Logo
Basın Açıklaması | Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifine Dair Görüşlerimiz

Basın Açıklaması | Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifine Dair Görüşlerimiz

Kategori: Kurumsal Tarih: 24 Aralık 2020
TBMM’de görüşülen “Kitle İmha Silahlarının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi” sivil toplum kuruluşlarının ve sivil hakların geleceğiyle ilgili endişeler doğurmaktadır. Sivil toplum kuruluşları sivil alanda sosyal ve toplumsal meselelere çözüm bulmak ve toplumsal hayatı geliştirmek amacıyla çalışan tarihi ve kültürel geçmişi olan kuruluşlardır.  Sivil toplum kuruluşlarının etkinliği ve toplumsal fayda üretmesi sivil alanın genişlemesi, sivil toplumun güçlenmesi ve karar alma mekanizmalarına daha fazla katılımı ile mümkündür. Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi Sivil toplum kuruluşları arasında önemli bir ağırlığa sahip derneklere yönelik bazı düzenlemeler sivil hakların ve sivil alanın kısıtlanması yolunu açacak maddeler içermektedir.  Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının terörizm ve kitle imha silahlarının finansmanın önlenmesi ile birlikte anılması ve düzenlenmesi sivil topluma yönelik algıyı daha da olumsuz hale getirecektir. 

Düzenlemeyle 5253 sayılı Dernekler Kanunu’na eklenen 30/A maddesi bu açıdan teklifin en sorunlu maddelerinden biridir. Buna göre bir sivil toplum kuruluşu hakkında terörizmin finansmanı gibi gerekçelerle İçişleri Bakanı tarafından soruşturma açılabilecek, bu kuruluşun yetkilileri bakan tarafından görevden alınabilecek ve kayyım atanabilecektir.  Mahkeme kararı bulunmaksızın yetkililerin görevden uzaklaştırılması Anayasa’ya aykırı olduğu gibi temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı nitelikler taşımaktadır. Düzenlemeyle Dernekler Kanunu’nun 19’uncu maddesinde yapılacak değişiklikle “risk değerlendirilmelerine göre” gibi muğlak bir ifadeyle derneklerin denetimlerinin arttırılması hedeflendiği anlaşılmaktadır. Risk değerlendirmesinin tanımı açık olmaktan uzak ve suiistimallere elverişli bir ifade olarak durmaktadır. Adli süreçler işletilmeden, muğlak ifadelerle yapılacak işlemlerle, dernekler ciddi manada hak ihlalleriyle karşılaşabilecek ve sivil toplumun hareket alanı daralacaktır. Yine yardım faaliyetleri alanında yapılacak değişikliklerle yoğun denetleme ve ceza uygulamaların getirilmesi hedeflenmektedir. İzne bağlı olan yardım toplama faaliyetlerinin kapsamı genişletilmekte ve yapılacak denetim ve cezai uygulamaların sınırları belirsizleşmektedir. 

TBMM Genel Kurulu’na getirilecek bu düzenleme güçlü ve katılımcı sivil toplumun önünde bir engel olarak duracaktır. Teklifte yer alan 5253 sayılı Dernekler Kanunu ve 2860 sayılı Yardım Kanunu ile ilgili düzenlemeler geri çekilmeli ve bu konulardaki paydaşların da sürece katılımıyla yeniden ele alınmalıdır.  Sivil toplum alanının daha fazla genişletilmesi ve güçlendirilmesi gerekirken, yapılacak düzenlemeyle sivil toplumun hareket alanı kısıtlanacak ve zayıflayacaktır. İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı olarak bu konudaki çekincelerimizi ifade ediyor ve yetkililerin sivil toplumun farklı kesimlerinden gelen tepkileri değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

 

İlgili İçerikler

İLKE Faaliyet Raporu 2023

2023 yılı derinleşerek yol aldığımız bir yıl oldu. EPAM, III. İstanbul Eğitim Konferansı ve Eğitim Teknolojileri Araştırma Projesi’ni gerçekleştirerek hem alanın paydaşlarını buluşturdu hem de alana önemli katkılar sundu. TODAM, Sosyal Veri’yi yeni kategoriler ve dijital içeriklerle zenginleştirdi. Müslüman Dünyada Fikri Birikimler Bülteni, yeni yüzüyle Platform Dergisi olarak yayın hayatını sürdürürken Platform web sitesi Müslüman dünyanın gündemini mercek altına almaya devam etti. STA’da sivil toplumun nabzını tutmayı bu yıl da sürdürdük. Alana Sivil Toplum Bibliyografyası ile katkı sağlarken Sivil Toplum Zirvesi 2023 ile hem sivil toplumun meselelerini gündeme getirdik hem de Sivil Toplum Ödülleri’nin ikincisini sahipleriyle buluşturduk. 2023 yılında önemli bir girişimimiz de İLKE çatısı altındaki bütün yayın evlerini ve süreli yayınları bir araya getiren Nokta Yayın Grubu’nu kurmak oldu. Nokta Yayın Grubu altında yayımlanacak kitap ve dergilerle güncel meselelere ve bu meselelerin toplumsal etkileri üzerine eğilmek; hem alanında uzmanlar hem de genel okuyucu kitlesi için uzun vadede akla gelen ilk mecralardan biri olmak amacını taşıyoruz. 2023 yılında toplam 21 eseri ve 8 süreli yayını okuyucuyla buluşturduk. Üye kuruluşlarımız olan İGİAD, İLEM ve YEKDER de kendi alanlarında öncü faaliyetler yapmaya devam etti. İş ahlakı, girişimcilik, din eğitimi ve akademik etkinliklerle her yıl olduğu gibi bu yılda önemli katkılarda bulundular. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılı da faaliyetlerimizi bir adım öteye taşıyarak tamamladık. Odak alanlarımız olan toplum, hukuk, ekonomi, eğitim ve sivil toplum alanlarında sorunların çözümüne yönelik faaliyetler üretmeye devam ettik. 

11 Temmuz 2022

İLKE Kurban Bayramı Bayramlaşması 2022

Kurban yakınlaşmak, kardeşlik demektir.Sevdiklerinizin hep yanınızda olduğu nice mutlu bayramlara…İLKE Vakfı Bayramlaşması, 11 Temmuz 2022 Pazartesi (Bayramın 3. günü) saat 11:00’de YEKDER’de gerçekleştirilecektir.Teşriflerinizi bekleriz.

İLKE Vakfı’ndan İstanbul Valisi Davut Gül’e Ziyaret

İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sait Öner ve beraberindeki heyet, İstanbul Valisi Sayın Davut Gül’ü makamında ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarette, İLKE Vakfı’nın düşünce üretimi, araştırma çalışmaları ve politika önerileri alanındaki faaliyetleri hakkında bilgi sunuldu. Özellikle İstanbul’un sosyoekonomik yapısını ele alan ve yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılan “İstanbul 39: İlçelerin Sosyoekonomik Görünümü” başlıklı rapor Valimize takdim edilerek, içerdiği temel bulgular ve öneriler paylaşıldı. Ziyarette ayrıca, İLKE Vakfı’nın eğitim politikaları, toplumsal düşünce, İslam iktisadı ve sivil toplum alanlarında yürüttüğü araştırma, yayın ve politika geliştirme çalışmaları hakkında da kapsamlı bilgi paylaşıldı. Sayın Valimize nazik kabulleri ve misafirperverliği için teşekkür ederiz.