Logo
11. Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP) Tamamlandı

11. Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP) Tamamlandı

Kategori: STA Tarih: 02 Haziran 2023

Kurumsal Gelişim Eğitim Programı ile STK’ların kurumsal kapasitelerini geliştirmelerine katkı sağlamanın yanında üretilen mevcut faydayı ve etkiyi artırmak amaçlanıyor. İster gönüllü ister profesyonel olsun STK çalışanlarının kurumların yapı ve faaliyetlerine ilişkin farkındalık kazanmalarını amaçlayan KGEP'te, Savunuculuk, Mali Kaynak Geliştirme, STK'larda İletişim Yönetimi, Kurumsal Yönetim ve Organizasyon, Psikolojik İlk Yardım, Gönüllü Yönetimi üzerine altı farklı alanda eğitim gerçekleştirildi. 1-2 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleşen KGEP'e 16 farklı STK'dan 29 temsilci katıldı.

 

Program, Sivil Toplum Akademisi Direktörü Doç. Dr. Fatih Yaman'ın açılış konuşmasıyla başladı. İlk ders, "Savunuculuk" başlığı altında Emine Uçak Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Derste, sivil toplumun ne olduğu ve savunuculuğun nasıl gerçekleştirildiği üzerine konuşuldu. Savunuculuk türlerine değinilen derste, karar alma mekanizmasının sivil toplum kuruluşlarında nasıl işlediği ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Sivil toplumun demokratikleşme sürecinde önemli bir rol oynadığı ve savunuculukta haklar arasında hiyerarşi olmaması gerektiği vurgulandı. Uçak Erdoğan, sivil toplumun asıl amacının "yalnızca bilgiyi ortaya koymak değil, aynı zamanda etki yaratmak ve değişim için çalışmak" olduğunu vurguladı. Ders atölye çalışması ile sonlandırıldı.

 

İkinci derste ise Prof. Dr. Davut Pehlivanlı, "Mali Kaynak Geliştirme" konusunu ele aldı. Bu kapsamda, katastrofik hayırseverlik, sürdürülebilir ölçekte gönüllülük, mali kaynak geliştirme ve risk yönetimi gibi ilgili konulara yer verildi. Projelerin sürekliliğini sağlamak için örgütlenmenin önemi vurgulandı. STK'ların hesap verebilirlik, bütçe yapısı ve iç kontrol sistemini geliştirmesi gerektiği belirtildi. Sürdürülebilirlik kapsamındaki önemli konulardan biri olan “bağışların devamlılığı” için motivasyon yönetimleri üzerinde duruldu. Burs süreci, fiyat araştırması, burs komisyonu ve şeffaflık gibi konular ele alındı.

 

İlk günün son dersinde, Said Ercan "STK'larda İletişim Yöntemi" eğitimini verdi. Dersin girişinde sosyal medya krizleri ve itibar yönetiminin önemi üzerinde duruldu. Kriz yönetimi ve kriz potansiyeli gözlemlemesinin temel bileşenlerine değinildi. Sivil toplumun sosyal medyadaki rolü ve güven vermenin önemi vurgulandı. Dijital imaj tasarımı, kurumsal kimlik ve içerik oluşturma konularına dikkat çekildi. Sosyal medya tanıtımları ve algoritmalar hakkında bilgi verildi. Dersin sonunda, sosyal medya arama motorlarının nasıl çalıştığına dair bir çalışmayla eğitim sonlandırıldı.

 

Programın ikinci günü, İLKE Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un selamlama konuşması ve ardından gerçekleştirdiği "Kurumsal Yönetim ve Organizasyon" dersiyle başladı. Bu ders kapsamında yönetim ve organizasyonun sistematik izlenmesi, Türkiye ve dünyadaki sivil toplum kuruluşlarının ortak ve farklı amaçları ele alındı. STK'ların geleceğe hazırlanması, stratejik yönetim ve yol haritası oluşturma konuları tartışıldı. STK'ların amaçları, varoluş gerekçesi ve stratejisi üzerinde duruldu. Dersin devamında, farklı ülkelerdeki STK'ların çeşitlilikleri ve sayıları incelendi. STK'ların resmi kurumlardan ve vakıflardan ayrıldığı noktalar ele alındı.



