Logo
HUKUK VE ADALET: İKİ YAKAYI BİR ARAYA GETİRMEK

HUKUK VE ADALET: İKİ YAKAYI BİR ARAYA GETİRMEK

Kategori: Kurumsal Tarih: 13 Şubat 2020

İLKE Vakfı tarafından ülke ve dünya gündemini ilgilendiren önemli meselelerin alanında yetkin konuşmacılardan dinlendiği Gündem Sohbetleri’nin 15.sinde Anayasa Mahkemesi Üyesi Selahaddin Menteş konuk edildi.


"Hukuk ve Adalet: İki Yakayı Bir Araya Getirmek" başlığı ile gerçekleşen sohbette hukukun ve hukukçunun tanımı, mevcut hukuk kurallarının yeterliliği ve hukuk kurallarının yorumlanmasında insan odaklılık konular arasında yer aldı.


13 Şubat 2020 günü İLKE Vakfı Teras Salonu'nda Anayasa Meclis Üyesi Selahaddin Menteş ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Hamit Yelken'in "Hukuk ve Adalet: İki Yakayı Bir Araya Getirmek" başlıklı sunumunda konuk oldular.


Gündem konuşmalarının ardından soru cevap faslına geçildi, katılımcılar Selahaddin Menteş ve Hamit Yelken'e konu özelinde yöneltilen soruların ardından hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile Gündem Sohbetleri 15 sona erdi.

Galeri

İlgili İçerikler

Hukuk Eğitimi Öğrencilerin Görüş ve Deneyimleri

Hukuk eğitimi son yirmi senede yeni açılan fakülteler ve yükselen kontenjanlar nedeniyle hızla genişlemiş; ayrıca her toplumsal tabakadan gelen öğrencilere açılmıştır. Bu hızlı değişim sürecinde, her sene yaklaşık 16 bin mezun veren hukuk fakülteleri ile hukuk meslekleri piyasası arasındaki eski köprülerin vadettiği hızlı, sorunsuz ve kazançlı geçiş artık yaşanmamaktadır. Genç avukatların mesleğe tutunma zorlukları, eski köprülerin artık işlevsiz olduğunun işaretidir.Bu rapor, hukuk sosyolojisi alanında çalışmalar yürüten Dr. Öğr. Üyesi Elyesa Koytak’ın yürüttüğü bir anket araştırmasının temel bulgularını içeriyor. Araştırma, hukuk eğitimiyle meslek arasındaki köprülerin aşındığı güncel bağlamda, hukuk eğitiminin bizzat öğrenciler tarafından nasıl deneyimlendiğine odaklanıyor. Derse katılımdan akademisyenlerle ilişkiye, mesleğe hazırlıktan sosyalleşme örüntülerine, “hukuk nosyonu” tanımlarından Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na kadar öğrencilerin hayatında olan olgular bütüncül şekilde değerlendiriliyor.Hukuk mezunlarının, hukuk diplomasının öteden beri vadettiği kazanç, itibar ve kariyer gibi toplumsal nimetlere eskisi kadar hızlı erişememesinin nedeni mezun sayısının artması mı? Yoksa yeni mezunları kapsayacak, onları nitelik ve becerilerine göre ilerletecek, yetkinleşme imkanları sunacak meritokratik mekanizmaların eğitim ve meslek piyasalarında olmaması mı? Bu soruların peşinde bu rapor, fakülteler arasındaki prestij hiyerarşisinde halen en tepede olan hukuk fakültesinin ve meslekler arasında halen itibarı yüksek olan hukuk mesleklerinin, kendi işleyiş, dönüşüm, ihtiyaçlarını doğru tanıyarak daha adil ve hakkaniyetli bir hukuk alanının inşa edilmesinde oynayacakları role katkıda sunmayı amaçlıyor.

23 Kasım 2024

Anayasa Mahkemesi’nin Temel Haklar ve Özgürlükler Yorumu

TODAM Hukuk Seminerleri dizisinin ilk programında, Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ve Yargıtay üyesi Dr. Hamit Yelken’i konuk ederek Anayasa Mahkemesi’nin temel haklar ve özgürlükler perspektifini tartışmaya açıyor.Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve temel hakların korunması konularında son yıllarda yaşanan gelişmeler, bu etkinlikte ele alınacak ana başlıklar arasındadır. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular yoluyla hak ihlallerini giderme sürecindeki rolü, yargı kararlarının özgürlükler üzerindeki etkisi ve toplumsal haklar alanında gelişen yeni yaklaşımlar bu tartışmanın odak noktalarını oluşturacaktır. Etkinlikte, Anayasa Mahkemesi’nin insan hakları ve temel özgürlükler alanında oluşturduğu içtihatların, Türkiye’nin hukuki çerçevesine ve bireylerin adalet arayışına etkileri detaylandırılacaktır. Konuşmacılar, mahkemenin hak ve özgürlükler konusunda geliştirdiği yorumların, toplumsal yapıya ve bireysel hakların korunmasına nasıl katkı sunduğunu ele alacaklardır.

Hukuk Seminerlerinin İlk Programı Gerçekleştirildi!

 TODAM Hukuk alanında gerçekleştirmiş olduğu faaliyetleri genişletiyor. Hukuk İzleme Raporu ve Hukuk Eğitimi araştırma raporundan sonra Hukuk Seminerleri seminer dizisi başlatıldı. Bu programlar belirli aralıklarla toplumu ilgilendiren hukuki meseleleri gündeme getirecek.Hukuk Seminerleri dizisinin ilk programında ise Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ve Yargıtay üyesi Dr. Hamit Yelken konuk edildi. Seminerde iki yüksek yargı mensubu hukukçu, Anayasa Mahkemesi’nin insan hakları ve temel özgürlükler alanında oluşturduğu içtihatların, Türkiye’nin hukuki çerçevesine ve bireylerin adalet arayışına etkilerini değerlendirdi. Sunumlar sonrasında katılımcılarla birlikte Anayasa Mahkemesi kararlarının Türkiye’deki hukuk sistemine ve siyasi iklime etkisi tartışıldı.