Logo
2021 İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu

2021 İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kategori: İKAM Tarih: 21 Eylül 2021

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM)’nin düzenlemiş olduğu 9. İslam İktisadı Atölyesi, 17-19 Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde “Kalkınma ve Geri Kalmışlık Sorunsalı” teması ile gerçekleştirildi. Atölye İslam İktisadı Ödülleri’nin takdimi gerçekleşti. Atölye üç gün boyunca önemli tartışmaların yapıldığı panel ve altı oturum ile nihayete erdi.


Bu yıl dördüncü yılına giren İslam İktisadı Ödülleri, İslam İktisadı alanındaki çalışmaları desteklemek ve nitelikli çalışmaları teşvik etmek amacıyla verilmekte ve kamuoyu tarafından da büyük bir ilgiyle takip edilmektedir. 2018 yılından itibaren her yıl araştırma, katkı, uygulama ve tez olarak 4 kategoride verilen ödüller bu yıl da sahiplerini buldu.


İslam İktisadı Araştırma Ödülü İslam iktisadı ve finansı alanının inşası sürecinde akademik anlamda bu alanı besleyen, bu alanda genç araştırmacıları yetiştiren ve onlara örnek ve öncü olan İslam iktisadı alanının duayen isimlerine bir teşekkür mahiyetinde verilmektedir. 2018 yılında Cengiz Kallek’e, 2019’da yılında, yakın zamanda vefat eden Prof.Dr. Sabri Orman’a ve 2020 yılında ise Dr. Monzer Kahf’a verildi. Bu seneki İslam İktisadı Araştırma ödülü ise değerli bilim adamı Mabid Ali Al-Jarhi’ye verildi. 


İslam İktisadına Katkı Ödülü, bu alanın sınırlarını araştırmak, öğretmek ve genişletmek için çalışmalar yaparak iktisat tarihi bilincin güçlü bir şekilde oluşmasında verdikleri katkılardan ötürü ödül Abdul Azim Islahi’ye verildi. Islahi, genel anlamda İslam iktisat düşüncesi ve özel anlamda da Müslüman düşünürlerin iktisada katkısını sistematik bir şekilde incelemeye ve iktisat tarihinde görmezden gelinen “kayıp halka” olarak isimlendirilen dönemdeki Müslüman düşünürlerin iktisada katkılarını kapsamlı bir şekilde ortaya koydu.Pandemi koşulları sebebiyle fiili olarak programa katılamayan Islahi’yi temsilen ödülünü Abdulkader Chachi aldı.


İslam İktisadı Uygulama Ödülü Milli ve manevi değerlerin yaşatılması adına aile kurumunun kurulması, korunması ve ihyası için ihtiyaç duyulacak her türlü eğitim öğretim faaliyetinin yapılmasını, sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı teşvik ederek evlenmek isteyen ancak yeterli ekonomik birikimi olmayan gençlere ihtiyaç duydukları nakdi yardımın kefalet sureti ile temin edilmesini sağlayan Karz-ı Hasen Vakfı 2021 ödülüne layık görüldü.


İslam İktisadı Tez Ödülü İslam Ekonomisi ve Finansı Anabilim Dalında yapmış olduğu “İslâm Ekonomisinde Sermaye Oluşumu, Birikimi ve Yapısı: Fon Biriktirmede Türkiye İçin Model ve Politika Önerileri” adlı doktora çalışması ile Cem Korkut’a verildi.

İslam İktisadı Uygulama Ödülü Karzı Hasen Vakfı adına Mütevelli Heyet Başkanı Mehmet Koca’ya İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kurulay tarafından takdim edilirken, İslam İktisadı Araştırma Ödülü Mabid Ali AL-Jarhi’ye İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof Dr. Nihat Erdoğmuş tarafından verildi. İslam İktisadı Uygulama Ödülü Abdul Azim Islahi’ye Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan tarafından ve İslam İktisadı Tez Ödülü ise İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut tarafından Cem Korkut’a takdim edildi.

Galeri

İlgili İçerikler

Kamu Maliyesi

Bu rapor, Türkiye’de kamu maliyesine ilişkin güncel sorun alanlarını ve yapısal dinamikleri beş temel başlık çerçevesinde ele alarak politika yapıcılara yönelik bütüncül öneriler sunmaktadır. Özellikle kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanan rapor, maliye politikalarının ekonomik sistem içindeki etkilerini görünür kılarken, Türkiye’nin kamu maliyesindeki yapısal dönüşümlerini de analiz etmektedir. Yapılan analizler, maliye politikasının yalnızca gelir ve harcama dengesine indirgenemeyeceği ve daha kompleks bir araç setine sahip olduğunu göstermektedir. Kamuda tasarruf politikalarının, kamuoyunda sürekli gündemde olan bir konu olmasına rağmen yapısal dönüşüm yaratmaktan uzak olması çözümcül ve kapsayıcı politikaları gerektirmektedir.Raporda, tasarruf politikalarının gerçeğe daha yakın ve daha kurumsal hale getirilmesi, tasarruf tedbirlerinde şeffaflığın ve netleştirilmiş bir etki alanının sağlanması, dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması, stratejik planlı kamu destekleri ile bütçe yükünün hafifletilmesi ve kamu kaynaklarının öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi kritik politika önerileri sunulmaktadır. İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal sonuçları açısından değerlendirerek paydaşların dikkatine sunmaktadır.

26 Haziran 2025

İKAM Kamu Maliyesi Raporu Sunumu

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Kamu Maliyesi Raporu, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da kamuoyuyla buluşuyor. Bu yıl “Kamu Maliyesi” temasını ele alan İKAM raporu, Türkiye’nin kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanıyor. Rapor, sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda maliye politikalarının ekonomik sistem üzerindeki etkilerini ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını da kapsamlı biçimde ele alıyor. İKAM, bu stratejik raporla kamu maliyesine dair bilimsel ve toplumsal değerlendirmeleri bir araya getiriyor ve politika yapıcılar ile ilgili tüm paydaşlara güçlü bir analiz sunuyor. Tarih: 26 Haziran 2025, PerşembeSaat: 14.00Yer: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası  Kayıt olmak için formu doldurunuz.  

Kamu Maliyesi Rapor Sunumu Gerçekleşti!

Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan rapor, kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi kritik alanlarda kapsamlı bir değerlendirme sunarak, hem niceliksel hem de niteliksel analizlerle Türkiye'nin kamu maliyesine dair güncel sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle geleceğe yönelik politika seçeneklerine ışık tutmaktadır.Rapor kapsamında ele alınan başlıca konular:- Kamuda yapısal tasarruf sınırlılıkları- Maliye politikalarının fiyat istikrarına etkisi- Vergi sistemindeki dönüşüm ihtiyacı- Kamu harcamalarının OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi- Kamu borç stokunun sürdürülebilirliği ve yönetimi26 Haziran’da Ankara’da düzenlenen lansman programında rapor, Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan, Dr. Bekir Eren ve Emrullah Aydın'ın sunumları, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla kamuoyuna sunuldu.İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal etkileriyle değerlendirmekte; politika yapıcılar, uygulayıcılar ve araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak sunmaktadır.Raporu incelemek için tıklayınız. Program kaydına İLKE Vakfı Youtube kanalından erişebilirsiniz.