Logo
İKAM Konferans Serisinin İkincisi Monzer Kahf ile Gerçekleşti

İKAM Konferans Serisinin İkincisi Monzer Kahf ile Gerçekleşti

Kategori: Kurumsal Tarih: 26 Aralık 2016

İLKE İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) alanında öncü isimlerin verdiği konferanslarla etkinliklerine devam ediyor.

İslam İktisadı alanına otuz yılı aşkın süredir katkıları bulunan Monzer Kahf , “Theory of Islamic Ecomomics a New Approach” adıyla “İKAM Konferansları”nın ikincisini 24 Aralık Cumartesi saat 18:00'de İLKE Derneği'nde gerçekleştirdi.

Konferansta ilk sözü İKAM Başkanı Lütfi Sunar aldı. Sunar konuşmasında, İKAM olarak, aralarında Monzer Kahf’ın 2 kitabının da olduğu birçok İslam İktisadı eserini Türkçeye çevirerek İslam İktisadı alanına ve bu alanda çalışan uzmanlar ile akademisyenlere yapacakları katkılara değindi.

Lütfi Sunar’ın ardından sözü alan Monzer Kahf,İslam İktisadının kaynağının ne olduğu, İslam İktisadının nereden geldiği gibi bazı sorularla sunumuna başladı. Ardından bugünkü İslam İktisadının kaynağının Hz. Muhammed (Sav) dönemine dayandığını ifade etti. Hz Muhammed döneminde yaşanılan iktisadi faaliyetlerin ondan önce de yaşanıyor olmasını, iktisadın “doğal”lığından kaynaklandığını belirten Kahf, Hz. Muhammed döneminde yaşanan iktisadın vahye dayanması ile diğer iktisadi sistemlerden ayrıldığına dikkat çekti.

Kahf, Kapitalizm ve İslam’ın başlangıçta çıkış noktasının aynı olduğunu (insan doğası) fakat farklı noktalara evrildiğini belirti. Burada ayrışmanın en büyük sebeplerinden birinin riba olduğunu belirten Kahf, ardından yaptığı riba tanımı ile “başkalarının mallarındaki artışa ortak olma hakkını kendinde görmek” ifadelerine dikkatleri çekti.

İslam İktisadının Temel Direkleri
Kahf, İslam İktisadı sisteminin temel direklerini; tevhid, hesap verilebilirlik, ilahi rehberlik (davet), ibadet, Allah tarafından verilen vekillik/halifelik yetkisi olmak üzere beş madde şeklinde ifade etti.
Monzer Kahf sunumunun son kısmında bugün ekonomide yapılması gerekli reformların kurumsal reform ve finansal reform olduğunu ifade etti. Özellikle günümüz finans piyasasının reel piyasadan ayrılmasına ve borca dayalı yapılan işlemlerin yanlışlığına vurgu yaptı.

Konferansın ardından gerçekleşen soru cevap kısmıyla toplantı nihayete erdi.

İlgili İçerikler

Kamu Maliyesi

Bu rapor, Türkiye’de kamu maliyesine ilişkin güncel sorun alanlarını ve yapısal dinamikleri beş temel başlık çerçevesinde ele alarak politika yapıcılara yönelik bütüncül öneriler sunmaktadır. Özellikle kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanan rapor, maliye politikalarının ekonomik sistem içindeki etkilerini görünür kılarken, Türkiye’nin kamu maliyesindeki yapısal dönüşümlerini de analiz etmektedir. Yapılan analizler, maliye politikasının yalnızca gelir ve harcama dengesine indirgenemeyeceği ve daha kompleks bir araç setine sahip olduğunu göstermektedir. Kamuda tasarruf politikalarının, kamuoyunda sürekli gündemde olan bir konu olmasına rağmen yapısal dönüşüm yaratmaktan uzak olması çözümcül ve kapsayıcı politikaları gerektirmektedir.Raporda, tasarruf politikalarının gerçeğe daha yakın ve daha kurumsal hale getirilmesi, tasarruf tedbirlerinde şeffaflığın ve netleştirilmiş bir etki alanının sağlanması, dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması, stratejik planlı kamu destekleri ile bütçe yükünün hafifletilmesi ve kamu kaynaklarının öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi kritik politika önerileri sunulmaktadır. İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal sonuçları açısından değerlendirerek paydaşların dikkatine sunmaktadır.

26 Haziran 2025

İKAM Kamu Maliyesi Raporu Sunumu

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Kamu Maliyesi Raporu, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da kamuoyuyla buluşuyor. Bu yıl “Kamu Maliyesi” temasını ele alan İKAM raporu, Türkiye’nin kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanıyor. Rapor, sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda maliye politikalarının ekonomik sistem üzerindeki etkilerini ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını da kapsamlı biçimde ele alıyor. İKAM, bu stratejik raporla kamu maliyesine dair bilimsel ve toplumsal değerlendirmeleri bir araya getiriyor ve politika yapıcılar ile ilgili tüm paydaşlara güçlü bir analiz sunuyor. Tarih: 26 Haziran 2025, PerşembeSaat: 14.00Yer: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası  Kayıt olmak için formu doldurunuz.  

Kamu Maliyesi Rapor Sunumu Gerçekleşti!

Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan rapor, kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi kritik alanlarda kapsamlı bir değerlendirme sunarak, hem niceliksel hem de niteliksel analizlerle Türkiye'nin kamu maliyesine dair güncel sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle geleceğe yönelik politika seçeneklerine ışık tutmaktadır.Rapor kapsamında ele alınan başlıca konular:- Kamuda yapısal tasarruf sınırlılıkları- Maliye politikalarının fiyat istikrarına etkisi- Vergi sistemindeki dönüşüm ihtiyacı- Kamu harcamalarının OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi- Kamu borç stokunun sürdürülebilirliği ve yönetimi26 Haziran’da Ankara’da düzenlenen lansman programında rapor, Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan, Dr. Bekir Eren ve Emrullah Aydın'ın sunumları, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla kamuoyuna sunuldu.İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal etkileriyle değerlendirmekte; politika yapıcılar, uygulayıcılar ve araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak sunmaktadır.Raporu incelemek için tıklayınız. Program kaydına İLKE Vakfı Youtube kanalından erişebilirsiniz.