Logo

Yerel Yönetimlerde Kültür Statejisi Çalıştayı

Kategori: Çalıştay Tarih: 23 Mart 2022

Etkinlik Detayları

Özet

İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı (İLKE), 2018'de başlattığı Geleceğin Türkiyesi projesinin yedinci raporu Geleceğin Türkiyesinde Kültür Politikaları Raporu'nun tanıtımından sonra bu rapor doğrultusunda 23 Mart Çarşamba günü Mercure Hotel Altunizade’de “Yerel Yönetimlerde Kültür Stratejisi” Çalıştayı gerçekleştirecektir.

 

İLKE tarafından oluşturan Geleceğin Türkiyesi Projesi; eğitim, yükseköğretim, ekonomi, yönetim, dış politika ve sosyal politikalar, kültür politikaları ve sivil toplum raporlarını içermektedir. Geleceğin Türkiyesi Projesi’nin yedinci raporu olan Geleceğin Türkiyesinde Kültür Politikaları Raporu ise 29 Ocak 2022 tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştır.

“Geleceğin Türkiyesinde Kültür Politikaları” Türkiye’nin kültür serüvenine ve bu alanda yaşanan tartışmalara odaklanarak kültür politikaları konusunda nasıl tutarlı, kapsayıcı ve rasyonel bir vizyon geliştirilebilir sorusuna yanıt aramaktadır. Rapor, Türkiye’deki kültür tartışmalarını, kültür politikalarının gerekliliğini, kültür alanının aktörlerini, kültür endüstrisini ve kültür politikalarının toplumsal yaşamı nasıl etkilediği veriye dayalı bir perspektif ile ele almaktadır. Raporun tanıtım süreçlerinde yerel yönetimlerin kültür stratejileri üzerine pek çok müzakere gerçekleştirilmiştir. Bu müzakereler sonucunda alanda olan ihtiyaca binaen “Yerel Yönetimlerde Kültür Stratejisi” başlıklı bir çalıştay yapılmasına karar verilmiştir.

Türkiye’de yerel yönetimlerin kültür ve sanat faaliyetleri gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Düzenlenen bazı kültür sanat etkinliklerinin etkileri yerelin sınırlarını aşıp uluslararası bir kimlik de kazanmıştır. Türkiye’de yerel yönetimlerin kültür ve sanat faaliyetlerini topluma sunmak yoluyla sanat ve kültürün demokratikleşmesi sürecine katkıda bulunmaktadır. Bu açıdan yerel yönetimlerin, kültür ve sanatın gelişimi ve geleceğinde önemli birer aktör pozisyonunda olduğu söylenebilir. Fakat bu olumlu gelişmelerin yanında alan birçok sorunu da beraberinde barındırmaktadır. 

Yerel kültürün korunması ve geliştirilmesi, kültür sanat programlarının nitelik sorunu, bütçe kullanımı, yerel paydaşlar ile ortaklığın arttırılması, belediyelerin kendilerini kültürü destekleyici bir konuma yerleştirmeleri, karar verme süreçleri gibi konular yetkililerin ilgilerini daha fazla çekmelidir. Bu sebeple Yerel yönetimlerdeki kültür politikalarında kurumsal ve yapısal değişiklikler ile yeni alternatif bir vizyon ortaya konulması gerek görülmektedir. “Yerel Yönetimlerde Kültür Stratejisi” Çalıştayı bu gerekliliği vurgulamayı gaye edinmektedir.

 

Kapsam 

“Yerel Yönetimlerde Kültür Stratejisi” Çalıştayı  kültür politikaları, sanat ve kültür yönetimi, şehir politikaları, bölge planlama ve yerel yönetişim konularını içermektedir. Çalıştaya bu alanlarda çalışmalar yürüten uzmanlar, akademisyenler, araştırmacılar ve yerel yönetim temsilcilerinin katımı hedeflenmektedir.


Amaç 

Çalıştay yerel yönetimlerin kültür stratejisi oluşturabilmesi için uygulanabilir çözüm önerileri içeren yol haritası sunmayı amaçlamaktadır. Yerel yönetimlerdeki kültür politikalarında yaşanan sorunları ortaya koyarak bu alandaki kültür politikalarında karar verme süreçleri için yeni modeller geliştirmek temel amaçları arasındadır.

