Logo
11. İslam İktisadı Temel Eğitim Programı Rize'de Gerçekleştirildi!

11. İslam İktisadı Temel Eğitim Programı Rize'de Gerçekleştirildi!

Kategori: İKAM Tarih: 05 Haziran 2023

İKAM, İslam iktisadı alanında çalışma yapmaya başlamış veya başlamayı düşünen araştırmacı ve araştırmacı adayları için İslam İktisadı Temel Eğitim Programları düzenlemektedir. Program ile İslam iktisadı kavramını, günümüze kadar süregelen serüvenini, temel ilkeleri ve uygulanabilir bir sistemin bileşenlerini genel hatlarıyla inşa etmek amaçlanmaktadır. Bu bağlamda İKAM İslam İktisadı Temel Eğitim Programını 3-4 Haziran 2023 tarihlerinde Rize'de gerçekleştirilmiştir.


İKAM, RTEÜ İlahiyat Fakültesi ve Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi'nin işbirliğiyle Rize'de düzenlediğimiz İslam İktisadı Temel Eğitim Programı, İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İlyas Yıldırım'ın selamlama konuşması ile başladı

 

İKAM, RTEÜ İlahiyat Fakültesi ve Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi'nin işbirliğiyle Rize'de düzenlediğimiz İslam İktisadı Temel Eğitim Programı, İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İlyas Yıldırım'ın selamlama konuşması ile başladı, Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Seyit Badır'ın selamlama konuşması ile devam etti. Program, İKAM Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Afşin Sancar'ın ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Topal'ın selamlama ve açılış konuşması ile devam etti, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nebi Gümüş'ün açılış konuşması ile sona erdi.

 

Birçok farklı bölümden lisans ve lisansüstü düzeyden katılımcılar programa büyük ilgi gösterdi. İslam İktisadı Temel Eğitim Programı'nın ilk günü Doç. Dr. Zeyneb Hafsa Orhan'ın "İslam İktisadına Giriş" dersi ile başladı. İkinci derste Doç. Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya'nın, "İslam İktisadının Fıkhi Temelleri" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Üçüncü derste ise Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Afşin Sancar'ın "İslami Finans ve Katılım Bankacılığı" sunumu ile devam etti. İlk günün son dersi ise Prof. Dr. Şevket Topal'ın "'Ücret ve Damân İçtimâ Etmez' Kuralı Çerçevesinde Katılım Bankacılığının Çifte Vergilendirme Problemi" sunumu ile sona erdi.

 

Programın ikinci günü ilk ders Mustafa Afşin Sancar'ın "İslam Kalkınma Ekonomisi" sunumu ile başladı. İkinci ve son ders ise Prof. Dr. Ali Kumaşı'ın  "Para Vakfı Kaynaklı Yeni Bir Fon Toplama ve Dağıtma Modeli Önerisi" sunumu ile sona erdi.

 

Program sonunda katılımcılara katılım belgesi takdim edildi.

İlgili İçerikler

Kamu Maliyesi

Bu rapor, Türkiye’de kamu maliyesine ilişkin güncel sorun alanlarını ve yapısal dinamikleri beş temel başlık çerçevesinde ele alarak politika yapıcılara yönelik bütüncül öneriler sunmaktadır. Özellikle kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanan rapor, maliye politikalarının ekonomik sistem içindeki etkilerini görünür kılarken, Türkiye’nin kamu maliyesindeki yapısal dönüşümlerini de analiz etmektedir. Yapılan analizler, maliye politikasının yalnızca gelir ve harcama dengesine indirgenemeyeceği ve daha kompleks bir araç setine sahip olduğunu göstermektedir. Kamuda tasarruf politikalarının, kamuoyunda sürekli gündemde olan bir konu olmasına rağmen yapısal dönüşüm yaratmaktan uzak olması çözümcül ve kapsayıcı politikaları gerektirmektedir.Raporda, tasarruf politikalarının gerçeğe daha yakın ve daha kurumsal hale getirilmesi, tasarruf tedbirlerinde şeffaflığın ve netleştirilmiş bir etki alanının sağlanması, dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması, stratejik planlı kamu destekleri ile bütçe yükünün hafifletilmesi ve kamu kaynaklarının öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi kritik politika önerileri sunulmaktadır. İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal sonuçları açısından değerlendirerek paydaşların dikkatine sunmaktadır.

26 Haziran 2025

İKAM Kamu Maliyesi Raporu Sunumu

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Kamu Maliyesi Raporu, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da kamuoyuyla buluşuyor. Bu yıl “Kamu Maliyesi” temasını ele alan İKAM raporu, Türkiye’nin kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanıyor. Rapor, sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda maliye politikalarının ekonomik sistem üzerindeki etkilerini ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını da kapsamlı biçimde ele alıyor. İKAM, bu stratejik raporla kamu maliyesine dair bilimsel ve toplumsal değerlendirmeleri bir araya getiriyor ve politika yapıcılar ile ilgili tüm paydaşlara güçlü bir analiz sunuyor. Tarih: 26 Haziran 2025, PerşembeSaat: 14.00Yer: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası  Kayıt olmak için formu doldurunuz.  

Kamu Maliyesi Rapor Sunumu Gerçekleşti!

Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan rapor, kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi kritik alanlarda kapsamlı bir değerlendirme sunarak, hem niceliksel hem de niteliksel analizlerle Türkiye'nin kamu maliyesine dair güncel sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle geleceğe yönelik politika seçeneklerine ışık tutmaktadır.Rapor kapsamında ele alınan başlıca konular:- Kamuda yapısal tasarruf sınırlılıkları- Maliye politikalarının fiyat istikrarına etkisi- Vergi sistemindeki dönüşüm ihtiyacı- Kamu harcamalarının OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi- Kamu borç stokunun sürdürülebilirliği ve yönetimi26 Haziran’da Ankara’da düzenlenen lansman programında rapor, Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan, Dr. Bekir Eren ve Emrullah Aydın'ın sunumları, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla kamuoyuna sunuldu.İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal etkileriyle değerlendirmekte; politika yapıcılar, uygulayıcılar ve araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak sunmaktadır.Raporu incelemek için tıklayınız. Program kaydına İLKE Vakfı Youtube kanalından erişebilirsiniz.