BASIN GÜNDEMİNE YANSIYAN EĞİTİM KONULARI
2021 yılında eğitim ile ilgili basında yoğun biçimde gündem olan gelişmeler yaşandı. Rektörlük atamaları, MEB taşra teşkilatındaki yolsuzluk ve mobbing haberleri, öğretmenin öğrenciyi dövmesi haberleri, ulusal sınavlardaki soruların sorularla ilgili şaibe haberleri, formasyon eğitimi, doğal afetler sebebiyle eğitimde yaşanan aksamalar, öğretmenlik meslek kanunu basında en fazla yer alan haber oldu. Bu başlıklardan bazıları aylarca gündem kaldı.
Boğaziçi Üniversitesine Rektör Atanması
2021 yılının ikinci günü Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Bazı üniversite öğrencileri ve akademisyenler atamayı protesto etti. Protestolar diğer üniversitelere taşındı ve uzun süre devam etti. YÖK “Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu, diğer adaylar gibi rektörlük başvuru şartlarını sağlamaktadır.” şeklinde
bir açıklama yaptı. Bunun üzerine Melih Bulu da kendini savunmak açısından birtakım açıklamalarda bulundu. Rektör Bulu, 16 Temmuz 2021 tarihinde görevinden alındı.
Usulsüzlük ve Kalp Krizi
Muğla Olgunlaştırma Enstitüsü Müdür Vekili Hüdayi Baş, 8 Eylül’de kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Ardından basında çıkan haberlerde İl Millî Eğitim Müdürü Pervin Töre’nin Baş’tan Enstitü’ye sınavla alınacak kişilerle alakalı olarak usulsüzlük yapmasını istediği ve Baş’ın da bu isteği yerine getirmek istemediğinden dolayı istifa etmesi konusunda baskı gördüğü iddia edildi. MEB olayın ardından söz konusu sınav hakkında inceleme başlattığını, Töre’yi görevden aldığını ve taksirle ölüme sebebiyet verme gerekçesiyle savcılığa şikayet ettiğini duyurdu. Töre’den boşalan Burdur İl Mill. Eğitim Müdürlüğü görevine Emre Çay atandı.
Ek Ders Ücreti Davası
Yönetmelikte uzaktan ya da yüz yüze dersler sırasında eğer öğrenciler derse katılmazsa öğretmenlerin ek ders ücreti alamayacağına dair yayınlanan habere istinaden öğrencileri gelmediği halde sınıfta bekleyen fakat yine de ek ders ücretini alamayan Eğitim Bir-Sen üyesi öğretmen, açmış olduğu davayı kazandı. Yaşanan durumun öğretmenden kaynaklı değil tamamen başka nedenlerden kaynaklı olduğunu bildiren davacı öğretmen, dava sonucunda söz konusu saatlerdeki ek ders ücretini aldı.
LGS’de Soru Krizi
6 Haziran’da yapılan LGS sınavının ardından sınavda sorulan soruların müfredat dışı
olduğu ve bazı soruların da bir yayınevinin hazırladığı sorularla benzer sorular olduğu
yönünde haberler yapıldı. Fakat Bakan Selçuk bu iddiaların asılsız olduğunu söyleyerek sınavın iptalinin söz konusu olmadığını söyledi.
MEB Bakan Değişikliği
9 Ağustos 2021 tarihinde Ziya Selçuk, bakanlık görevini üç yıldır yardımcılığını yapmakta olan Mahmut Özer’e devretti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, kendisine milletinin çocuklarına hizmet etme fırsatı verdiğinden dolayı teşekkürlerini iletti. Ziya Selçuk ile çalışmış olmaktan ve ondan öğrendiklerinden dolayı şükranlarını sunan Mahmut özer, Selçuk ile başlattıkları ve beraber yürüttükleri projeleri yürütmeye devam edeceğini ve öncelikli amacının tüm çocukların Türkiye’nin neresinde olursa olsun kaliteli bir eğitim almasını sağlamak için fırsat eşitliği yaratmak olacağını söyledi.
