Türkiye'nin Gönüllü Gücü Projesi'nin Kapanış Programı ve Belgesel Gösterimi Gerçekleştirildi

18 Kasım 2022


İLKE Sivil Toplum Akademisi (STA) tarafından yürütülen, sivil toplum geleneğine yaslanan ve bugünün dinamikleriyle hareket alanını belirleyen kişi ve kurumların öykülerinin gün yüzüne çıkarıldığı Türkiye’nin Gönüllü Gücü (TGG) Projesi Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen kapanış programı ve belgesel gösterimiyle sona erdi.


Proje, sivil toplum kavramının içini bu toprakların özüyle nasıl doldurmamız gerektiği üzerine düşünmemizden yola çıkıyor.

Açılış ve selamlama konuşmalarından ilkini İLKE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar gerçekleştirdi. Sunar konuşmasında gönüllüğün öneminden bahsederek, “Gönüllülüğün coğrafyamız için ne ifade ettiğini, gönülden yapılan işlerin nasıl başka gönüllere ulaştığını ve güzel neticeler verdiğini biliyoruz,” ifadelerini kullandı. Projenin hedefinden söz eden Sunar, “Türkiye’de sivil toplum alanı var, bu alanın içi farklı şekilde doluyor. Bir kısmında gerçek anlamıyla toplumumuzu kuşatmadığımızı düşündüğümüz içeriklerle doluyor. Proje, sivil toplum kavramının içini bu topraklardan kaynaklanan biçimde nasıl doldurmamız gerektiği üzerine düşünmemizden yola çıkıyor,” dedi.  Sunar ayrıca gönüllüğün gücünü “hikâyesini çekemediğimiz, ikna edemediğimiz gönüllüler de oldu. Benzer hikâyelerden daha niceleri var. Bu toplumda eğer bir birlik üzere yaşıyorsak bu insanlar sayesinde,” sözleriyle vurguladı.


Gönüllülük yanımızı kaybetmeden çalışmalar ortaya koymalıyız.

Program İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un selamlama konuşmasıyla devam etti. Sivil toplum ve gönüllülük üzerine konuşan Erdoğmuş, sivil toplum ve gönüllülük meselelerini ayrı bir yerde tuttuklarının altını çizdi. Sivil toplum alanının pratik ve hayata dokunan bir yanı olduğunu vurgulayan Erdoğmuş, “bir yandan sistematik çalışmalar yaparken gönüllülük yanımızı kaybetmeden çalışmalar ortaya koymalıyız,” dedi. Erdoğmuş ayrıca gönüllülük hikâyelerinde kalpten duyabileceğimiz bir hissiyat olduğunu söyleyerek, iyiliğin çoğaltılması için bu hissin böyle projelerle paylaşılması gerektiğini ifade etti.


Selamlama ve açılış konuşmalarının ardından TGG projesinde başlangıçtan bu güne emeği geçenlere plaket takdim edildi. Proje koordinatörü Mine Çatal, İLKE Stüdyodan Fatih Turan ve Ömer Çolak’a plaketlerini proje yürütücü ve İLKE Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar takdim etti. Plaket takdimi sonrası program belgesel gösterimiyle devam etti.


Türkiye'nin Gönüllü Gücü Belgeseli

Türkiye'nin Gönüllü Gücü Belgeseli, İLKE Vakfı Sivil Toplum Akademisi tarafından yürütülen Türkiye'nin Gönüllü Gücü projesi kapsamında hazırlanmıştır. Türkiye'de sivil toplum geleneğine yaslanan gönüllülük çalışmalarını ortaya koyduğumuz projemizde farklı şehirlerinden 30 gönüllüyle görüşülmüş ve Türkiye’deki farklı gönüllülük biçimleri ortaya konmuştur. 


Belgeseli izlemek için tıklayınız.


Türkiye’nin Gönüllü Gücü Projesi nedir?

Türkiye’nin Gönüllü Gücü (TGG) projesi kapsamında sivil toplum geleneğine yaslanan ve bugünün dinamikleriyle hareket alanını belirleyen kişi ve kurumların öyküsü dinlendi. Belli bir faaliyet alanına dönük çalışmalar yapan, etki alanı oluşturmuş ve gönüllü gücünü öne çıkarmış yapılar ve bireysel çabalar projenin öncelikli odağı oldu.


Türkiye’nin kendi gerçekliğiyle beraberinde getirdiği sivil toplum ve gönüllülük gücü kendine özgü bir yapı oluşturmaktadır. TGG projesi ile toplum içinde inisiyatif almış bu kişi ve kurumların bizzat kendilerinden hikâyeleri, hedefleri, çalışma biçimleri ve yarattıkları dönüşümleri dinlendi.


İLKE, sivil toplum alanında yaptığı çok sayıda çalışmanın arasına kattığı bu proje ile gönüllülüğün farklı tonlarını inceledi. Bu proje ile sivil toplum gönüllüleri için Türkiye’de gönüllülüğe dair önemli bir bilgi kaynağı ve güncel oluşturuldu. Sivil topluma ilgi duyan araştırmacılar, sivil toplum gönüllüleri ve uygulayıcıları projenin öncelikli hedef kitlesini oluşturmaktadır.