Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı Gerçekleşti: İslamcı Hareket, Avrupa Merkezli Düzene Karşı Alternatif Sunmalıdır
Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı Gerçekleşti: İslamcı Hareket, Avrupa Merkezli Düzene Karşı Alternatif Sunmalıdır
09 Kasım 2023
İLKE Vakfı bünyesindeki Platform Dergisi ve YTB'nin ortaklaşa düzenlediği Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı, 18-19 Kasım tarihlerinde, İslam Araştırmaları Merkezinde düzenlendi. 2 gün süren konferansta çok sayıda entelektüel ve akademisyen, başta Gazze olmak üzere Müslüman dünyanın meselelerini konuştu. İslamcı hareketlerin Avrupa merkezli düzene karşı alternatif bir vizyon sunması gerektiği vurgulanan konferansta, Müslüman dünyanın sorunlarına çözüm önerileri sunuldu.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) “Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce” projesi toplamda 11 ciltlik bir kitap seti olarak bu sene tamamlandı. Prof. Dr. Lütfi Sunar’ın yürütücüsü olduğu projede Türk düşüncesinden Hint Alt Kıtası'na, Balkanlar’dan Sahra Altı Afrika’ya çağdaş dönemde bütün Müslümanların ürettiği düşünce akımları uzmanlar tarafından değerlendirildi.
Projeden hareketle düzenlenen konferansta Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce, saygın isimlerin sunumları ve oturumlarla ele alındı. Konferansta, Müslümanları dünya genelinde etkileyen sosyal, ekonomik ve kültürel meseleler 8 farklı oturumda alanında uzman uluslararası isimlerle masaya yatırıldı.
Konferansın açılış konuşmasını İLKE Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar gerçekleştirdi. Sunar konuşmasında, “Filistin'in işgali meselesi sömürgecilik ve Müslüman karşıt kültürün en Avrupa merkezci ürünlerinden biridir. Filistinliler nesillerdir yerinden edilme çatışmalarıyla karşı karşıya kalarak kendi kaderini tayin etme mücadelesi vermekte ve temel insan hakları uğruna mücadele etmektedir.” ifadelerini kullandı. Son iki yüzyılın Müslümanların birbirinden ayrılarak geçirdiğini ve gelecekte Müslüman toplumların daha özgür ve adil hale geleceğini söyleyen Sunar: “Umarım konferansımızda geçireceğimiz bu iki gün, tahayyül ettiğimiz geleceğin başlangıcı olur.” diyerek sözlerini tamamladı.
İSAM adına açılış konuşması yapan Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Çitil ise “Akademideki ana akımlarının çoğu, benim de tasavvur ettiğim Müslüman toplumun kendi kendilerine barış içinde yaşamasına imkan tanımıyor. Pek çok dindar genç akademisyen böyle bir akademik ortamda zorluklarla karşılaşıyor ve çoğu zaman akademinin ana akımlaştırma projesinin ideolojik çekirdeğinden gelmiyorlar. Kişisel olarak akademide Müslüman faaliyetlerinin kapısını açma sorumluluğumuz var. Müslüman düşüncesinde günümüzün çeşnilerini ve olası ufuklarını renklendiren akademik olayların önemli bir kısmı küçümsenmemelidir.” dedi.
Konferansın son açılış konuşmasını ise YTB Başkanı Abdullah Eren gerçekleştirdi. Eren konuşmasında, “Modern dünya olarak şu anda büyük zorluklardan geçiyoruz. Bu nedenle dayanışma ve gelecek ümidine dair tavrımızı en üst düzeyde tutmamız gerekiyor. İsrail'in Filistin topraklarını özellikle de Gazze'yi işgal ettiği insani saldırılarda kadın, genç, çocuk ve yaşlı ayrımı yapılmaksızın masum sivillere zulmediliyor. Bu utanç, işlevselliğini yitiren uluslararası örgütlerin başarısızlığıdır. Gereken tepkiyi göstermeyen fonksiyonunu yitirmiş uluslararası hukuk mekanizmalarının suskunluğu ve uluslararası toplumların birçok ortak değere karşı işlenen dünya suçlarına karşı işbirliği yapmaması ne yazık ki yaklaşık on iki bin Filistinli kardeşimizin şehadetiyle sonuçlanmıştır. Allah hepsine rahmet eylesin ve bizi cennetine kavuştursun.” ifadelerini kullandı.
Konferansta 2 gün boyunca Heba Raouf Ezzat, Wadah Khanfar, Mukhtar Shanqiti, Salman Sayyid, Sari Hanafi, Ovamir Anjum, Adeel Malik, Syed Farid Alatas gibi tanınmış bir çok bilim insanı ve düşünür konuşmacı olarak yer aldı. Ayrıca 11 ciltlik Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Serisi’nin web sitesi yayına açıldı. Web sitesinde 11 ciltlik eserin tamamına pdf olarak ve kitapların içinde yer alan makalelere muhtelif olarak ulaşılabiliyor. Aynı zamanda sitede yer alan zaman tüneliyle birlikte çağdaş Müslüman düşüncesinin tarihsel seyri takip edilebiliyor.