Logo
11. Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP) Tamamlandı

11. Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP) Tamamlandı

Kategori: STA Tarih: 02 Haziran 2023

Kurumsal Gelişim Eğitim Programı ile STK’ların kurumsal kapasitelerini geliştirmelerine katkı sağlamanın yanında üretilen mevcut faydayı ve etkiyi artırmak amaçlanıyor. İster gönüllü ister profesyonel olsun STK çalışanlarının kurumların yapı ve faaliyetlerine ilişkin farkındalık kazanmalarını amaçlayan KGEP'te, Savunuculuk, Mali Kaynak Geliştirme, STK'larda İletişim Yönetimi, Kurumsal Yönetim ve Organizasyon, Psikolojik İlk Yardım, Gönüllü Yönetimi üzerine altı farklı alanda eğitim gerçekleştirildi. 1-2 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleşen KGEP'e 16 farklı STK'dan 29 temsilci katıldı.

 

Program, Sivil Toplum Akademisi Direktörü Doç. Dr. Fatih Yaman'ın açılış konuşmasıyla başladı. İlk ders, "Savunuculuk" başlığı altında Emine Uçak Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Derste, sivil toplumun ne olduğu ve savunuculuğun nasıl gerçekleştirildiği üzerine konuşuldu. Savunuculuk türlerine değinilen derste, karar alma mekanizmasının sivil toplum kuruluşlarında nasıl işlediği ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Sivil toplumun demokratikleşme sürecinde önemli bir rol oynadığı ve savunuculukta haklar arasında hiyerarşi olmaması gerektiği vurgulandı. Uçak Erdoğan, sivil toplumun asıl amacının "yalnızca bilgiyi ortaya koymak değil, aynı zamanda etki yaratmak ve değişim için çalışmak" olduğunu vurguladı. Ders atölye çalışması ile sonlandırıldı.

 

İkinci derste ise Prof. Dr. Davut Pehlivanlı, "Mali Kaynak Geliştirme" konusunu ele aldı. Bu kapsamda, katastrofik hayırseverlik, sürdürülebilir ölçekte gönüllülük, mali kaynak geliştirme ve risk yönetimi gibi ilgili konulara yer verildi. Projelerin sürekliliğini sağlamak için örgütlenmenin önemi vurgulandı. STK'ların hesap verebilirlik, bütçe yapısı ve iç kontrol sistemini geliştirmesi gerektiği belirtildi. Sürdürülebilirlik kapsamındaki önemli konulardan biri olan “bağışların devamlılığı” için motivasyon yönetimleri üzerinde duruldu. Burs süreci, fiyat araştırması, burs komisyonu ve şeffaflık gibi konular ele alındı.

 

İlk günün son dersinde, Said Ercan "STK'larda İletişim Yöntemi" eğitimini verdi. Dersin girişinde sosyal medya krizleri ve itibar yönetiminin önemi üzerinde duruldu. Kriz yönetimi ve kriz potansiyeli gözlemlemesinin temel bileşenlerine değinildi. Sivil toplumun sosyal medyadaki rolü ve güven vermenin önemi vurgulandı. Dijital imaj tasarımı, kurumsal kimlik ve içerik oluşturma konularına dikkat çekildi. Sosyal medya tanıtımları ve algoritmalar hakkında bilgi verildi. Dersin sonunda, sosyal medya arama motorlarının nasıl çalıştığına dair bir çalışmayla eğitim sonlandırıldı.

 

Programın ikinci günü, İLKE Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un selamlama konuşması ve ardından gerçekleştirdiği "Kurumsal Yönetim ve Organizasyon" dersiyle başladı. Bu ders kapsamında yönetim ve organizasyonun sistematik izlenmesi, Türkiye ve dünyadaki sivil toplum kuruluşlarının ortak ve farklı amaçları ele alındı. STK'ların geleceğe hazırlanması, stratejik yönetim ve yol haritası oluşturma konuları tartışıldı. STK'ların amaçları, varoluş gerekçesi ve stratejisi üzerinde duruldu. Dersin devamında, farklı ülkelerdeki STK'ların çeşitlilikleri ve sayıları incelendi. STK'ların resmi kurumlardan ve vakıflardan ayrıldığı noktalar ele alındı.



