Türkiye'de hukuki gelişmeleri, yargı sisteminin işleyişini ve kurumların performansını adli istatistiklerle analiz ederek geniş bir perspektif sunmayı amaçlayan Hukuk İzleme Raporu, bu yıl hukuk ve ekonomi temasıyla hazırlanarak kamuoyuna tanıtıldı.
12 Eylül tarihinde 16 farklı STK ve kurumdan başkan, yönetim kurulu üyesi, genel sekreter ve koordinatörün katıldığı toplantıda gençlerin yaşadığı zorluklar ve bu alanda çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarının karşılaştığı sorunlar ve çözüm yolları tartışıldı.
İslam İktisadı Araştırma Merkezi’nin (İKAM) düzenlediği 11. İslam İktisadı Atölyesi, 13-15 Ekim 2023 tarihlerinde “İslam İktisadı ve Çevre” başlığı ile İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde gerçekleştirilecektir.
İKAM Instagram hesabını takip ederek etkinlik ve yayın duyurularından hemen haberdar olabilirsiniz.
İslam İktisadı Ödülleri, İslam İktisadı alanındaki çalışmaları desteklemek ve nitelikli çalışmaları teşvik etmek amacıyla verilmekte ve kamuoyu tarafından da büyük bir ilgiyle takip edilmektedir. Bu yıl altıncısı verilecek olan ödüller 13 Ekim 2023 Cuma günü sahiplerini buluyor.
Türkiye’nin toplumsal olarak dönüşüm geçirdiği, anayasa yapım süreçlerinin tartışıldığı bir dönemde çözüme kavuşturulmayı bekleyen temel sosyal ve siyasi konularda İLKE Politika Önerileri serisi başlattı.
EPAM olarak Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Yıldırım ve Politika Analisti Ekin Gamze Gencer’i ziyaret ettik. Ziyarette İLKE Yönetim Kurulu Üyesi Kurtuluş Öztürk, Genel Sekreter Melih Tayyip Aksüt, EPAM Araştırmacıları Meryem Beyza Aydın ve Kevser Rabia Mumcuoğlu yer aldı.
Sena Karavaş’ın kaleme aldığı politika notu, tasarımı, uygulanması ve değerlendirilmesi de dahil olmak üzere, Türkiye’deki okul öncesi çağındaki çocuklara yönelik ücretsiz yemek politikasına ilişkin kapsamlı bir bakış sunuyor.
Özgür Kurtuluş'un sivil toplumda yapay zeka kullanımını ele aldığı yazısında veri analizi ve karar verme, iletişim ve erişim, kaynak tahsisi ve optimizasyon, kapasite geliştirme ve eğitim alanlarına değiniyor.
5 Eylül Uluslararası Hayırseverlik Günü'nde hayırseverlik kavramının kökeni, sivil toplumun rolü ve geçmişten günümüze nasıl bir değişim gösterdiği bu videoda!
Elyesa Koytak'ın Türkiye’de mesleklerin toplumun neyi olduğunu 10 maddede analiz ettiği yazısı İLKE Analiz'de yayınlandı.
8 Haziran 2023 tarihinde The Guardian’da yayınlanan “As the AI industry booms, what toll will it take on the environment?” başlıklı yazıyı İLKE Analiz okurları için çevirdik.
Eylül 2023 Çarşamba günü Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanmasıyla OVP hakkında birçok soru gündeme geldi. Yunus Emre Aydınbaş'ın kaleme aldığı "Orta Vadeli Plan Nedir?" başlıklı köşe yazısında programa dair merak edilen sorulara açıklayıcı cevaplar sunuyor.
İslam iktisadı alanına, samimiyeti, özverisi, çalışmaları ve yetiştirdiği öğrencilerle pekçok katkı sağlayan ve 2020 yılında vefat eden Prof. Dr. Arif Ersoy'un hayatı, öğrencilerinin hatırlaları ile derlenerek okuyucularla buluştu.
İLEM’in 2002 yılından beri aralıksız olarak sürdürdüğü İLEM Eğitim Programı’nda 2023-2024 dönemi başvuruları başladı. İLEM Eğitim Programı iki yıl boyunca Güz ve Bahar dönemlerinde sekizer hafta süren programına lisans 2. ve 3. Sınıf öğrencilerini davet ediyor.
İhtisas Çalışmaları - Güz 2023 I. Dönem programı ilan edildi. Lisansüstü çalışmalar yapan araştırmacılara yönelik dinamik ve özgün bir akademi imkanı sunan İhtisas Çalışmaları, 6 farklı ders ile dönemi açıyor. Başvurular basvuru.ilem.org.tr adresinden yapılabilir.
İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri ve Yönetim Kurulu Üyemiz M. Hüseyin Mercan ile İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar’ın yer aldığı heyet Katar’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdiler. Doha Büyükelçiliği, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına gerçekleştirilen ziyaretlerde İLEM'in faaliyet tanıtılarak olası ortak çalışmalar üzerine konuşuldu.
Yönetim Kurulu Başkanımız Ayhan Karahan, Özgün Yayıncılık sahibi Cemal Balıbey'i makamında ziyaret etti.
Derneğimizin yirminci yılını idrak etmeye devam ediyoruz ve bu minvalde geçtiğimiz üç ayda yapılan dernek faaliyetleri, ziyaretler, programlar, derneğimize yeni katılan üyeler hakkındaki bilgilere iç sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.
Gençlerin bireysel bilgi becerilerini geliştirirken manevi ve ahlaki şahsiyetlerinden de ödün vermeden geleceğe adım atmasının hedeflendiği Marifet Okulu programında gençler tefekkür etme, üretme ve eğlenerek öğrenme ortamı bulacak.
“Çocuk Edebiyatı”, “Psikoloji”, “Çocuklar İçin Felsefe”, “Film Okumaları” ve “Genler Bize Ne Söyler?” olmak üzere beş tema etrafında toplanan okumalar, her biri alanında yetkin moderatörlerin rehberliğinde sürdürülecek.
Raporda mahremiyet kavramının açıklanması, mevcut durumda mahremiyet konusunda yaşanan problemlerin tespit edilmesi ve bu problemlere çözüm önerileri getirilmesi ve din eğitimi açısından “mahremiyet eğitimi” çalışmaları faaliyeti ile ilgili neler yapılabileceğine dair öneriler sunulması hedeflenmektedir.