Sivil Toplum Zirvesi 2024 Gerçekleşti!

05 Ekim 2024

Sivil Toplum Zirvesi 2024: “Öncü Sivil Toplum” Temasıyla İnsan Yönetimi Tartışıldı

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Sivil Toplum Zirvesi, “Öncü Sivil Toplum” temasıyla gerçekleşti. Zirvede, sivil toplumda insan yönetiminden stratejik planlamaya, profesyonelleşmeden dijital dönüşüme kadar birçok önemli konu tartışmaya açıldı. Sivil toplumda insan yönetimi üzerine yapılan kapsamlı değerlendirme, sivil toplum profesyonellerini, gönüllüleri, özel sektör temsilcilerini ve araştırmacıları bir araya getirdi.


İLKE Vakfı Sivil Toplum Akademisi (STA) tarafından organize edilen zirve, 5 Ekim 2024 tarihinde Fatih Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Zirvede, insan ve değer odaklı yönetim modellerinin önemi vurgulandı.


Açılış konuşmalarında, Sivil Toplum Akademisi Direktörü Doç. Dr. Fatih Yaman, Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının sayısındaki artışa rağmen, yönetim niteliğinde geliştirilmesi gereken alanlar bulunduğunu belirtti. İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Sait Öner ise gönüllüğün sürdürülebilirliği için insan odaklı yaklaşımların önemine dikkat çekti. İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, sivil toplum kuruluşlarında aidiyet ve gönüllülüğün önemine vurgu yaparak, bu değerleri güçlendirecek sistem araçlarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Sivil Toplum Ödülleri Sahiplerini Buldu!


Öne Çıkan Faaliyet Ödülü, Çorbada Tuzun Olsun Derneği’ne verildi. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Taha Aytimur, “Biz, gücünü tamamen gönüllülerden alan ve farkındalık yaratmayı hedefleyen bir derneğiz. Bu ödülü, 10 yıldır sahada yanımızda olan ve hâlâ büyük bir özveriyle çalışmaya devam eden gönüllülerimiz adına alıyorum.”  ifadeleriyle sivil toplumda gönüllülüğün önemine dikkat çekti.


Yenilikçi STK Ödülü ise Robot El Derneği’ne takdim edildi. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Okumuş, “Türkiye genelinde yaklaşık 4000 gönüllümüz var. Onları, yüzlerini hiç görmesek de gönülden çalışan kahramanlar olarak görüyoruz. Bu ödülü, emek veren tüm kahramanlarımıza armağan ediyoruz.” şeklinde konuştu.


Gönüllülük Ödülü, Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu’ya verildi. Dokucu, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “2008’de Sudan, 2011’de Gazze, ardından Pakistan, Filipinler, tekrar Gazze ve Afganistan’da bulundum. Bu deneyimler bana, başkalarının yerine kendimizi koyabilmenin ve onlar için empatiyle düşünebilmenin ne kadar kıymetli olduğunu öğretti.” ifadelerini kullandı.


Gönüllülük Mansiyon Ödülü ise Mesut Çaça’ya verildi. Çaça, konuşmasında “Toplumsal ve psikolojik buhranın bu kadar yoğun yaşandığı bir çağda, gönüllülük bilincine sahip insanlarla bir arada olmak beni gerçekten çok mutlu ediyor ve umut veriyor.” sözleriyle toplumda gönüllülük ruhunu yaşatan projeleri desteklemenin önemine vurgu yaptı.

Sivil Toplumda İnsan ve Değer Odaklı Yönetim Öncelenmeli!


İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burak Tek moderatörlüğünde “Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” başlıklı panel gerçekleştirildi. 


Panel, Dr. Rumeysa Kaymakçı’nın “İnsan Yönetiminin Geleceği; Dijital Dönüşüm” başlıklı konuşmasıyla başladı. TEGEP Yönetim Kurulu Üyesi olan Kaymakçı, teknolojik girişimlerin çoğunda, insan kaynağına yapılması gereken yatırımın göz ardı edilmesi nedeniyle başarısız olunduğunu belirtti. İş dünyası dönüşürken, insan yetkinliklerinin de sürekli güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Gönüllülüğün sürdürülebilirliğinin büyük önem taşıdığını ve bunun, geçmişin hafızasıyla mümkün olacağını ifade eden Kaymakçı, dijital arşivlerin oluşturulmasının deneyimlerin kalıcı hale gelmesi ve gelecekteki gönüllülük faaliyetlerinin daha etkili sürdürülebilmesi açısından faydalı olduğunu belirtti.