İkinci derste Uzm. Klnk. Psk. Gülsüm Özkara "Psikolojik İlk Yardım" konusunu ele aldı. Bu ders kapsamında, psikolojik ilk yardım öncesinde ve sırasında destek sağlayacak kişinin yapabileceği hazırlıklar üzerinde duruldu. Travma ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu tanımları yapıldı ve adaptasyon sürecinde oluşan sonuçlar ele alındı. Travmatik stresin kişiye özel olduğu ve genellemelerden uzak tutulması gerektiği vurgulandı. Travma yaşamış kişilerle iletişim kurma ve güvenin tekrar inşa edilmesinin önemi üzerinde duruldu. Dengeleme egzersizi gerçekleştirilerek ders sonlandırıldı.



Programın son dersinde ise Prof. Dr. Mehmet Lütfi Arslan "İnsan Kaynağı ve Gönüllü Yönetimi" konusunu ele aldı. Gönüllülük konusu insan kaynakları başlığı altında değerlendirildi ve gönüllendirme kavramı üzerinde duruldu. Gönüllülüğün dil, din ve ırk ayrımı olmaksızın insanlığın ortak ideallerine ulaşması için önemli bir araç olduğu vurgulandı. Gönüllülük konusunda rehberlik ve süreçlerin önemi üzerinde duruldu.



 

Program sonunda İLKE Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, programın sadece eğitim amaçlı olmadığını, aynı zamanda katılımcıların birbirini tanıması ve sivil toplum kuruluşlarının birbirinden haberdar olması açısından da önemli olduğunu belirtti. Programın düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti. Nihat Erdoğmuş ve İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Said Öner tarafından programı başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifika takdim edildi.


 

İlgili İçerikler

III. Sivil Toplum Zirvesi Sonuç Raporu

“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” temasıyla gerçekleştirilen III. Sivil Toplum Zirvesi, sivil toplum kuruluşlarında insan kaynağı yönetiminin değişen ihtiyaçlarını ve geleceğe yönelik dönüşümünü ele alan kapsamlı bir tartışma zemini sundu. Zirvede, gönüllü yönetimi, değer odaklı liderlik, dijitalleşme, stratejik planlama ve öğrenen organizasyonlar gibi başlıklar altında, sivil toplumun hem bireysel hem de kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar tartışıldı. İnsan odaklı bir yönetim anlayışının, toplumsal etkiyi kalıcı ve sürdürülebilir kılmadaki önemi vurgulandı.Bu raporda neler bulacaksınız?• 2024 Sivil Toplum Ödülleri kapsamında ödül kazanan kişi ve kuruluşlar• Sivil toplumda insan yönetimi alanındaki güncel eğilimler ve çözüm önerileri• İlham verici proje hikayeleri: İnsan Yönetimi alanında gerçekleştirilen başarılı ve örnek projeler• PiT kişilik envanteri: STK’lar işe alım süreçlerinde nasıl daha etkili kullanılabilir?“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” Sonuç Raporu, sivil toplum alanının karşılaştığı zorluklara karşı yenilikçi, kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler sunuyor. Rapor, sivil toplum profesyonelleri, sivil toplum yöneticileri ve insan yönetimi alanında çalışan profesyonellere yol gösterici öneriler içeriyor.

09 Temmuz 2025

Kurumsal Gelişim Eğitim Programı'nın 14. Dönem Başvuruları Açıldı!

