12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi Tamamlandı
12. İslam İktisadı Zirvesi Akademi ve Sektörü Buluşturdu!
İLKE Vakfı’na bağlı İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından yıllardır düzenlenen İslam İktisadı Atölyesi bu yıl yeni bir formatla 12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi olarak 16 Ekim 2024 tarihinde Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Zirvenin açılış konuşmalarında, İslam İktisadı Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Melih Turan, İslam iktisadı ve İslami finans çalışmalarının büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu çalışmaların daha da geliştirilmesi ve süreklilik kazanması gerektiğinin altını çizdi. İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Sait Öner ise mevcut finans sistemi karşısında alternatif bir model olarak İslam iktisadı ve finansı çalışmalarının önemine dikkat çekti. Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Çınar, “21. yüzyılda, küresel zorluklar, adil ve sürdürülebilir finans sistemlerini daha çok ön plana çıkarıyor. İslam iktisadı ve finansı, adil bir düzen ve sürdürülebilir kalkınma için giderek daha fazla önem kazanıyor.” dedi. T.C. Merkez Bankası Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babacan ise katılım finans sektöründeki gelişmeleri değerlendirerek, “Katılım bankacılığında 6 yılı geride bıraktık, ancak daha katedecek çok yol var. Bu alanda başarı için kurumsallaşma kritik önemde.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını ve yıkılmaya mahkum olduğunu, bu durumda sürdürülebilir bir sistem inşa etmemiz gerektiğini vurgulayarak "Alternatif sistemler üzerine çalışmalar yapılmalı" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından iki farklı salonda paralel oturumlar halinde gerçekleştirilen panellerle akademi ve sektörün farklı açılardan ele aldığı konular üzerinde derinlemesine tartışmalar gerçekleştirildi. 10 oturumda ve çeşitli başlıklarla gerçekleştirilen panellerde İslam iktisadının kriz çözümlerine olan katkılarından küresel finansın dönüşümüne, katılım finansmanındaki yenilikçi yaklaşımlardan dijitalleşmeye ve İslami finteklerin dönüştürücü etkisine kadar birçok konu tartışıldı.
Gerçekleştirilen panellere akademiden ve sektörden katılan birbirinden değerli konuşmacılar, İslam iktisadı alandaki potansiyelin gerçeğe dönüşmesi için gerekli olan bilgileri, stratejileri ve uygulama alanlarındaki tecrübeleri paylaştı.
İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu
Zirvede, İslam iktisadı alanında yürütülen çalışmalar ödüllendirildi. İslam İktisadı Tez Ödülü Dr. Yunus Emre Aydınbaş’a, İslam İktisadı Uygulama Ödülü Portföy Saklama hizmet ile Türkiye Emlak Katılım Bankası’na, İslam İktisadı Araştırma Ödülü Dr. Sami Al Daghistani’ye, İslam İktisadı Katkı Ödülü ise Prof. Dr. Masudul Alam Choudhury’e verildi.
Zirvede Katılım Finans Öne Çıktı
Zirve boyunca düzenlenen panellerde, katılım finans sektörü farklı açılardan incelendi. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Katılım Finans Dairesi Başkanı Dr. Tarık Akın, İslami finansın orta sınıf, kentleşme ve iklim değişikliği gibi küresel trendlerle bağlantılı olduğunu ve bu trendlerin tüm dünyayı şekillendirdiğini belirtti. Architecht CEO’su Ökkeş Emin Balçiçek, teknoloji ve finans ilişkisinin özellikle fintek alanında önemli olduğunu vurguladı ve bankacılık çözümlerini İslami ilkelere dayandırarak dijital teknolojiyi güçlendirdiklerini ifade etti.
İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi Genel Sekreteri Umar A. Oseni, İslami finansın hem bireysel hem de toplumsal düzeyde adil, sürdürülebilir ve dengeli bir sistem olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti. INCEIF Üniversitesi’nden Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha ise finansal işlemlerin büyük kısmının bankacılık üzerinden yapıldığını, bunun da sistemi kırılgan hale getirdiğini ve bir bankadaki sorunların tüm sistemi tehdit edebileceğini vurguladı.