Logo
2019 İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu

2019 İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kategori: Kurumsal Tarih: 07 Nisan 2019

İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE Derneği) bünyesinde faaliyet gösteren İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) ve İlmi Etüdler Derneği'nce (İLEM) düzenlenen 7. İslam İktisadı Atölyesi gerçekleştirildi.


Marmara Üniversitesi İİlahiyat Fakültesi'nde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan İLKE Derneği Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, dernek olarak İslami ve insani değerleri yaşamak ve yaşatmak için yola çıktıklarını söyledi.


Erdoğmuş, derneğin kurulduğu günden itibaren bu amaç doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Hedeflerimiz doğrultusunda gençlik kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, birçok çalışma ortaya koyduk. Kulluk bilinci, istişare, liyakat, hayır önceliği, bireyin grup içinde kendini ifade edebilmesi gibi prensipler doğrultusunda çalışmalar yürüttük." diye konuştu.


Faaliyetleri yürütürken İGİAD ile iş ahlakı ve girişimcilik alanında, İLEM ile ilmi ve akademik faaliyetler alanında, YEKDER ile de yaygın eğitim alanında çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Erdoğmuş, ortak değerlere sahip oldukları tüm dernek, kuruluşlarla projeler yapacaklarını ve çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.


İKAM ve İLKE Derneği Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Lütfü Sunar da İslam İktisadı Atölyesi'nin 7'ncisini düzenledikleri için çok mutlu ve gururlu olduklarını aktardı.


İslam iktisadının Türkiye'de ve dünyada yükselişte olduğunu belirten Sunar, son zamanlarda birçok vakfın ve sivil toplum kuruluşunun İslam iktisadı konusuna yönelmelerinin çok anlamlı ve değerli olduğunu söyledi.


İSLAM İKTİSADI ÖDÜLLERİ


Bu arada, 7. İslam İktisadı Atölyesi kapsamında İKAM tarafından verilen 2019 İslam İktisadı Ödülleri de sahiplerini buldu.


Programda, 2019 İslam İktisadı Ödülleri takdim edildi. İslam İktisadı Araştırma Ödülüne Prof. Dr. Sabri Orman, Uygulama Ödülüne üyeleri arasında dayanışmayı öngören MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı layık görüldü. İslam İktisadına Katkı Ödülü ise Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu’na verildi.


Prof. Dr. Sabri Orman İslam İktisadı alanında hazırladığı telif, tercüme ve edisyon eserleri ile İslam İktisadına önemli katkılar yaptığı için ödüle layık görüldü. Orman’a ödülünü İLKE Yürütme Kurulu Başkanı Lütfi Sunar verdi.


İslam İktisadı Uygulama Ödülü ise MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığına verildi. Ödül İLKE Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Akkuş tarafından MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan’a takdim edildi.


İslam İktisadına Katkı Ödülünü ise Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu İLKE Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Erdoğmuş’tan aldı. Tabakoğlu’nun ödülü gerek danışmanlık faaliyetleri ve gerekse ilmi çalışmaları nedeniyle aldığı belirtildi.


Ödül törenine, Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan, İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, İLEM Başkanı Süleyman Güder'in yanı sıra STK temsilcileri, akademisyenler ve araştırmacılar katıldı.


Ödüllerin takdiminin ardından, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan moderatörlüğünde, "İslam İktisadında Para" başlıklı panel gerçekleşti.


Panele, Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, Medipol Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Babacan, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Hacak konuşmacı olarak katıldı.


İslam İktisadı Atölyesi, 6 ve 7 Nisan tarihlerinde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Ali Özek Konferans Salonu'nda yapılan oturumlarla devam etti. 

Galeri

İlgili İçerikler

Kamu Maliyesi

Bu rapor, Türkiye’de kamu maliyesine ilişkin güncel sorun alanlarını ve yapısal dinamikleri beş temel başlık çerçevesinde ele alarak politika yapıcılara yönelik bütüncül öneriler sunmaktadır. Özellikle kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanan rapor, maliye politikalarının ekonomik sistem içindeki etkilerini görünür kılarken, Türkiye’nin kamu maliyesindeki yapısal dönüşümlerini de analiz etmektedir. Yapılan analizler, maliye politikasının yalnızca gelir ve harcama dengesine indirgenemeyeceği ve daha kompleks bir araç setine sahip olduğunu göstermektedir. Kamuda tasarruf politikalarının, kamuoyunda sürekli gündemde olan bir konu olmasına rağmen yapısal dönüşüm yaratmaktan uzak olması çözümcül ve kapsayıcı politikaları gerektirmektedir.Raporda, tasarruf politikalarının gerçeğe daha yakın ve daha kurumsal hale getirilmesi, tasarruf tedbirlerinde şeffaflığın ve netleştirilmiş bir etki alanının sağlanması, dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması, stratejik planlı kamu destekleri ile bütçe yükünün hafifletilmesi ve kamu kaynaklarının öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi kritik politika önerileri sunulmaktadır. İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal sonuçları açısından değerlendirerek paydaşların dikkatine sunmaktadır.

26 Haziran 2025

İKAM Kamu Maliyesi Raporu Sunumu

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Kamu Maliyesi Raporu, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da kamuoyuyla buluşuyor. Bu yıl “Kamu Maliyesi” temasını ele alan İKAM raporu, Türkiye’nin kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanıyor. Rapor, sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda maliye politikalarının ekonomik sistem üzerindeki etkilerini ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını da kapsamlı biçimde ele alıyor. İKAM, bu stratejik raporla kamu maliyesine dair bilimsel ve toplumsal değerlendirmeleri bir araya getiriyor ve politika yapıcılar ile ilgili tüm paydaşlara güçlü bir analiz sunuyor. Tarih: 26 Haziran 2025, PerşembeSaat: 14.00Yer: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası  Kayıt olmak için formu doldurunuz.  

Kamu Maliyesi Rapor Sunumu Gerçekleşti!

Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan rapor, kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi kritik alanlarda kapsamlı bir değerlendirme sunarak, hem niceliksel hem de niteliksel analizlerle Türkiye'nin kamu maliyesine dair güncel sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle geleceğe yönelik politika seçeneklerine ışık tutmaktadır.Rapor kapsamında ele alınan başlıca konular:- Kamuda yapısal tasarruf sınırlılıkları- Maliye politikalarının fiyat istikrarına etkisi- Vergi sistemindeki dönüşüm ihtiyacı- Kamu harcamalarının OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi- Kamu borç stokunun sürdürülebilirliği ve yönetimi26 Haziran’da Ankara’da düzenlenen lansman programında rapor, Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan, Dr. Bekir Eren ve Emrullah Aydın'ın sunumları, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla kamuoyuna sunuldu.İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal etkileriyle değerlendirmekte; politika yapıcılar, uygulayıcılar ve araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak sunmaktadır.Raporu incelemek için tıklayınız. Program kaydına İLKE Vakfı Youtube kanalından erişebilirsiniz.