Sivil Toplum Akademisi’nin 2016 yılından bu yana düzenlediği Kurumsal Gelişim Eğitim Programı 14. Dönem eğitimleriyle devam ediyor! Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP), sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması ve bu alanda profesyonel ve gönüllü olarak görev yapan kişilerin yetkinliklerinin geliştirilmesini hedefleyen temel bir eğitim programıdır. KGEP, toplumsal sorunlara sivil kuruluşlar aracılığıyla çözüm üretilmesini ve STK’ların ürettikleri fayda ile toplumsal etkilerini artırmalarını desteklemekte; aynı zamanda sivil toplum kültürünün yaygınlaşmasına katkı sunmaktadır. Katılımcılar, bu dönem boyunca insan kaynağı ve gönüllü yönetimi, kurumsal yönetim ve organizasyon, dijital iletişim, kaynak geliştirme, savunuculuk ve proje döngüsü yönetimi olmak üzere altı temel alanda eğitim alacaklardır. Program Hakkında Önemli Bilgiler:• 9-10-11 Temmuz 2025 tarihlerinde İLKE Vakfı'nda gerçekleştireceğimiz KGEP'i eksiksiz tamamlayan katılımcılara katılım belgesi verilecektir.• Alan fark etmeksizin tüm STK'lar başvuruda bulunabilir.  • Program "kapasite geliştirme" eksenli tasarlandığı için tüm dersler bir bütünün parçasıdır ve hepsi aynı öneme sahiptir.  Dolayısıyla katılımcıların 6 farklı ders başlığından en az 5'ine katılması zorunludur.• Programın verimli geçmesi adına kontenjan 30 kişi ile sınırlı tutulmuştur. • Programa katılım için başvuru formu doldurma zorunluluğu bulunmaktadır.• İl dışından gelecek katılımcıların konaklama ve ulaşım maliyetlerini kendilerinin karşılaması beklenmektedir. • Program için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Program Takvimi Yer: İLKE VakfıTarih: 9-10-11 Temmuz 2025Son Başvuru Tarihi: 27 Haziran 2025 Cuma  Sorularınız için [email protected] adresine ulaşabilirsiniz. Kayıt için formu doldurunuz. 

STK Konuşmaları 10 | Vakfedilmiş Bir Hayat

03 Nisan 2019STK Konuşmaları, sivil toplum kuruluşlarının önemli ve öncelikli meselelerinin katılımcı bir şekilde müzakere edildiği; bu alandaki gelişme ve başarılı uygulamaların STK temsilcileri arasında bilinirliğinin artırılmasının hedeflendiği etkinlik serisidir.  STK Konuşmalarının 50. serisi örnek bir uygulama olarak "Gönüllüler" ve kurumun kurucusu İbrahim Ceylan'ın gönüllülük çalışmaları anlatıldı. 13 Nisan 2019 tarihinde İLKE Derneğinde düzenlenen etkinliğe birçok STK'dan katılım sağlandı.   Gönüllüler'in yardım ve gönüllülük çabaları ülke sınırlarını aşarak Afrika’ya kadar uzanmış. Afrika’nın yaralarını sarmak, çaresizliği ortadan kaldırmak, sağlıktaki imkânsızlığı azaltmak için yaklaşık 14 yıldır Afrika’ya yardım götürüyorlar. Katılımın sürdürülebilir ve devamlılık arz etmesi açısından derneklerin ismini ön plana çıkarmadan ‘Gönüllüler’ üst kimliği altında, her seferinde 6-7 dernek ile, hareket ediliyor.Gönüllüler hareketini daha çok sağlıkçılardan: Doktor, hemşire, diş hekimlerinden oluşuyor. Bugüne değin 160 Binin üzerinde hastaya hizmet verilmiştir. Sağlık ve insani yardım çalışmaları Çad, Burkina Faso, Mali gibi Afrika ülkelerinin yanında Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Sierra Leone, Bangladeş, Arakan Kampları, Afganistan’da da yapılmaktadır.İstanbul’da zor şartlarda yaşam sürdüren Suriyeli ailelere de destek sağlanmış.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde yetiştirme yurtlarından alınan 25 çocuğun yetiştirildiği 5 gönül evi var. Afrika’da ameliyat hemşiresi, ebe eğitimlerinin yanında tarım, marangozluk, kaynakçılık, soğuk demircilik, mobilyacılık, tekstil gibi mesleklerin eğitimi de verilmektedir. Sayın Ceylan’ın herkese bir çağrısı var:Gelin sizde katılın bizlere, nerde bir çığlık duyarsak gidelim birlikte çare olmaya. Gurura kapılmadan, kibirlenmeden kazanalım gönülleri. Çok değişeceğinizi biliyoruz, bizim değiştiğimiz gibi. Her gittiğimiz ülkede sabrı, azla yetinmeyi, yoklukta mutlu olabilmeyi, kendine ait olmayana el uzatmamayı, kısacası yokluğa şükretmeyi öğrendik. Her seyahat sonrası gözden geçirdik hayatımızı, hep utandık şükürsüzlüğümüze. Artık yaşamımızdaki olmazsa olmazlarımız, "olmasa da olur" oldu bizler için. Etkinlik, İLKE Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Akkuş'un plaket takdimi ve teşekkürü ile tamamlandı.