Logo
12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi Tamamlandı

12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi Tamamlandı

Kategori: İKAM Tarih: 16 Ekim 2024

12. İslam İktisadı Zirvesi Akademi ve Sektörü Buluşturdu!

İLKE Vakfı’na bağlı İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından yıllardır düzenlenen İslam İktisadı Atölyesi bu yıl yeni bir formatla 12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi olarak 16 Ekim 2024 tarihinde Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonunda gerçekleştirildi. 

Zirvenin açılış konuşmalarında, İslam İktisadı Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Melih Turan, İslam iktisadı ve İslami finans çalışmalarının büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu çalışmaların daha da geliştirilmesi ve süreklilik kazanması gerektiğinin altını çizdi. İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Sait Öner ise mevcut finans sistemi karşısında alternatif bir model olarak İslam iktisadı ve finansı çalışmalarının önemine dikkat çekti. Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Çınar, “21. yüzyılda, küresel zorluklar, adil ve sürdürülebilir finans sistemlerini daha çok ön plana çıkarıyor. İslam iktisadı ve finansı, adil bir düzen ve sürdürülebilir kalkınma için giderek daha fazla önem kazanıyor.” dedi. T.C. Merkez Bankası Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babacan ise katılım finans sektöründeki gelişmeleri değerlendirerek, “Katılım bankacılığında 6 yılı geride bıraktık, ancak daha katedecek çok yol var. Bu alanda başarı için kurumsallaşma kritik önemde.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını ve yıkılmaya mahkum olduğunu, bu durumda sürdürülebilir bir sistem inşa etmemiz gerektiğini vurgulayarak "Alternatif sistemler üzerine çalışmalar yapılmalı" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından iki farklı salonda paralel oturumlar halinde gerçekleştirilen panellerle akademi ve sektörün farklı açılardan ele aldığı konular üzerinde derinlemesine tartışmalar gerçekleştirildi. 10 oturumda ve çeşitli başlıklarla gerçekleştirilen panellerde İslam iktisadının kriz çözümlerine olan katkılarından küresel finansın dönüşümüne, katılım finansmanındaki yenilikçi yaklaşımlardan dijitalleşmeye ve İslami finteklerin dönüştürücü etkisine kadar birçok konu tartışıldı.

Gerçekleştirilen panellere akademiden ve sektörden katılan birbirinden değerli konuşmacılar, İslam iktisadı alandaki potansiyelin gerçeğe dönüşmesi için gerekli olan bilgileri, stratejileri ve uygulama alanlarındaki tecrübeleri paylaştı.

İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu

Zirvede, İslam iktisadı alanında yürütülen çalışmalar ödüllendirildi. İslam İktisadı Tez Ödülü Dr. Yunus Emre Aydınbaş’a, İslam İktisadı Uygulama Ödülü Portföy Saklama hizmet ile Türkiye Emlak Katılım Bankası’na, İslam İktisadı Araştırma Ödülü Dr. Sami Al Daghistani’ye, İslam İktisadı Katkı Ödülü ise Prof. Dr. Masudul Alam Choudhury’e verildi.

Zirvede Katılım Finans Öne Çıktı

Zirve boyunca düzenlenen panellerde, katılım finans sektörü farklı açılardan incelendi. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Katılım Finans Dairesi Başkanı Dr. Tarık Akın, İslami finansın orta sınıf, kentleşme ve iklim değişikliği gibi küresel trendlerle bağlantılı olduğunu ve bu trendlerin tüm dünyayı şekillendirdiğini belirtti. Architecht CEO’su Ökkeş Emin Balçiçek, teknoloji ve finans ilişkisinin özellikle fintek alanında önemli olduğunu vurguladı ve bankacılık çözümlerini İslami ilkelere dayandırarak dijital teknolojiyi güçlendirdiklerini ifade etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi Genel Sekreteri Umar A. Oseni, İslami finansın hem bireysel hem de toplumsal düzeyde adil, sürdürülebilir ve dengeli bir sistem olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti. INCEIF Üniversitesi’nden Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha ise finansal işlemlerin büyük kısmının bankacılık üzerinden yapıldığını, bunun da sistemi kırılgan hale getirdiğini ve bir bankadaki sorunların tüm sistemi tehdit edebileceğini vurguladı.

İlgili İçerikler

İslami Sosyal Finans Bağlamında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Saime Kavakcı’nın İLKE Vakfı İslam İktisadı Araştırma Merkezi için hazırladığı İslami Sosyal Finans Bağlamında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri başlıklı rapor, sosyal finans kavramını İslami perspektiften ele alarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) ile ilişkisini değerlendiriyor.Raporda; sürdürülebilir kalkınma, kurumsal sosyal sorumluluk, etik bankacılık, mikro finans ve sosyal etki yatırımları gibi sosyal finansla bağlantılı konulara yer veriliyor. İslami finansın etik ilkeleri ile sosyal finansın kesişim noktaları analiz edilerek "İslami Sosyal Finans (İSF)" kavramı detaylandırılıyor.Özellikle Arap ülkelerinin SKH’lere yönelik performansı incelenerek, bu bölgelerdeki İslami finans uygulamalarının kalkınma hedeflerine katkısı değerlendirilmiş. Hem ülkeler hem bireyler ve kurumlar düzeyinde güçlü ve zayıf yönler analiz ediliyor.Sonuç olarak, İslami sosyal finansın sürdürülebilir kalkınmadaki potansiyelinden daha iyi yararlanılabilmesi için politika yapıcılara ve finans aktörlerine öneriler sunuluyor. Rapor, bu alanda çalışanlar için önemli bir kaynak niteliğinde.

