEğitmen15.04.202510:00 - 16:00Dijital Medya Stratejisi, Planlama ve AraçlarKenan Dursun24.04.202510:00 - 16:00Sosyal Medya YönetimiKenan Dursun28.04.202510:00 - 16:00E-posta Temelli Bülten YayıncılığıÖmer Burak Tek06.05.202510:00 - 16:00Dijitalde Etkili Kampanya SüreçleriSelvanur Yazıcı Sezgin13.05.202510:00 - 16:00Etkin Meta Kullanımı ve GüvenlikBurak Karagöl20.05.202510:00 - 16:00STK'lar için Yapay Zeka Araçlarının KullanımBüşra Begçecanlı Eğitime Kimler Katılabilir? • Sivil Toplum Çalışanları • Sivil Toplum Gönüllüleri • STK’ların kurumsal iletişim çalışanları  Tarih: 15 Nisan - 23 Mayıs 2025  Saat: 10:00 - 16:00 Yer: İLKE Vakfı / İstanbul   *Kontenjan sınırlıdır! *Eğitim yüz yüze gerçekleştirilecektir.  *Son Başvuru Tarihi: 4 Nisan 2025, Cuma Sorularınız için [email protected] adresine ulaşabilirsiniz.   

Sivil Toplum ve Politika Yapımı: Ortak Akıl Arayışı Semineri Gerçekleşti!

Sivil Toplum Akademisi (STA) tarafından düzenlenen ve Sivil toplumun kamusal karar alma süreçlerine katılımını tartışmak amacıyla düzenlenen Türkiye’nin önde gelen sivil toplum temsilcileri, politikacılar, öğrenciler ve kamu aktörlerini bir araya getirerek geniş bir katılımla Sivil Toplum ve Politika Yapımı: Ortak Akıl Arayışı Semineri, 23 Ocak 2025 tarihlerinde başarıyla gerçekleştirildi. Seminerde, "Türkiye’de Vatandaşların ve Sivil Toplum Örgütlerinin Kamusal Kararlara Katılımı" başlıklı Politika Notu'nun bulguları ve önerileri detaylı bir şekilde ele alındı. Politika notu çerçevesinde, katılımcı demokrasinin güçlendirilmesine yönelik önemli başlıklar tartışıldı. Ele alınan konular arasında; sivil toplum örgütlenmesinin tarihsel gelişim seyri, temsili demokrasi anlayışındaki çıkmazlar, sivil toplum ve devlet diyaloğundaki sınırlılıklar, komisyon çalışmalarına sivil toplum örgütlerinin (STÖ) davet edilme durumları, torba kanun süreçleri ve katılım için dijital araçların kullanımı yer aldı. Seminerde, etkili bir izleme mekanizmasının eksik olduğu ve Türkiye’deki karar alma süreçlerinde aksayan noktaların giderilmesinin kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Bu kapsamda, Dr. Yakup Levent Korkut’un şu sözleri dikkat çekti: “Türkiye katılımcılığı sandık kadar içine sindirmiş değil. Bu nedenle hâlâ ciddi sorunlar yaşıyoruz.” Ayrıca, Bahadır Yeşilırmak’ın şu tespiti, yasama sürecindeki hızlanmayla ilgili önemli bir veri sundu: “2002’de bir kanun teklifinin yasalaşma süresi 121 günken, 2022’de bu süre 22 güne düşmüş durumda. Yasalaşmada yaklaşık 6 kat hızlanma var. Ancak bürokrasi bu hıza yetişmekte zorlanıyor.” Etkinlik boyunca, sivil toplum ve kamu kurumları arasındaki iş birliğini artırmanın ve ortak akıl oluşturarak daha güçlü bir diyalog ortamı yaratmanın önemi vurgulandı. Soru-cevap bölümünde katılımcılardan gelen sorular yanıtlanarak fikir alışverişi gerçekleştirildi. Seminer, katılımcılardan büyük ilgi görerek Türkiye’de sivil toplumun politika yapım süreçlerindeki etkisini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi. Etkinlik sonunda yapılan değerlendirmede şu ortak mesaj öne çıktı. “Halkı temsil eden karar alıcılar var, fakat bir katılımcı demokrasi henüz yok. Bunun inşasını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yasama yapımından yönetmelik oluşturmaya, bütçe yapmaya ve yolsuzlukları önlemeye kadar her alanda güçlü bir demokrasi, güçlü bir sivil toplumun eseridir.”