İkinci derste Uzm. Klnk. Psk. Gülsüm Özkara "Psikolojik İlk Yardım" konusunu ele aldı. Bu ders kapsamında, psikolojik ilk yardım öncesinde ve sırasında destek sağlayacak kişinin yapabileceği hazırlıklar üzerinde duruldu. Travma ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu tanımları yapıldı ve adaptasyon sürecinde oluşan sonuçlar ele alındı. Travmatik stresin kişiye özel olduğu ve genellemelerden uzak tutulması gerektiği vurgulandı. Travma yaşamış kişilerle iletişim kurma ve güvenin tekrar inşa edilmesinin önemi üzerinde duruldu. Dengeleme egzersizi gerçekleştirilerek ders sonlandırıldı.



Programın son dersinde ise Prof. Dr. Mehmet Lütfi Arslan "İnsan Kaynağı ve Gönüllü Yönetimi" konusunu ele aldı. Gönüllülük konusu insan kaynakları başlığı altında değerlendirildi ve gönüllendirme kavramı üzerinde duruldu. Gönüllülüğün dil, din ve ırk ayrımı olmaksızın insanlığın ortak ideallerine ulaşması için önemli bir araç olduğu vurgulandı. Gönüllülük konusunda rehberlik ve süreçlerin önemi üzerinde duruldu.



 

Program sonunda İLKE Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, programın sadece eğitim amaçlı olmadığını, aynı zamanda katılımcıların birbirini tanıması ve sivil toplum kuruluşlarının birbirinden haberdar olması açısından da önemli olduğunu belirtti. Programın düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti. Nihat Erdoğmuş ve İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Said Öner tarafından programı başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifika takdim edildi.


 

İlgili İçerikler

STA 2021 Faaliyet Raporu

2021 Aralık ayı itibariyle ise Kurumsal Yönetim Akademisi yeni dönemde yenilenerek alana daha güçlü katkılar yapmak üzere Sivil Toplum Akademisi (STA) ismi ile faaliyetlerini devam ettirmeye başlamıştır. Bu şekilde hem STK’ların ihtiyaç duyduğu konularda eğitim desteği verilmiş hem de sivil toplum literatürüne önemli katkılarda bulunulmuştur.Bu kapsamda STA, geliştirdiği proje ve araştırmalar ile STK’ların kapasite, üretim ve iletişim kabiliyetlerine yönelik odak çalışmalar yapmaktadır.STK’lar için Uluslararası Rapor Yazma Eğitimi gerçekleştirildi. Sanatın Göçü Projesi ve etkinliklerle; sivil toplum kuruluşlarının kurumsal gelişim süreçlerini geliştirmek için Kurumsal Gelişim Eğitim Programı’nı düzenledi. Perspektif kazandırmayı, sivil diplomasi, katılım, diyalog ve iş birlikleri oluşturmada; Sivil Toplumun On Yılı (2010-2020) Alan İzleme Raporu Tanıtımı ve STK’larda Kurumsal Öz Değerlendirme Raporu yayımlandı.  

19 Kasım 2022

Kapasite Geliştirme Eğitimleri | Sosyal Girişimcilik Eğitimi

Sivil Toplum Akademisi,“Sosyal Girişimcilik Eğitimi” düzenliyor.İLKE Sivil Toplum Akademisi, Kapasite Geliştirme Eğitimleri kapsamında “Sosyal Girişimcilik Eğitimi” düzenliyor.İLKE Sivil Toplum Akademisi olarak sivil toplum kuruluşlarının ihtiyaçları ve yönelimleri doğrultusunda  özel eğitim ve atölyeler düzenlenliyoruz. Türkiye'de eğitimden sağlığa, insan haklarından çevre ve hayvan haklarına kadar bir çok alanda çalışmalarını sürdüren sivil toplum kuruluşları için Kapasite Geliştirme Eğitimleri'nde bu defa "Sosyal Girişimcilik" konusunu ele alacağız.- “Girişimcilik ile gönüllülük arasında bir ilişkiden bahsedilebilir mi?”- “Gönüllü aynı zamanda bir girişimci midir?”- “Kar amacı gütmeyen bir girişimcilik örneğinden söz edilebilir mi?”Bu ve benzeri sorular etrafında hem bu sorulara cevap aranacak  hem de aşağıdaki başlıklar çerçevesinde sosyal girişimcilik konusunu irdelenmeye çalışılacaktır:- Sosyal girişimcilik nedir?- Herkes sosyal girişimci olabilir mi?- Sosyal girişimci ve gönüllülük ilişkisi- Sosyal girişimcilik hikayeleri19 Kasım 2022 Cumartesi günü 10.00 – 13.00 saatleri arasında İLKE Vakfı’nda düzenlenecek programa katılım için aşağıdaki butona tıklayarak formu doldurabilirsinizKayıt formunu doldurmak için tıklayınProf. Dr. Ömer Torlak Kimdir?Prof. Dr. Ömer Torlak 1961 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden 1982 yalında mezun oldu. 1984 yılında yüksek lisans ve 1991 yılında doktora derecelerini pazarlama alanında İstanbul Üniversitesi’nden aldı. 1996 yılına kadar özel sektörde çalıştı. 1996 yılından itibaren Kırıkkale, Eskişehir Osmangazi ve Çankırı Karatekin Üniversitelerinde görev yaptı. KTO Karatay Üniversitesi’nde rektörlük ve Rekabet Kurumunda başkanlık görevlerinde bulundu. TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği de yapan Torlak, pazarlama ahlakı, pazarlama tarihi, tüketim kültürü, tüketici davranışları ve pazarlama araştırmaları alanlarında çalışmalarını sürdürmekte ve halen İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde çalışmakta. Evli ve üç evlat sahibi.

