Logo
IKAM's 10th Islamic Economics Workshop Held in Istanbul

IKAM's 10th Islamic Economics Workshop Held in Istanbul

Kategori: News Tarih: 14 Ekim 2022

The 10th Islamic Economics Workshop by ILKE Foundation’s Research Center for Islamic Economics (IKAM) concluded at Istanbul University this Sunday, October 16, 2022. The 3-day long workshop received rich participation from academicians and professionals from the field of Islamic Economics who had come from different parts of the world. On the opening day of the workshop, the Islamic Economic Award Ceremony was held, followed by a panel discussion framed around the topic of “Promises of Islamic Economics in The Era of Crisis.” Besides the opening day, the workshop comprised six sessions that were held on Saturday and Sunday, October 15 and 16, respectively.

Prof. Dr. Lutfi Sunar, Chairman of ILKE Foundation’s Board of Executives, emphasized the fact that the workshop has been organized for 10 consecutive years and has always attracted international physical participation except for the year when the pandemic forced it to be organized in a hybrid manner. Sunar also pointed out that solutions must be sought from within the current system for the crises that humanity is passing through; however, it is not easy to find a solution within the system. Emphasizing the significance of the workshop, he said, “It seems that it is not easy to find a solution within the current system. In this sense, we are actually in a very important place for discussing alternative proposals.”

General Manager of Ziraat Bank Metin Özdemir expressed that the atmosphere we are passing through is suitable for the discussion of the subject of the workshop, and also declared that he will follow the sessions as much as possible and will read the works presented.

Speaking after Özdemir, Istanbul University Vice Rector Prof. Dr. Haluk Alkan stated that “If you have a claim, if you have a claim or a suggestion for bringing justice to the world, these crises are also creating new opportunities for you.”

Ayhan Karahan, Chairman of the Board of Executives at İGİAD, said that the field of Islamic economics is inspiring new progress in Türkiye and stated that bachelor, graduate, and doctoral programs have been opened in many universities.

Chairman of the Organizing Committee of the 10th Islamic Economics Workshop, Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya, said that they decided on the title of the workshop right after the previous workshop. He mentioned that crises are increasing in the world with every passing day. Kızılkaya also said that Islamic Economics can play a pivotal role in moving from these crises.


Workshop Sessions

After the opening ceremony, participants who had come from different countries got the opportunity to make their presentations during the sessions, which were held on 15 and 16 October.

The sessions were chaired by leading names, including Mehmet Saraç, Mehmet Babacan, Necmettin Kızılkaya, Zeynep Hafsa Orhan, Hasan Vergil, and Taha Eğri. In the workshop sessions, which continued for two days, 10 academicians discussed new opportunities for creating alternatives in the context of the crises and Islamic Economics in their presentations.

At the end of the workshop sessions, the final declaration entitled “Islamic Economics proposed the Ways Out of The Economic Crises” was published.

İlgili İçerikler

Kamu Maliyesi

Bu rapor, Türkiye’de kamu maliyesine ilişkin güncel sorun alanlarını ve yapısal dinamikleri beş temel başlık çerçevesinde ele alarak politika yapıcılara yönelik bütüncül öneriler sunmaktadır. Özellikle kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanan rapor, maliye politikalarının ekonomik sistem içindeki etkilerini görünür kılarken, Türkiye’nin kamu maliyesindeki yapısal dönüşümlerini de analiz etmektedir. Yapılan analizler, maliye politikasının yalnızca gelir ve harcama dengesine indirgenemeyeceği ve daha kompleks bir araç setine sahip olduğunu göstermektedir. Kamuda tasarruf politikalarının, kamuoyunda sürekli gündemde olan bir konu olmasına rağmen yapısal dönüşüm yaratmaktan uzak olması çözümcül ve kapsayıcı politikaları gerektirmektedir.Raporda, tasarruf politikalarının gerçeğe daha yakın ve daha kurumsal hale getirilmesi, tasarruf tedbirlerinde şeffaflığın ve netleştirilmiş bir etki alanının sağlanması, dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması, stratejik planlı kamu destekleri ile bütçe yükünün hafifletilmesi ve kamu kaynaklarının öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi kritik politika önerileri sunulmaktadır. İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal sonuçları açısından değerlendirerek paydaşların dikkatine sunmaktadır.

26 Haziran 2025

İKAM Kamu Maliyesi Raporu Sunumu

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Kamu Maliyesi Raporu, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da kamuoyuyla buluşuyor. Bu yıl “Kamu Maliyesi” temasını ele alan İKAM raporu, Türkiye’nin kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanıyor. Rapor, sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda maliye politikalarının ekonomik sistem üzerindeki etkilerini ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını da kapsamlı biçimde ele alıyor. İKAM, bu stratejik raporla kamu maliyesine dair bilimsel ve toplumsal değerlendirmeleri bir araya getiriyor ve politika yapıcılar ile ilgili tüm paydaşlara güçlü bir analiz sunuyor. Tarih: 26 Haziran 2025, PerşembeSaat: 14.00Yer: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası  Kayıt olmak için formu doldurunuz.  

Kamu Maliyesi Rapor Sunumu Gerçekleşti!

Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan rapor, kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi kritik alanlarda kapsamlı bir değerlendirme sunarak, hem niceliksel hem de niteliksel analizlerle Türkiye'nin kamu maliyesine dair güncel sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle geleceğe yönelik politika seçeneklerine ışık tutmaktadır.Rapor kapsamında ele alınan başlıca konular:- Kamuda yapısal tasarruf sınırlılıkları- Maliye politikalarının fiyat istikrarına etkisi- Vergi sistemindeki dönüşüm ihtiyacı- Kamu harcamalarının OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi- Kamu borç stokunun sürdürülebilirliği ve yönetimi26 Haziran’da Ankara’da düzenlenen lansman programında rapor, Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan, Dr. Bekir Eren ve Emrullah Aydın'ın sunumları, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla kamuoyuna sunuldu.İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal etkileriyle değerlendirmekte; politika yapıcılar, uygulayıcılar ve araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak sunmaktadır.Raporu incelemek için tıklayınız. Program kaydına İLKE Vakfı Youtube kanalından erişebilirsiniz.