İLKE Vakfı bünyesindeki Platform Dergisi ve YTB'nin ortaklaşa düzenlediği Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı, 18-19 Kasım tarihlerinde, İslam Araştırmaları Merkezinde düzenlendi. 2 gün süren konferansta çok sayıda entelektüel ve akademisyen, başta Gazze olmak üzere Müslüman dünyanın meselelerini konuştu.
5 Kasım'da Mütevelli Heyet Başkanımız Nihat Erdoğmuş, Genel Sekreterimiz Melih Tayyib Aksüt ve STA Direktörü Fatih Yaman, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay'a, BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı Emin Çelebi ve Malatya Valisi Ersin Yazıcı'ya ziyaret gerçekleştirdi.
İKAM direktörlüğü görevini yürüten Mustafa Afşin Sancar, görevini Melih Turan'a devretti. Devir teslim töreni, İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar ve yönetim kurulu üyeleri, YEKDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Türkan, İlmi Etüdler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri, Nokta Yayın Grubu Genel Yayın Koordinatörü Yusuf Temizcan, araştırma merkezleri direktörleri, İslam İktisadı alanında çalışmalar yürüten akademisyenler ve İLKE ekibinin katılımıyla gerçekleşti.
İslam iktisadı çevresel krizlere çözüm buluyor. İslam iktisadı ve finansı, sahip olduğu araç ve kurumlar ile çevresel krizlerle mücadelede tüm insanlığa önemli imkanlar sunmaktadır.
Araştırma Stajyerimiz, Beyza Güneş’in “Türkiye’de Finansal Gelişme ve Gelir Eşitsizliği İlişkisinin Farklı Gelir Grupları Üzerindeki Etkisi” projesi TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Müslüman dünyanın gündeminin sahih bir perspektifle yakından takipçisi olan Platform’un 29. sayısı "Çağdaş İslam Sanatı" dosyası olurken güncel bölümünde odak noktası Filistin oldu.
Fatih Belediyesi'yle ortaklaşa düzenlenen programda uzmanlar, karar alıcılar, akademisyenler ve sanatçılar bir araya gelerek yerel yönetimlerde kültür politikaları konusunu tartıştı.
İLKE Sivil Toplum Akademisi tarafından 20218 yılından bu yana düzenlenen Kurumsal Gelişim Eğitim Programı'nın 12'ncisi İnönü Üniversitesi işbirliğiyle düzenlendi. Eğitim 4-5 Kasım tarihlerinde 2 gün boyunca Malatya'da gerçekleştirildi.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde çocukların sahip olmayı istediği hakları Yusuf Selim Güneş'le gerçekleştirilen röportajda konuştuk.
Ahmet Emin Dağ'ın "Aksa Tufanı, 3. İntifada olarak görülebilir mi?" sorusunu irdeleyen yazısı İLKE Analiz'de yayımlandı.
Ali Haydar Beşer'in Filistin'e destek vermek için yürütülen toplumsal ve kitlesel hareketleri inceleyen yazısı İLKE Analiz'de yayımlandı.
Şükrü Çağrı Çelik İsrail boykotunun ekonomik bir sonuç verebilmesi için sürdürülebilir olmasının en önemli gereklilik olduğunu belirttiği köşe yazısında bu sürekliliğin sağlanması için strateji belirlemiştir
Küresel İslami finansın son durumunu gözler önüne seren IFSB (İslami Finansal Hizmetler Kurulu) 2022 verilerine dayalı 2023 raporunu yayınladı. Zeyneb Hafsa Orhan, köşe yazısında bu raporun temel çıktılarını aktarmaya çalışmıştır.
Osmanlı Devleti’nin son yıllarına tanıklık etmiş olan Ülgener, ahlâk, zihniyet ve İslâm iktisat siyaseti sorunlarıyla yakından ilgilenmiş ve eserlerinde toplumsal dönüşüm ve iktisadî gelişme sürecinde maddi unsurların yanı sıra manevi-kültürel unsurların rolünü vurgulamıştır.
Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen tepkilere ve yapılan yürüyüşlere, gösterilere rağmen İsrail tavrını ve stratejisini değiştirmemekte kararlı. Bizde bu yazımızda İsrail işgaline Filistin halkının yıllardır nasıl direndiğini anlatmaya çalıştık.
Bu röportajda Filistin – İsrail meselesinin tarihi arka planı, uluslararası hukuka uygunluğu, süreç boyunca nelerin olduğu ve bundan sonraki süreçte bizi neler beklediği üzerinde durulmuştur.
Cumhuriyetin 100. Yılı Seminerlerinin ilk oturumu 9 Kasım Perşembe günü İLEM’de gerçekleşti. Seminerin ilk oturum konuğu olan Kurtuluş Kayalı, “1980’li yıllarda herkesin ve fikrin değiştiğini ve gerek sol gerek milliyetçiler gerekse İslamcıların kendi haricinde olanlara daha ılımlı davranması açısından toplu bir liberalleşme yaşandı” dedi.
Kamuoyuna Duyuru
İsrail’in insanlık ve savaş suçu işlediği bu süreçte İsrail’le siyasi ve ticari ilişkiyi sürdürmek insani ve ahlaki değildir. İş Ahlakı açısından insani ve ahlaki olmayan bir iş meşru değildir.
Bağlantıya git->
Aileler, eğitimciler ve eğitimci adaylarına yönelik olarak düzenlenen Öğretmen Seminerleri’nin ikincisinde program bünyesinde, Doç. Dr. Yavuz Samur ağırlandı.
Çevrimiçi Seminerlerde, Yeni Medya Araştırmacısı Selvanur Yazıcı Sezgin ile sosyal medyada üretici ve tüketici olmanın kişilere verdiği sorumluluklar ele alındı.