Sivil Toplum Akademisi, Psikososyal Destek Eğitimiyle Sivil Toplumun Afetlere Hazırlığını Güçlendiriyor!

07 Mayıs 2023

Sivil Toplum Akademisi tarafından düzenlenen Psikososyal Destek Eğitimi, 7 Mayıs tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleşti. Eğitime deprem bölgesinde çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve gönüllüler katıldı. Eğitimler alanında uzman psikologlar tarafından verildi.

Programın başında selamlama konuşmasını gerçekleştiren İLKE Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, Sivil Toplum Akademisi'nin sivil toplum alanında uzun yıllardır organizasyonel ve insan kaynakları gelişimine katkı sunduğunu belirtti. Bu yıl, eğitmen hocalarımızın desteğiyle Psikososyal Destek Eğitimi’ni deprem dolayısıyla eklediklerini ifade etti. Sivil toplumun, devlet ve özel sektörün erişemediği alanlarda iş birliği yaparak toplumun üçüncü bir ayağı olduğunu vurguladı ve deprem sırasında sivil toplum kuruluşlarının önemli bir performans sergilediğini belirtti.

Programın açılış konuşmasında ise Dr. Fatih Yaman, Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’a katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu. STA olarak eğitim, araştırma ve yayın alanlarında odaklı çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi. Bugünkü eğitimin, 2019'dan bu yana gerçekleşen Kapasite Geliştirme Eğitim Programı’nın bir parçası olduğunu ve 14 farklı eğitim alanını kapsadığını belirtti.
 
Eğitimin moderatörlüğünü üstlenen Klinik Psikolog Dr. Ayşe Erdoğmuş ise konuşmasında deprem başlığıyla bir araya gelmenin zor olduğunu ancak katılımcılar ve hocalarla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ayrıca, depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileklerini iletti.
 
Eğitimin ilk dersini Uzman Klinik Psikolog Gülsüm Özkara “Psikolojik İlk Yardım” başlığıyla verdi. Travma ve TSSB (Travma sonrası Stres Bozukluğu) hakkında bilgilendirme ile başladı. Psikolojik ilk yardım öncesinde ve sırasında destek sağlayacak kişinin yapabileceği hazırlıkları anlattı. Travma yaşamış kişilerle iletişim kurarken nasıl davranılması gerektiği ve afet sonrasında güvenin tekrar inşa edilmesinin önemi üzerinde durdu.
 
Eğitimin ikinci dersinde Psikolog Yasemin Aslay, “Deprem Mağduru Çocuk ve Ergenlerle İletişim” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Aslay, travma sonrası yaşananları anlamlandırmanın önemini vurguladı. Özellikle çocuklarda bu sürecin farklı ilerlediğinden bahsetti. Ayrıca, ölüm ve kayıpların çocuklara nasıl aktarılması gerektiği konusunu ele aldı. Psikolojik ilk yardım sırasında, çocukların gelişim düzeylerine göre ilişki kurma stratejileri üzerinde durarak çocukların durumla başa çıkarken ebeveynleri ve kendilerine bakım veren kişilerden etkilendiklerini ifade etti.
 
“Psikolojik Travma” konulu dersi ise Uzman Klinik Psikolog Müzeyyen Çiçek verdi. Bu derste, travma sonrası yapılabilecek regülasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çiçek, afet sonrası yaşanan şok dönemi, tepki dönemi, işlemleme ve olanları düşünme dönemleri ile iyileşme ve uyum dönemleri üzerinde durarak, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri ve çeşitli vaka örneklerini de ele aldı. Ayrıca, afet dışında çeşitli travmalardan ve muhtaç olma duygusuna bağlı travma sonuçlarından da bahsetti.
 
Eğitimin son dersi olan “Saha Hazırlık Süreci ve Sonrası Gönüllülük Yolculuğu” başlıklı dersi ise Uzman Klinik Psikolog Sümeyye Geçimli verdi. Bu derste, afet sonrası olaylardan etkilenme ve stresle mücadelede bireysel faktörler üzerinde durdu. Sahada çalışan gönüllülerin tükenmişlik belirtileri gösterebileceği konusu ele alarak psikolojik ilk yardıma gidenler için alana gitmeden önce dikkat edilmesi gereken konuları vurguladı. Sahada çalışanların yaşadığı çeşitli travmatik deneyimler de tartışıldı. Son olarak dengeleme (grounding) çalışmaları yapılarak, saha çalışmasından dönüşte yaşanan adaptasyon sürecine de değindi. Eğitim Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un kapanış konuşmasıyla sona erdi.