Logo
11. İslam İktisadı Temel Eğitim Programı Rize'de Gerçekleştirildi!

11. İslam İktisadı Temel Eğitim Programı Rize'de Gerçekleştirildi!

Kategori: İKAM Tarih: 05 Haziran 2023

İKAM, İslam iktisadı alanında çalışma yapmaya başlamış veya başlamayı düşünen araştırmacı ve araştırmacı adayları için İslam İktisadı Temel Eğitim Programları düzenlemektedir. Program ile İslam iktisadı kavramını, günümüze kadar süregelen serüvenini, temel ilkeleri ve uygulanabilir bir sistemin bileşenlerini genel hatlarıyla inşa etmek amaçlanmaktadır. Bu bağlamda İKAM İslam İktisadı Temel Eğitim Programını 3-4 Haziran 2023 tarihlerinde Rize'de gerçekleştirilmiştir.


İKAM, RTEÜ İlahiyat Fakültesi ve Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi'nin işbirliğiyle Rize'de düzenlediğimiz İslam İktisadı Temel Eğitim Programı, İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İlyas Yıldırım'ın selamlama konuşması ile başladı

 

İKAM, RTEÜ İlahiyat Fakültesi ve Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi'nin işbirliğiyle Rize'de düzenlediğimiz İslam İktisadı Temel Eğitim Programı, İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İlyas Yıldırım'ın selamlama konuşması ile başladı, Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Seyit Badır'ın selamlama konuşması ile devam etti. Program, İKAM Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Afşin Sancar'ın ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Topal'ın selamlama ve açılış konuşması ile devam etti, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nebi Gümüş'ün açılış konuşması ile sona erdi.

 

Birçok farklı bölümden lisans ve lisansüstü düzeyden katılımcılar programa büyük ilgi gösterdi. İslam İktisadı Temel Eğitim Programı'nın ilk günü Doç. Dr. Zeyneb Hafsa Orhan'ın "İslam İktisadına Giriş" dersi ile başladı. İkinci derste Doç. Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya'nın, "İslam İktisadının Fıkhi Temelleri" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Üçüncü derste ise Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Afşin Sancar'ın "İslami Finans ve Katılım Bankacılığı" sunumu ile devam etti. İlk günün son dersi ise Prof. Dr. Şevket Topal'ın "'Ücret ve Damân İçtimâ Etmez' Kuralı Çerçevesinde Katılım Bankacılığının Çifte Vergilendirme Problemi" sunumu ile sona erdi.

 

Programın ikinci günü ilk ders Mustafa Afşin Sancar'ın "İslam Kalkınma Ekonomisi" sunumu ile başladı. İkinci ve son ders ise Prof. Dr. Ali Kumaşı'ın  "Para Vakfı Kaynaklı Yeni Bir Fon Toplama ve Dağıtma Modeli Önerisi" sunumu ile sona erdi.

 

Program sonunda katılımcılara katılım belgesi takdim edildi.

İlgili İçerikler

İslami Sosyal Finans Bağlamında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Saime Kavakcı’nın İLKE Vakfı İslam İktisadı Araştırma Merkezi için hazırladığı İslami Sosyal Finans Bağlamında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri başlıklı rapor, sosyal finans kavramını İslami perspektiften ele alarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) ile ilişkisini değerlendiriyor.Raporda; sürdürülebilir kalkınma, kurumsal sosyal sorumluluk, etik bankacılık, mikro finans ve sosyal etki yatırımları gibi sosyal finansla bağlantılı konulara yer veriliyor. İslami finansın etik ilkeleri ile sosyal finansın kesişim noktaları analiz edilerek "İslami Sosyal Finans (İSF)" kavramı detaylandırılıyor.Özellikle Arap ülkelerinin SKH’lere yönelik performansı incelenerek, bu bölgelerdeki İslami finans uygulamalarının kalkınma hedeflerine katkısı değerlendirilmiş. Hem ülkeler hem bireyler ve kurumlar düzeyinde güçlü ve zayıf yönler analiz ediliyor.Sonuç olarak, İslami sosyal finansın sürdürülebilir kalkınmadaki potansiyelinden daha iyi yararlanılabilmesi için politika yapıcılara ve finans aktörlerine öneriler sunuluyor. Rapor, bu alanda çalışanlar için önemli bir kaynak niteliğinde.