STK'larda Kapasite Geliştirme Çalıştayı 2 | STK'larda Strateji Geliştirme: İmkan ve Kabiliyetler

28 Nisan 2018Kurumsal Yönetim Akademisi tarafından her sene bir kez düzenlenen çalıştay, bu sene STK'larda Kapasite Geliştirme: İmkan ve Kabiliyetler konusunda gerçekleşti. STK’larda stratejik yönetim konusunda farkındalık oluşturma ve STK’ların strateji geliştirme kapasitelerinin artırılmasına katkı sağlama amacıyla düzenlenen çalıştaya birbirinden değerli akademisyen ve STK yöneticileri hem konuşmacı hem de dinleyici olarak katıldı.KYA Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş'un karşılama konuşması ile başlayan çalıştay Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca'nın "STK'larda Stratejik Düşünme" konulu gerçekleştirdiği selamlama konuşması ile devam etti.Daha sonra toplamda 4 oturum olarak tasarlanan çalıştayın "STK'larda Yeni Bir Fikriyat Oluşturma İhtiyacı" konulu birinci oturuma geçildi. Prof.Dr. Ömer Torlak'ın oturum başkanlığını yaptığı İLKE Mütvelli Heyeti Başkanı Davut Şanveri'in ve Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir'in konuşmacı olarak katıldığı oturumda makro ve mikro değişmelere göre STK'ların gelecek vizyonunun nasıl şekilleneceği üzerinde duruldu.Kısa bir aranın ardından "STK'ları Etkileyen Çevresel Faktörler" konulu ikinci oturum başladı. Doç.Dr. Alev Erkilet'in oturum başkanlığını yaptığı Prof.Dr. Haluk Alkan, Doç. Dr. Yunus Kaya ve Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Sabri Kala'nın konuşmacı olarak katıldığı oturumda genel olarak STK'ların devlet ile olan ilişkileri, Türkiye'nin toplumsal yapısındaki değişmeler ve bu değişmelerin sivil toplum hayatını nasıl etkileyeceği ve sivil toplum alanı ilgilendiren hukuki düzenlemelere değinildi.Öle yemeğinin ardından "STK'larda Beşeri ve Mali Kaynakların Geliştirilmesi" konusuyla üçüncü oturum başladı. Oturumun başkanlığı Doç. Dr. Nihat Alayoğlu tarafından yapılırken oturuma Kemal Öztürk, Doç Dr. Lütfi Arslan ve Mehmet Koca konuşmacı olarak katıldılar. Genel olarak STK'ların, iletişim imkanlarını ne derecede etkin kullandığı, insan kaynağının doğru yönetimi ve kaynak geliştirme konuları üzerinde duruldu.STK'larda Kayıt Tutma, Entegrasyon, Raporlama ve Denetleme başlığında son oturum başladı. Haluk Dortluoğlu'nun başkanlığını yaptığı oturumda, Mustafa Tutkun ve Doç.Dr. Davut Pehlivanlı konuşmacı olarak katıldı. STK'larda kayıt tutma ve denetlemenin önemi üzerinde duruldu.Katılımcıların sivil toplum alanında çalışmaları olan akademisyenler ve STK'larda yönetici olarak çalışanlardan oluşan çalıştay gayet verimli geçerken dinleyeciler tarafından gelen derinlikli sorular da çalıştaya ayrı bir kalite kattı.Çalıştayın son kısmında KYA Başkanı oturumda tüm gündeme gelen meseleleri bir rapor haline getirileceği ve raporun akabinde mikro çalışmaların yapılacağı konusunda katılımcılara söz verdi.Çalıştay aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi.