Logo
HUKUK İZLEME RAPORU 2021: TÜRKİYE'DE ADALETE ERİŞİM Kamuoyu ile Paylaşıldı

HUKUK İZLEME RAPORU 2021: TÜRKİYE'DE ADALETE ERİŞİM Kamuoyu ile Paylaşıldı

Kategori: TODAM Tarih: 02 Eylül 2022
İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanmış olan Hukuk İzleme Raporu 2021: Türkiye’de Adalete Erişim 1 Eylül 2022 tarihinde Altunizade Mercure Hotel’de kamuoyuna sunuldu. AR Hukuk 2021 Kamuoyu ile paylatk

HUKUK İZLEME RAPORU 2021: TÜRKİYE'DE ADALETE ERİŞİM
Kamuoyu ile Paylaşıldı

İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanmış olan Hukuk İzleme Raporu 2021: Türkiye’de Adalete Erişim 1 Eylül 2022 tarihinde Altunizade Mercure Hotel’de kamuoyuna sunuldu.


Tanıtım programı, raporun editörlüğünü üstlenen İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerinden Hukuk Alan Sorumlusu Ahmet Sait Öner'in açılış konuşması ile başladı.  Açılış konuşması sonrasında Prof. Dr. Nihat Bulut moderatörlüğünde düzenlenen panelde Dr. Vahap Coşkun adalete erişimde kurumsal ve kültürel engelleri, Dr. Ozan Tok yargılamada makul süre ve adalete erişim ilişkisini, Av. Dr. Murat Sadak adalete erişimde baroların rolünü, Doç. Dr. Abdurrahman Savaş yargıda dijitalleşmenin adalete erişime olan katkısını ve Av. Dr. Ramazan Arıtürk güncel yargılama usullerinin adalete erişime etkisini değerlendirdi.


Program, moderatör Nihat Bulut’un değerlendirmeleri sonrasında hediye takdimi ile sona erdi.


Raporda Neler Yer Alıyor?

Hukuk İzleme Raporu, Türkiye’de 2021 yılı boyunca ön plana çıkan hukuki gelişmeleri adli istatistikler ışığında analiz ederek hukuk alanını geniş ve bütüncül bir perspektif ile kamuoyuna sunmayı amaçlamaktadır. Bu yılki rapor, “Adalete Erişim” temasıyla ortaya konmuş olup adalete erişimde sosyo-ekonomik ve bölgesel farklılıklar, kurumsal ve kültürel engeller, baroların rolünün ve yargılama süreleri gibi konuları kapsamlı bir şekilde incelenmiştir.  Bunun yanı sıra alanında uzman kişiler, akademisyen ve avukatlar, Adalet Bakanlığı ve diğer birçok kamu kurumunun yayınlamış olduğu 2021 yılı verilerini temel alarak Türkiye’de hukukun her alanını analiz yazıları çerçevesinde değerlendirmiştir. 6 ana bölüm yazısı ve 29 analiz yazısından oluşan rapor, hukuk alanını sosyoloji, iktisat başta olmak üzere disiplinler arası bir yaklaşımla ele alarak 2021 yılı hukuk bilançosunu gözler önüne sermektedir.


Raporu İncelemek İçin Tıklayınız
Fb Tw Inst Yt

Galeri

İlgili İçerikler

Dezavantajlı Çalışanlar

Sanayi Devrimi ile birlikte günümüzdeki anlamını kazanmaya başlayan ‘çalışma’ eylemi, herkes için temel haklardan birisi olarak değerlendirilmektedir. Toplumsal adaletin sağlanabilmesi için her bir birey için uygun çalışma koşullarının oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda dezavantajlı gruplar olarak kavramsallaştırılan kişilerin istihdamı ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Sahip oldukları özellikleri itibariyle diğer bireylerle eşit konumda olmayan dezavantajlı grupların sosyal politika tedbirleri ile korunmaları ve koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir.TODAM tarafından hazırlanan Toplumun Görünümü 2024 Yılı Raporu’nun Araştırma Konusunu ‘Dezavantajlı Çalışanlar’ oluşturmaktadır. Engelliler fiziksel ve zihinsel engeli; kadınlar istihdama dahil olma ve terfi sürecindeki önyargı; gençler tecrübe eksikliği; çocuklar ve yaşlılar korunmasız olmaları; eski hükümlüler daha önce yaptıkları eylemlerinden dolayı ve göçmenler de ayrımcılık vb. davranışlar nedeniyle çalışma hayatına dahil olma ve istihdamlarını sürdürme konusunda problem yaşamaktadırlar.Raporda dezavantajlı grupların istihdama dahil olma ve istihdam sürecinde yaşadıkları problemlerin ortaya çıkarılması ve onları koruyucu düzenlemelerin hayata geçirilmesi önerilerine odaklanılmıştır. Bu kapsamda yapılacak çalışmaların Anayasa’nın 49. maddesinde yer alan ‘Çalışma Hakkı ve Ödevi’ başlığında belirtilen hususlara uygun olması ve toplumda emeğini arz ederek çalışma isteğini gösteren kişilere gerekli koşulların oluşturulması gerekmektedir.

15 Mayıs 2025

Toplumun Görünümü 2024 & Dezavantajlı Çalışanlar Rapor Sunumu

Toplumun Görünümü 2024 ve Dezavantajlı Çalışanlar raporları kamuoyuna sunuluyor! Türkiye’nin toplumsal yapısına dair merak edilen her şey, Toplumun Görünümü 2024 ile sizlerle buluşuyor! İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından her yıl hazırlanan bu kapsamlı çalışma; nüfus, aile yapısı, hanehalkı, sosyal gruplar, eğitim, ekonomi, işgücü ve istihdam, çalışma hayatı, refah ve eşitsizlik, sağlık, hukuk ve göç gibi toplumun temel alanlarını istatistiksel veriler ışığında analiz ediyor. Bununla birlikte, TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek'in editörlüğünde Dezavantajlı Çalışanlar temasıyla hazırlanan araştırma raporu ise; engelliler, kadınlar, gençler, çocuklar, yaşlılar, eski hükümlüler ve göçmenler gibi dezavantajlı grupların istihdama katılımı ve çalışma hayatında karşılaştıkları problemleri, çözüm önerileriyle birlikte alanında uzman akademisyen ve araştırmacılar tarafından değerlendiriyor. Toplumun güncel sorunlarını veriye dayalı analizlerle ele alan bu iki kapsamlı rapor hem politika yapıcılar hem de akademik ve sivil paydaşlar için önemli bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor. Program, İLKE Vakfı TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek ve TODAM Araştırmacısı Enes Koru’nun sunumuyla gerçekleştirilecektir. Kayıt için:  window.jotformEmbedHandler("iframe[id='JotFormIFrame-251212566475962']", "https://form.jotform.com/")

Toplumun Görünümü 2024 ve Dezavantajlı Çalışanlar Raporları Kamuoyuna Tanıtıldı

İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından hazırlanan Toplumun Görünümü 2024 Raporu ve Dezavantajlı Çalışanlar Araştırma Raporu, 15 Mayıs 2025 tarihinde İLKE Vakfı’nda düzenlenen programla kamuoyuna tanıtıldı.İLKE Vakfı’nda gerçekleştirilen sunum, Dr. Öğr. Üyesi Elyesa Koytak’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, İLKE Araştırmacısı Enes Koru, yazarlarından biri olduğu Toplumun Görünümü 2024 raporunun hazırlık süreci, metodolojisi, amacı ve elde edilen temel bulgular doğrultusunda Türkiye’deki toplumsal yapının en önemli sorunlarını ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Akabinde, TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek, editörlüğünü üstlendiği Dezavantajlı Çalışanlar araştırma raporunun temel bulgularını paylaşarak, ilgili sorunlara yönelik muhtemel çözüm önerilerini içeren bir sunum yaptı. Programa, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri, gazeteciler ve kamu kurumu yetkilileri yoğun ilgi gösterdi. Rapor sunumlarının ardından katılımcılar, raporlarla ilgili görüş, öneri ve sorularını paylaşarak çeşitli değerlendirmelerde bulunduHer iki rapora da aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:Toplumun Görünümü 2024Dezavantajlı Çalışanlar