Ardından, Türk Kızılay Yönetişim Ofisi Genel Müdürü Mustafa Tutkun, “İyi Yönetişim ve Stratejik Planlama” başlıklı konuşmasında, stratejik planlamanın kurumlar için vazgeçilmez bir süreç olduğunu ifade etti. Etkili bir planlamanın hedeflere ulaşmayı sağlayacağını ve belirsizliklere karşı hazırlıklı olmayı mümkün kılacağını belirtti. Stratejik planın başarıyla uygulanabilmesi için liderlerin, hem planın oluşturulması hem de uygulama sürecinde aktif rol alması gerektiğini vurguladı.


Yıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın ise “Organizasyon 4.0; Öğrenen Yapılara Doğru” başlıklı konuşmasında, sivil toplumda çalışanlar için en değerli motivasyonun kimlik olduğunu belirtti.  Aydın, “Çeşitlilik, insanları partiye davet etmek demektir; kapsayıcılık ise katılan herkesi dansa davet etmektir. Sivil toplum kuruluşları da bu anlayışı benimsemelidir,” sözleriyle, paylaşılan vizyonun, takım halinde öğrenmenin düşünsel modellerin, kişisel hakimiyetin ve sistem düşüncesinin STK'lar için önemine dikkat çekti. Sivil toplum kuruluşlarının belirli değerler etrafında toplandığında, orada bulunma motivasyonlarının artacağını belirtti.


Turkcell Çalışan Deneyimi Direktörü Nurullah Er, “Değer Odaklı Liderlik” başlıklı konuşmasında, liderliğin organizasyon şemasında yer alan bir unvandan ibaret olmadığını; gerçek liderliğin doğal liderlik olduğunu, bunun da zor zamanlarda ortaya çıktığını belirtti. Liderliğin cesaret gerektirdiğini ve değerlerin davranışlara rehberlik eden ilkeler olduğunu ifade etti. Sürdürülebilir mutluluğun, değerlere bağlılıkla doğru orantılı olduğunu vurgulayan Er, değerlere sadık kalındığında içsel bir denge ve tatmin duygusunun elde edilebileceğini belirtti.


5 Dakikada Anlat


Sivil Toplum Akademisi araştırmacısı Elif Akkuş’un moderatörlüğünde “5 Dakikada Anlat” etkinliği gerçekleştirildi. Yaptığı çalışmalarla insan yönetiminde, katılımda, sürdürülebilirlikte etkiyi artıran değerli proje, faaliyet ya da oluşumların paylaşılmasının amaçlandığı bu etkinlikte, 5 sivil toplum temsilcisi 5’er dakikalık sunumlar gerçekleştirdi.


İlk olarak, TOG Vakfı’ndan Mehmet Bahadır Teke, gençlerin karar alma süreçlerine ve STK yönetimine katılımlarına ilişkin örnek çalışmalarından bahsetti. Ardından, Tebessüm Hareketi Derneği’nden Mevhibe Tuğba Demir, Çevik Proje Yönetimi’ni tanıttı. Epik Ağı’ndan Sermin Kağan, sivil toplumda insan kaynağını geliştirmeye yönelik  tasarladıkları ağı tanıttı. İyilikle Projesi’nden Burhan Karabacak, bağışa dayalı kitle fonlama platformunun işleyişini ve gelecek projeksiyonlarını ortaya koydu. Son olarak İlim Yayma Cemiyeti’nden Selim Özdemir, sivil toplumda nitelikli yönetici yetiştime bağlamında hayata geçirilen Yurt Yönetici Akademisi projesini anlattı.

Profesyonelleşme Gönüllülüğü Öldürür Mü?


Zirvenin son etkinliği olan “Gençler Tartışıyor” oturumu, Arayüz Kampanyası Direktörü Nevzat Taşçı moderatörlüğünde, “Sivil toplumda profesyonelleşme gönüllülüğü öldürüyor mu?” konusunun tartışıldığı münazara maçıyla gerçekleştirildi.


Sivil toplum paydaşlarını buluşturarak gönüllü, etkili ve özgün çalışmaların ödüllendirildiği zirvede, sivil toplumun önemi ve toplumsal fayda üreten nitelikli çalışmaların artarak devam etmesi gerekliliği vurgusu katılımcılar arasında geniş yankı buldu.