Afet Bölgelerindeki Eğitim ve Öğretim Yılı
2021 yılının yaz aylarında ülkenin dört bir yanı doğal afetlerle mücadele etti. İlk olarak 28 Temmuz Antalya’da başlayan yangın felaketi, çevre illere de yayıldı. Yangın felaketinin devam ettiği tarihlerde Kastamonu’da da sel felaketi baş gösterdi. 2 Ağustos’ta Bakanlığın resmî Twitter hesabından yapılan açıklamada, okul pansiyonlarının yangın afetinden etkilenen tüm vatandaşlar için açıldığını, mobil sosyal destek ekiplerinin bölgeye intikal ettiğini ve saha çalışmalarına başlandığı belirtildi. 17 Ağustos’ta İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı 46 Hayat Boyu öğrenme Merkezi, kurumlarda üretilen ürünleri afet bölgesi Antalya’ya gönderdi. Sel felaketinin hemen ardından 14 Ağustos’ta bölgeye giden Bakan Özer, afet bölgesi olarak ilan edilen illerdeki eğitim kurumları, öğretmenler ve öğrencilerin durumlarının yakından takip edildiğini, bölgedeki öğretmenlerin tüm ihtiyaçlarının giderilmesi için il ve ilçe müdürlüklerinin harekete geçirildiğini ifade etti. Selden etkilenen bölgelerdeki okulların hasar tespit .alışmalarına başlandığını ve yeni eğitim-öğretim yılının açılışına kadar eksikliklerin tamamlanacağını belirtti. Bakan 23 Ağustos’ta yaptığı açıklamada ise bölgede 6 Eylül’de eğitim-öğretim faaliyetlerinin başlaması için tüm hazırlıkların tamamlandığını, bölgedeki öğrencilerin okullarında değişiklik olması durumunda taşımalı eğitim kapsamına alındığı, kırtasiye malzemelerinin tamamının Bakanlık tarafından karşılanacağını ve selden etkilenen öğrencilere tablet hediye edileceğini ifade etti. Ayrıca velilere, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik psiko-sosyal destek verildiğini ve evlerini kaybetmiş vatandaşların Bakanlık pansiyonlarından yararlanabileceğini ekledi.
MEB’in Vakıf ve Derneklerle İş Birlikleri
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığın vakıf ve derneklerle yaptığı iş birliğine gelen eleştirilere istinaden verdiği cevapta, MEB’in sivil toplum örgütleri ile belli noktalarda iş birliği yapabileceğini söyledi. Yaklaşımlarında odak noktasını belirleyerek iş birliğine gideceklerini ve bu odak noktalarının da eğitimde fırsat eşitliğini arttırma, okul öncesi eğitime erişim, meslekî eğitimin güçlendirilmesi ve öğretmen eğitimi gibi konular olduğunu söyledi. Bu konular dışında iş birliklerini de kısıtlayacaklarını vurguladı.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Tartışmaları
20. Millî Eğitim Şûrası’nda öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulunan
Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenlere kariyer basamaklarında ilerleme imkânı sunarken aynı zamanda lisansüstü eğitim için de önemli teşvikler verileceğini belirtti. Bunun yanı sıra birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600’e çıkacağını belirterek sözleşmeli öğretmen ve kadrolu öğretmen arasındaki ayrımı da kaldıracağını açıkladı. Mecburi hizmet hariç, özlük hakları, atamalar, mazeret tayinleri başta olmak üzere s.zleşmeli öğretmenler ve kadrolu öğretmenlerin aynı haklara sahip olacağını söyledi. Söz konusu kanun 31 Aralık 2021’de TBMM’ye sunuldu ve 4 Şubat 2022’de yasalaştı.
Öğretmenin Şiddet Uygulaması
Aksaray’da bir ortaokulda meydana gelen olayda matematik öğretmeni, koridora çıkardığı öğrencisini tokat ve yumruk atarak dövdü, boğazını sıktığı görüntüler sosyal medyada yayınlandı. Görüntüye göre gürültüyü duyan başka bir sınıftaki öğretmen olaya müdahale ederek öğrenciyi öğretmenin elinden aldı. Yapılan soruşturmayla birlikte bu olayın dayak atan öğretmenin ilk olayı olmadığı ve daha .nce de Sakarya ve İstanbul’da görev yaparken öğrencilerini dövdüğü ortaya çıktı. Soruşturma sonucunda dayak atan öğretmen görevinden uzaklaştırıldı.
Ana Muhalefet Partisi Başkanı’nın MEB Ziyareti
Yılın son günlerinde Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun MEB ziyareti haberi yansıdı. MEB’e randevu talebinde bulunan ancak randevu talebine olumlu cevap alamayan Genel Başkan sosyal medya hesabından “Bu milletin çocuklarının hakları mülakatlarda gasp edildi. MEB’den randevu talebime hala dönülmedi. @tcmeb yarın saat 13.00’te görüşmek üzere…” açıklamasında bulundu. Bakanlığa görüşme yapmak için giden Kılıçdaroğlu, Bakanlığın kapısı kilitli olduğundan dolayı içeri alınmadı. Kılıçdaroğlu MEB önünde basın açıklaması yaptı.