27 Mayıs 2025

İktisat İzleme 2024 Rapor Sunumu

İKAM tarafından hazırlanan “İktisat İzleme Raporu 2024” 27 Mayıs'ta kamuoyu ile paylaşılacak.Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan İktisat İzleme Raporu 2024, birçok başlıkta veriye dayalı analizlerle 2024 yılında yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendiriyor. 2024 yılında yaşanan ekonomik gelişmeleri derinlemesine analiz etmek ve Türkiye'nin ekonomik performansını daha iyi anlamak amacıyla hazırlanan İktisat İzleme Raporu yayınlanıyor.İktisat İzleme Raporu 2024, küresel ekonomideki gelişmelerden ulusal büyüme dinamiklerine, işgücü piyasasından gelir dağılımı ve yoksulluğa kadar geniş bir yelpazede ekonomik göstergeleri detaylı bir şekilde ele alıyor. Çeşitli başlıklarla Türkiye ekonomisini analiz eden Rapor, Türkiye'nin mevcut ekonomik yapısını anlamanın yanı sıra, sektörel bazda değerlendirmelere ile önemli bulgular sunuyor.İktisat İzleme Raporu 2024, 17 farklı analiz yazısıyla makroekonomik değerlendirmelerde bulunmanın yanı sıra piyasalar ve ekonomik unsurlar üzerine kapsamlı analizler sunuyor.İKAM, bu yeni raporla Türkiye ekonomisini temel göstergeler ve uzman görüşleri perspektifinden izlemeye devam ediyor.Kayıt olmak için:

Finansal, Ekonomik ve Fıkhi Boyutlarıyla Boykot Raporu Paneli Gerçekleşti

İLKE Vakfı İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan “Finansal, Toplumsal ve Fıkhi Boyutlarıyla Boykot” raporu, düzenlenen etkinlikte tartışıldı. İsrail'in Filistin'deki işgaline karşı yükselen boykot hareketleri ele alındı. Raporda boykot, ahlaki bir sorumluluk ve stratejik bir duruş olarak değerlendirildi.Etkinlikte, İsrail’in Filistin’de sürdürdüğü işgal politikalarına karşı dünya genelinde artan boykot hareketlerinin değerlendirildiği raporun bulguları kapsamlı biçimde tartışıldı. Programın açılışında konuşan İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sait Öner, bu çağda boykotun yalnızca bireysel bir tepki değil, aynı zamanda vicdani bir sorumluluk ve stratejik bir duruş olduğunu ifade etti. Öner, şu ifadeleri kullandı:“Boykot, sadece tüketimden kaçınmak değil, adaletin sesi olmak demektir. Bu rapor, bu sesi veriye dayalı bir zeminle güçlendirmeyi amaçlıyor.”Küresel düzeyde çok büyük bir imtihandan geçildiğini vurgulayan Öner, boykotu tarihi bir güç olarak tanımladıklarını ifade ederek şunları söyledi:“Boykotu hem pasif hem aktif direniş, hem ahlaki hem vicdani bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Bizlerin adil şahitliğimizin yanında, Gazze’deki bu soykırımın, bu hunharca saldırıların bittiği günlere de şahit olarak ulaşmayı Allah’tan diliyorum.”Etkinlik, rapor yazarlarından Doç. Dr. Yusuf Erdem Gezgin’in konuşmasıyla devam etti. Gezgin konuşmasında boykotun İslam hukukundaki yeri ve meşruiyetine değinerek, “Boykot, zulme karşı durmanın bir gereği olarak İslam düşüncesinde karşılık bulur. Ahlaki sorumluluk, hukuki sınırların da ötesindedir,” dedi.Ardından Araştırma Görevlisi Safa Yıldıran, dünya genelinde İsrail işgaline karşı uygulanan boykot örnekleri ve bu hareketlerin küresel etkilerini ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Panelde Çok Boyutlu Değerlendirmeler YapıldıEtkinliğin panel bölümünde, raporu kaleme alan isimler boykotun farklı boyutlarını akademik veriler ışığında değerlendirdi. Moderatörlüğünü Dr. Yunus Emre Aydınbaş’ın yaptığı panelde;Prof. Dr. Faruk Bal, “İslam tarihinde ekonomik harp ve boykotun yeri” konusunu ele aldı.Dr. Burak Doğan, “Boykotun finansal tablolar ve hisse senedi performanslarına etkisi” üzerine veriye dayalı bir sunum gerçekleştirdi.Dr. Ozan Maraşlı ise “Türkiye’de boykotun firma satışlarına etkisi” üzerine değerlendirmelerde bulundu.Panelde ayrıca, küresel boykot hareketlerinin ekonomik sonuçları, Türkiye’deki boykot algısı, katılım dinamikleri ve sürdürülebilir boykot stratejileri üzerine öneriler de tartışıldı.