27 Mayıs 2025

İktisat İzleme 2024 Rapor Sunumu

İKAM tarafından hazırlanan “İktisat İzleme Raporu 2024” 27 Mayıs'ta kamuoyu ile paylaşılacak.Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan İktisat İzleme Raporu 2024, birçok başlıkta veriye dayalı analizlerle 2024 yılında yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendiriyor. 2024 yılında yaşanan ekonomik gelişmeleri derinlemesine analiz etmek ve Türkiye'nin ekonomik performansını daha iyi anlamak amacıyla hazırlanan İktisat İzleme Raporu yayınlanıyor.İktisat İzleme Raporu 2024, küresel ekonomideki gelişmelerden ulusal büyüme dinamiklerine, işgücü piyasasından gelir dağılımı ve yoksulluğa kadar geniş bir yelpazede ekonomik göstergeleri detaylı bir şekilde ele alıyor. Çeşitli başlıklarla Türkiye ekonomisini analiz eden Rapor, Türkiye'nin mevcut ekonomik yapısını anlamanın yanı sıra, sektörel bazda değerlendirmelere ile önemli bulgular sunuyor.İktisat İzleme Raporu 2024, 17 farklı analiz yazısıyla makroekonomik değerlendirmelerde bulunmanın yanı sıra piyasalar ve ekonomik unsurlar üzerine kapsamlı analizler sunuyor.İKAM, bu yeni raporla Türkiye ekonomisini temel göstergeler ve uzman görüşleri perspektifinden izlemeye devam ediyor.Kayıt olmak için:

Finansal, Ekonomik ve Fıkhi Boyutlarıyla Boykot Raporu Paneli Gerçekleşti

İLKE Vakfı İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan “Finansal, Toplumsal ve Fıkhi Boyutlarıyla Boykot” raporu, düzenlenen etkinlikte tartışıldı. İsrail'in Filistin'deki işgaline karşı yükselen boykot hareketleri ele alındı. Raporda boykot, ahlaki bir sorumluluk ve stratejik bir duruş olarak değerlendirildi.Etkinlikte, İsrail’in Filistin’de sürdürdüğü işgal politikalarına karşı dünya genelinde artan boykot hareketlerinin değerlendirildiği raporun bulguları kapsamlı biçimde tartışıldı. Programın açılışında konuşan İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sait Öner, bu çağda boykotun yalnızca bireysel bir tepki değil, aynı zamanda vicdani bir sorumluluk ve stratejik bir duruş olduğunu ifade etti. Öner, şu ifadeleri kullandı:“Boykot, sadece tüketimden kaçınmak değil, adaletin sesi olmak demektir. Bu rapor, bu sesi veriye dayalı bir zeminle güçlendirmeyi amaçlıyor.”Küresel düzeyde çok büyük bir imtihandan geçildiğini vurgulayan Öner, boykotu tarihi bir güç olarak tanımladıklarını ifade ederek şunları söyledi:“Boykotu hem pasif hem aktif direniş, hem ahlaki hem vicdani bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Bizlerin adil şahitliğimizin yanında, Gazze’deki bu soykırımın, bu hunharca saldırıların bittiği günlere de şahit olarak ulaşmayı Allah’tan diliyorum.”Etkinlik, rapor yazarlarından Doç. Dr. Yusuf Erdem Gezgin’in konuşmasıyla devam etti. Gezgin konuşmasında boykotun İslam hukukundaki yeri ve meşruiyetine değinerek, “Boykot, zulme karşı durmanın bir gereği olarak İslam düşüncesinde karşılık bulur. Ahlaki sorumluluk, hukuki sınırların da ötesindedir,” dedi.Ardından Araştırma Görevlisi Safa Yıldıran, dünya genelinde İsrail işgaline karşı uygulanan boykot örnekleri ve bu hareketlerin küresel etkilerini ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Panelde Çok Boyutlu Değerlendirmeler YapıldıEtkinliğin panel bölümünde, raporu kaleme alan isimler boykotun farklı boyutlarını akademik veriler ışığında değerlendirdi. Moderatörlüğünü Dr. Yunus Emre Aydınbaş’ın yaptığı panelde;Prof. Dr. Faruk Bal, “İslam tarihinde ekonomik harp ve boykotun yeri” konusunu ele aldı.Dr. Burak Doğan, “Boykotun finansal tablolar ve hisse senedi performanslarına etkisi” üzerine veriye dayalı bir sunum gerçekleştirdi.Dr. Ozan Maraşlı ise “Türkiye’de boykotun firma satışlarına etkisi” üzerine değerlendirmelerde bulundu.Panelde ayrıca, küresel boykot hareketlerinin ekonomik sonuçları, Türkiye’deki boykot algısı, katılım dinamikleri ve sürdürülebilir boykot stratejileri üzerine öneriler de tartışıldı.