 

Hedef 

Yerel yönetimlerin kültür politikaları hakkında etkili analizler geliştirmek, Türkiye’deki kültür politikalarındaki belediyelerin konumu ve önemini vurgulamak, yerel yönetimlerde kültür stratejilerinin ilkelerini belirlemek ve yerel yönetimlerin STK, özel sektör, meslek kurumları ve kalkınma ajansları ile ortak projeler oluşturmasının koşullarını tartışmak programın hedeflerini oluşturmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

İlgili İçerikler

Dezavantajlı Çalışanlar

Sanayi Devrimi ile birlikte günümüzdeki anlamını kazanmaya başlayan ‘çalışma’ eylemi, herkes için temel haklardan birisi olarak değerlendirilmektedir. Toplumsal adaletin sağlanabilmesi için her bir birey için uygun çalışma koşullarının oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda dezavantajlı gruplar olarak kavramsallaştırılan kişilerin istihdamı ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Sahip oldukları özellikleri itibariyle diğer bireylerle eşit konumda olmayan dezavantajlı grupların sosyal politika tedbirleri ile korunmaları ve koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir.TODAM tarafından hazırlanan Toplumun Görünümü 2024 Yılı Raporu’nun Araştırma Konusunu ‘Dezavantajlı Çalışanlar’ oluşturmaktadır. Engelliler fiziksel ve zihinsel engeli; kadınlar istihdama dahil olma ve terfi sürecindeki önyargı; gençler tecrübe eksikliği; çocuklar ve yaşlılar korunmasız olmaları; eski hükümlüler daha önce yaptıkları eylemlerinden dolayı ve göçmenler de ayrımcılık vb. davranışlar nedeniyle çalışma hayatına dahil olma ve istihdamlarını sürdürme konusunda problem yaşamaktadırlar.Raporda dezavantajlı grupların istihdama dahil olma ve istihdam sürecinde yaşadıkları problemlerin ortaya çıkarılması ve onları koruyucu düzenlemelerin hayata geçirilmesi önerilerine odaklanılmıştır. Bu kapsamda yapılacak çalışmaların Anayasa’nın 49. maddesinde yer alan ‘Çalışma Hakkı ve Ödevi’ başlığında belirtilen hususlara uygun olması ve toplumda emeğini arz ederek çalışma isteğini gösteren kişilere gerekli koşulların oluşturulması gerekmektedir.

15 Mayıs 2025

Toplumun Görünümü 2024 & Dezavantajlı Çalışanlar Rapor Sunumu

Toplumun Görünümü 2024 ve Dezavantajlı Çalışanlar raporları kamuoyuna sunuluyor! Türkiye’nin toplumsal yapısına dair merak edilen her şey, Toplumun Görünümü 2024 ile sizlerle buluşuyor! İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından her yıl hazırlanan bu kapsamlı çalışma; nüfus, aile yapısı, hanehalkı, sosyal gruplar, eğitim, ekonomi, işgücü ve istihdam, çalışma hayatı, refah ve eşitsizlik, sağlık, hukuk ve göç gibi toplumun temel alanlarını istatistiksel veriler ışığında analiz ediyor. Bununla birlikte, TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek'in editörlüğünde Dezavantajlı Çalışanlar temasıyla hazırlanan araştırma raporu ise; engelliler, kadınlar, gençler, çocuklar, yaşlılar, eski hükümlüler ve göçmenler gibi dezavantajlı grupların istihdama katılımı ve çalışma hayatında karşılaştıkları problemleri, çözüm önerileriyle birlikte alanında uzman akademisyen ve araştırmacılar tarafından değerlendiriyor. Toplumun güncel sorunlarını veriye dayalı analizlerle ele alan bu iki kapsamlı rapor hem politika yapıcılar hem de akademik ve sivil paydaşlar için önemli bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor. Program, İLKE Vakfı TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek ve TODAM Araştırmacısı Enes Koru’nun sunumuyla gerçekleştirilecektir. Kayıt için:  window.jotformEmbedHandler("iframe[id='JotFormIFrame-251212566475962']", "https://form.jotform.com/")

Toplumun Görünümü 2024 ve Dezavantajlı Çalışanlar Raporları Kamuoyuna Tanıtıldı

İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından hazırlanan Toplumun Görünümü 2024 Raporu ve Dezavantajlı Çalışanlar Araştırma Raporu, 15 Mayıs 2025 tarihinde İLKE Vakfı’nda düzenlenen programla kamuoyuna tanıtıldı.İLKE Vakfı’nda gerçekleştirilen sunum, Dr. Öğr. Üyesi Elyesa Koytak’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, İLKE Araştırmacısı Enes Koru, yazarlarından biri olduğu Toplumun Görünümü 2024 raporunun hazırlık süreci, metodolojisi, amacı ve elde edilen temel bulgular doğrultusunda Türkiye’deki toplumsal yapının en önemli sorunlarını ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Akabinde, TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek, editörlüğünü üstlendiği Dezavantajlı Çalışanlar araştırma raporunun temel bulgularını paylaşarak, ilgili sorunlara yönelik muhtemel çözüm önerilerini içeren bir sunum yaptı. Programa, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri, gazeteciler ve kamu kurumu yetkilileri yoğun ilgi gösterdi. Rapor sunumlarının ardından katılımcılar, raporlarla ilgili görüş, öneri ve sorularını paylaşarak çeşitli değerlendirmelerde bulunduHer iki rapora da aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:Toplumun Görünümü 2024Dezavantajlı Çalışanlar