14 Ekim 2022
19:00
İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi
15 Ekim 2022
09:30 - 16:00
İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu
16 Ekim 2022
09:30 - 16:00
İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu
İslam İktisadı Araştırma Merkezi’nin (İKAM) düzenlediği 10. İslam İktisadı Atölyesi, 14-16 Ekim 2022 tarihlerinde “İktisadi Krizler ve İslam İktisadı” başlığı ile İstanbul’da gerçekleştirilecektir. Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) ve İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSİFAM) iş birliğinde gerçekleştirilecek olan atölyede bu sene “İktisadi Krizler ve İslam İktisadı” konusu ile ilgili tebliğlere yer verilecektir.
İktisadi krizler, en temel iktisadi meselelerden biridir. İktisadi krizleri ortaya çıkaran nedenlerin çokluğu ve bu nedenlerin çok yönlülüğü krizlerin önceden tahmin edilememesi gibi bir sorunu ortaya çıkarmaktadır. Bu neden çokluğu ve krizlerin kompleks yapısı, çözümlere yönelik istenilen sonuçların elde edilmesini zorlaştırmaktadır. İstenilen sonuçların elde edilememesi beraberinde krizlerin daha da derinleşmesine yol açmaktadır. Bu açılardan iktisadi krizlerin ortaya çıkış nedenlerini anlamak, bunlara dair yapısal çözümler ve stratejiler geliştirmek ve bunların oluş sıklıklarını asgariye indirmek en önemli gündem maddelerine dönüşmektedir.
İktisadi krizlerin ekonominin işleyişine etkisinin ve bu etkinin yıllar boyunca atlatılamaması gerçeğinin yanında krizlerin toplumsal yansımaları ve toplumsal boyutları da ele alınması gereken hassas konulardandır. Ekonomik krizlerin sonuçları olan yüksek işsizlik, yüksek enflasyon, üretimin sekteye uğraması, dezavantajlı geniş kesimlerin bundan fazlasıyla etkilenmesi gibi birçok çıktı iktisadi krizlerin ayrıca toplumsal ve siyasal krizlere kapı aralamalarını mümkün kılmaktadır. Nitekim son yaşanan 2007-2009 Finansal Kriziyle de bu durum görülmüş ve birçok ülkede bu krizden etkilenen insanlar örgütlenerek duydukları hoşnutsuzlukları fiili olarak göstermişlerdir.
Bu bağlamlarda, iktisadi krizlerin ekonomik nedenlerinin ve sonuçlarının yanında toplumsal ve siyasal boyutlarının da hesaba katılması gereklidir. 10. İslam İktisadı Atölyesinin teması olarak seçilen “İktisadi Krizler ve İslam İktisadı” başlığında şu alt başlıklarda (ancak bunlarla sınırlı olmayan) çalışma ve bildirilere yer verilecektir:
- Krizlerin ekonomik nedenleri ve sonuçları
- Krizleri önleme ve tahmin etme stratejileri
- Krizlerin etkilerini azaltma araçları ve politikaları
- Krizlerin toplumsal yapıya etkileri
- Krizleri ortaya çıkaran içsel ve dışsal faktörlerin analizi
- Krizlerin ülkeler arasındaki gelir ve servet dağılımına etkileri
- Krizlerin ülkeler içindeki gelir ve servet dağılımına etkileri
- Krizlerin uluslararası sistemi, politika ve kurumları şekillendirmesi
- Krizler ve düzenleme ve denetleme politikaları, ülkeler ve bölgeler içindeki anlaşmalar